Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Uitgangspunt adolescentenstrafrecht

Het adolescentenstrafrecht heeft betrekking op mensen van 16 t/m 23 jaar. In beginsel worden jongeren van 16 en 17 jaar berecht volgens het jongerenstrafrecht. Mensen van 18 t/m 23 jaar worden normaliter via het volwassenen strafrecht berecht. Het adolescentenstrafrecht zorgt ervoor dat de rechter van deze beginselen kan afwijken. Dit is afhankelijk van de persoonlijkheid van de verdachte persoon en zijn of haar persoonlijkheid. Als de rechter een 22 jarige bijvoorbeeld een jongere persoonlijkheid vindt hebben, dan mag deze persoon alsnog berecht worden via het jeugdstrafrecht.

Doel adolescentenstrafrecht

Het doel van adolescentenstrafrecht is het creëren van een brug tussen het jeugdstrafrecht en volwassenenstrafrecht. Immers, de leeftijd van een persoon zegt niet alles over de volwassenheid. Een 17 jarige verdachte kan volwassener zijn dan een 22 jarige verdachte. Door de invoering van het adolescentenstrafrecht kan de rechter maatwerk leveren.

Verschil jeugdstrafrecht en volwassenen strafrecht

Bij het jeugdstrafrecht ligt de nadruk meer op de pedagogische aanpak. Dat wil zeggen dat het belang van de veroordeelde centraal staat. Tijdens de detentie houdt men zich meer bezig met het ontwikkelen van het empathisch vermogen van de jongere en het voorkomen van recidive. Ook wordt er meer de nadruk gelegd op de gevolgen van het gedrag en hoe de jongere de emoties beter onder controle krijgt. Het uiteindelijke doel is dat er geen herhaling zal plaatsvinden. De gevangenisstraffen liggen bij jeugdstrafrecht ook aanzienlijk lager.

Waar het jeugdstrafrecht zich richt op de pedagogiek en de ontwikkeling van de veroordeelde, gaat het volwassenenstrafrecht meer om vergelding. Dat wil zeggen dat de nadruk ligt op de straf van de veroordeelde in plaats van de ontwikkeling. De verdachte mag niet wegkomen met het strafbare feit zonder zelf nadeel te ondervinden. Het normale strafrecht poogt natuurlijk ook herhaling te voorkomen.

Advocaat adolescentenstrafrecht

Een advocaat is bij strafrecht niet verplicht. Toch is het raadzaam om wel een advocaat in te schakelen. Deze weet meer over het betreffende onderwerp dan uzelf, en kan u dus beter verdedigen. Met name bij adolescentenstrafrecht is een advocaat belangrijk. Jongeren zijn minder goed in staat om zichzelf te beschermen. Daarnaast is bij het adolescentenstrafrecht het erg belangrijk of er via het jeugdstrafrecht of via het normale strafrecht berechting zal plaatsvinden. Immers, de straffen liggen bij het jeugdstrafrecht aanzienlijk lager. Neem dus snel contact op!

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Contact opnemen

Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vind u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft vreemdelingenrecht.

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen

Wat is het adolescentenstrafrecht?

Het adolescentenstrafrecht is het strafrecht voor de leeftijdsgroep 16 t/m 23 jaar.

Wat is het doel van het adolescentenstrafrecht?

Het doel van het adolescentenstrafrecht is het leveren van maatwerk voor de verschillende verdachten.

Wat is het belangrijkste doel van jeugdstrafrecht?

Het jeugdstrafrecht ziet met name op de pedagogische ontwikkeling van de veroordeelde en het voorkomen van herhaling.

Wat is het belangrijkste doel van het normale strafrecht?

Het normale strafrecht heeft als belangrijkste doel vergelding. De andere doelen zijn afschrikking, voorkoming van herhaling en het beschermen van de samenleving.

Wat kost een advocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Dit geldt ook voor het adolescentenstrafrecht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349