Chantage
Bent u benieuwd naar wat chantage is? Of heeft u er wel eens mee te maken gehad? Lees dan vooral verder. In dit artikel vertellen wij onder meer wat chantage is, welke verschillende soorten er zijn, hoe het strafrechtelijk zit en wat u kunt doen als u wordt gechanteerd. Chantage kan namelijk iedereen overkomen. En dan is het goed er wat meer van te weten. Dit geldt ook als u zelf wordt vervolgd voor chantage!
Wat is chantage?
Chanteren is iemand dwingen iets te doen omdat er anders bepaalde informatie bijvoorbeeld wordt gepubliceerd over diegene. Als wordt gedaan wat de chanteerder zegt, gebeurt dit niet. Chantage is ook wel bekend onder de term “afdreiging”. Een andere term die hiermee samenhangt is “afpersing”. Er zit echter een verschil tussen afpersing en afdreiging. Bij afpersing moet er namelijk sprake zijn van het dreigen met geweld of het gebruik van geweld. Dit is bij afdreiging niet het geval. Wel gaat het allemaal om het dwingen tot iets te doen onder dreiging van een bepaalde handeling.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Is chanteren strafbaar?
Welke straf?
Als de verdachte wordt vervolgd, kan hij bij een veroordeling de volgende straffen verwachten:
- Een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar;
- Of een geldboete van (maximaal) de 5e categorie (€ 90.000)
Het gaat hier wel om de maximale straffen. De strafrechter kan namelijk minder opleggen, maar niet meer.
Veroordeling
Om iemand te kunnen veroordelen voor chantage, moet er wel zijn voldaan aan de elementen van de delictsomschrijving (artikel 318 Wetboek van Strafrecht):
- Met de bedoeling om zichzelf of een ander in strijd met het recht te bevoordelen;
- Door bedreiging met smaad (onwaarheden vertellen), smaadschrift (gepubliceerde onwaarheden) of openbaring van een geheim;
- Iemand dwingen tot afgifte van een goed (zoals geld), het aangaan van een schuld of teniet doen van een schuld aan degene die chanteert of tot het delen van bepaalde informatie of gegevens;
- Wordt als schuldig aan afdreiging gestraft.
Dit betekent eigenlijk dat degene die chanteert voordeel wil hebben door een ander te bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan het publiceren van een naaktfoto als er niet € 5.000 wordt betaald. Als alle elementen kunnen worden bewezen, volgt een veroordeling.
Chantage is strafbaar omdat degene die chanteert geen recht heeft op het voordeel bij de chantage. Diegene doet dan iets wat in strijd is met het recht.
Welke vormen van chantage zijn er?
Chantage komt op verschillende manieren voor. Zo is er emotionele chantage. Of chantage over bijvoorbeeld een naaktfoto of -filmpje. Soms kent de afperser bepaalde gevoelige informatie over iemand die hij kan gebruiken onder dreiging van publicatie.
Emotioneel chanteren
Emotionele chantage hoort eigenlijk niet in dit rijtje. Maar het komt veel voor in bijvoorbeeld relaties. Bij emotionele chantage is er eigenlijk sprake van manipulatie zodat iemand iets voor de ander doet. Daarbij wordt ingespeeld op het gevoel: “Na alles wat ik voor u heb gedaan kunt u dit toch wel voor mij doen?”. Het is onprettig, maar niet strafbaar.
Wordt u afgeperst?
Het is erg vervelend als u afgeperst wordt en u vraagt zich waarschijnlijk af: ‘Wat moet je doen als je gechanteerd wordt?’ Als u wordt gechanteerd kunt u het beste niet ingaan op de eisen. Als u doet wat u wordt opgedragen hoeft het chanteren niet te stoppen. Misschien gaat men wel verder met chanteren.
Bewijs verzamelen
U verzamelt zoveel mogelijk bewijs van de chantage. Dus bijvoorbeeld screenshots van gesprekken. Maar ook e-mails die u krijgt kunt u bewaren. Of het telefoonnummer waarmee wordt gebeld. Waarschijnlijk gebeurt de chantage met een anoniem telefoonnummer. Dan kunt u het gesprek opnemen.
Foto’s en berichten
Ook is het belangrijk dat u bijvoorbeeld foto’s van of berichten die over u op internet worden gezet bewaart. Ook dit geldt als bewijs. Let op: het is belangrijk dat de URL van de website zichtbaar is. Als de informatie over u niet (helemaal) waar is dan kunt u ook een klacht indienen over smaad en/of laster. Als er iets van u of over u is gepubliceerd kunt u contact opnemen met de website om het weg te laten halen. Maar niet voordat u bewijs heeft verzameld!
Klacht indienen bij politie
Vervolgens kunt u over de chantage een klacht indienen bij de politie. Daarmee meldt u dat u wordt gechanteerd. Daarbij moet u daadwerkelijk vragen om vervolging. Zo werkt het bij een klachtdelict. Let op: de Officier van Justitie bepaalt of er daadwerkelijk iemand wordt vervolgd.
Artikel 12 Sv procedure
Wil de Officier niet vervolgen? En bent u het daarmee niet eens? Dan kunt u een artikel 12 Sv-procedure starten. Met die procedure dient u een klacht in bij het gerechtshof. Het gerechtshof bepaalt dan of de verdachte toch voor de rechter moet verschijnen. Een advocaat kan u hiermee helpen!
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Sextortion betekenis
In de tekst is al een paar keer genoemd: chantage met naaktfilmpjes of chantage met naaktfoto’s. De term voor dit type is “sextortion”.
Stalken betekenis
Een andere term voor stalken is belaging. Dit houdt in dat iemand een ander bewust en stelselmatig lastigvalt, waardoor deze persoon zich niet meer veilig voelt.
Hulp nodig?
Als u slachtoffer bent van chantage is het misschien fijn een slachtofferadvocaat in te schakelen. Wordt u vervolgd voor chanteren? Ook dan is een strafrechtadvocaat inschakelen een goed idee! Onze strafrechtadvocaten helpen u graag. Vul het formulier in op de website of bel ons direct. Wij zijn bereikbaar op 088 1810 349.
Strafrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt is die specialist is in strafrecht zaken.
Meer weten over chantage?
Lees meer over bijvoorbeeld:
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen chantage
Wat wordt bedoeld met chantage?
Chantage is iemand dwingen iets te doen, omdat er anders bijvoorbeeld bepaalde informatie wordt gepubliceerd over diegene.
Wat zegt de wet over chantage?
Uit de wet blijkt dat chantage een ernstig misdrijf is. Het wordt zwaarder bestraft dan delicten als smaad, laster en belediging. De maximale staf op chantage is vier jaar gevangenisstraf of een boete van de vijfde categorie.
Wat is het verschil tussen afpersing en chantage?
Het verschil tussen afpersing en chantage is dat bij afpersing geweld komt kijken en bij chanteren juist niet.