Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.
Uitgangspunt adolescentenstrafrecht
Het adolescentenstrafrecht heeft betrekking op mensen van 16 t/m 23 jaar. In beginsel worden jongeren van 16 en 17 jaar berecht volgens het jongerenstrafrecht. Mensen van 18 t/m 23 jaar worden normaliter via het volwassenen strafrecht berecht. Het adolescentenstrafrecht zorgt ervoor dat de rechter van deze beginselen kan afwijken. Dit is afhankelijk van de persoonlijkheid van de verdachte persoon en zijn of haar persoonlijkheid. Als de rechter een 22 jarige bijvoorbeeld een jongere persoonlijkheid vindt hebben, dan mag deze persoon alsnog berecht worden via het jeugdstrafrecht.
Doel adolescentenstrafrecht
Het doel van adolescentenstrafrecht is het creëren van een brug tussen het jeugdstrafrecht en volwassenenstrafrecht. Immers, de leeftijd van een persoon zegt niet alles over de volwassenheid. Een 17 jarige verdachte kan volwassener zijn dan een 22 jarige verdachte. Door de invoering van het adolescentenstrafrecht kan de rechter maatwerk leveren.
Verschil jeugdstrafrecht en volwassenen strafrecht
Bij het jeugdstrafrecht ligt de nadruk meer op de pedagogische aanpak. Dat wil zeggen dat het belang van de veroordeelde centraal staat. Tijdens de detentie houdt men zich meer bezig met het ontwikkelen van het empathisch vermogen van de jongere en het voorkomen van recidive. Ook wordt er meer de nadruk gelegd op de gevolgen van het gedrag en hoe de jongere de emoties beter onder controle krijgt. Het uiteindelijke doel is dat er geen herhaling zal plaatsvinden. De gevangenisstraffen liggen bij jeugdstrafrecht ook aanzienlijk lager.
Waar het jeugdstrafrecht zich richt op de pedagogiek en de ontwikkeling van de veroordeelde, gaat het volwassenenstrafrecht meer om vergelding. Dat wil zeggen dat de nadruk ligt op de straf van de veroordeelde in plaats van de ontwikkeling. De verdachte mag niet wegkomen met het strafbare feit zonder zelf nadeel te ondervinden. Het normale strafrecht poogt natuurlijk ook herhaling te voorkomen.
Advocaat adolescentenstrafrecht
Een advocaat is bij strafrecht niet verplicht. Toch is het raadzaam om wel een advocaat in te schakelen. Deze weet meer over het betreffende onderwerp dan uzelf, en kan u dus beter verdedigen. Met name bij adolescentenstrafrecht is een advocaat belangrijk. Jongeren zijn minder goed in staat om zichzelf te beschermen. Daarnaast is bij het adolescentenstrafrecht het erg belangrijk of er via het jeugdstrafrecht of via het normale strafrecht berechting zal plaatsvinden. Immers, de straffen liggen bij het jeugdstrafrecht aanzienlijk lager. Neem dus snel contact op!