Winkeldiefstal

Winkeldiefstal

In de afgelopen 5 jaar is er ruim 180.000 keer aangifte gedaan wegens winkeldiefstal. Deze vorm van diefstal komt dus vaak voor in Nederland. Wordt u verdacht van diefstal? Bel ons dan direct via 088 – 1810 349. Onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten helpen u graag en zijn ook te vinden bij u in de buurt.

Verschillende soorten winkeldiefstal

In de wet staat een onderscheid tussen drie soorten winkeldiefstallen:

  • Eenvoudige winkeldiefstal
  • Winkeldiefstal met eenvoudig geweld (losrukken bij betrappen)
  • Winkeldiefstal met geweld of bedreiging

Gespecialiseerde strafrechtadvocaat

Bij een eenvoudige winkeldiefstal heeft u vaak geen strafrechtadvocaat nodig. Als het de eerste keer is, krijgt u vaak een schikkingsvoorstel van het OM. In alle andere gevallen is bijstand van een strafrechtadvocaat wel aanbevolen. Onze strafrechtadvocaten hebben ruime ervaring in het bijstaan van verdachten van diefstal en kennen zodoende voor elke situatie de beste strategie. Als u zichzelf wilt aangeven, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een van onze strafrechtadvocaten. Zij kunnen u dan instrueren voor uw (eerste) verhoor op het politiebureau. Vul het contactformulier in, dan nemen wij snel contact met u op.

Betrapt op winkeldiefstal gevolgen

Winkeldiefstal is een misdrijf en dus een zwaar delict. ​Afhankelijk van de soort diefstal die gepleegd is, wordt de straf bepaald. Dit kan een geldboete zijn, maar ook een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. Hieronder leest u meer over de straffen.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Straffen voor winkeldiefstal

Eerste veroordeling eenvoudige winkeldiefstal

Een eerste veroordeling voor deze soort diefstal leidt niet tot een gevangenisstraf. Bij recidive is de richtlijn een gevangenisstraf tussen de 12 dagen en 12 weken. Hoe vaker u diefstal gepleegd heeft, hoe zwaarder uw straf is. De hoogte is tevens afhankelijk van het tijdsbestek (2 of 5 jaar) waarbinnen u recidive pleegt.

Winkeldiefstal met geweld

Als er tijdens de winkeldiefstal geweld is gebruikt is de richtlijn bij een eerste maal een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden (diefstal met eenvoudig geweld) of vier maanden (diefstal met geweld of bedreiging). Voor recidive ligt de gevangenisstraf tussen de 3 en 12 maanden.

Diefstal supermarkt straf

Als u steelt uit een supermarkt zonder geweld te gebruiken, dan is dit in principe een eenvoudige winkeldiefstal. Bent u al eerder veroordeeld wegens diefstal uit een supermarkt? Dan weegt dit mee in de bepaling van uw straf. U kunt in ieder geval een geldboete verwachten. Daarnaast kan er ook een taakstraf opgelegd worden.

Winkeldiefstal boete

Als u voor de eerste keer veroordeeld wordt wegens diefstal, ligt de boete tussen de 200 en 1100 euro. Is de waarde van de weggenomen goederen hoog? Dan krijgt u ook een hoge geldboete opgelegd. Bij recidive ligt het bedrag van de geldboete tussen de 300 en 1200 euro. Daarnaast kan er in dat geval ook een taakstraf opgelegd worden.

Bepalen strafmaat

Bij het bepalen van de strafmaat wordt rekening gehouden met verschillende omstandigheden. Zo zijn er factoren die tot een lagere of juist hogere straf leiden. Een voorbeeld is de waarde van de gestolen goederen. Daarnaast is van belang of de verdachte professionele hulpmiddelen heeft gebruikt (zoals bijvoorbeeld een speciaal geprepareerde tas). Als er sprake is van letsel, leidt dit meestal ook tot een zwaardere straf.

Strafblad winkeldiefstal

Als u door een rechter wordt veroordeeld voor winkeldiefstal of akkoord gaat met een schikkingsvoorstel, betekent dit dat u een strafblad krijgt. Wanneer u onschuldig bent, is het dus niet verstandig om akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel.

VOG na winkeldiefstal

Let op: een strafblad kan veel problemen geven. Bijvoorbeeld als u tijdens het solliciteren een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig hebt. Er bestaat een grote kans dat uw VOG-aanvraag wordt afgewezen vanwege het strafblad. Als u bezwaar wilt maken tegen de afwijzing van een VOG-aanvraag, helpen onze advocaten u daar graag bij.

Schadevergoeding winkeldiefstal

Naast de straf die wordt opgelegd door een rechter, moet er meestal ook een schadevergoeding betaald worden. Deze schadevergoeding bedraagt standaard € 181 en moet overgemaakt worden aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Dit is een vergoeding voor de schade die de winkelier geleden heeft. Als u door de rechter wordt vrijgesproken van de diefstal, hoeft u deze schadevergoeding niet te betalen.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Strafrechtadvocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Enschede, Apeldoorn, Maastricht, Groningen, Leeuwarden en Assen.

Meer weten over diefstal?

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen winkeldiefstal

Hoe kan iemand winkeldiefstal bewijzen?

Soms is de diefstal zichtbaar op camerabeelden. Hierdoor is er overduidelijk bewijs dat er een diefstal gepleegd is. Daarnaast vallen getuigenverklaringen ook onder bewijs.

Wat zijn de gevolgen aanhouding winkeldiefstal?

Als u aangehouden bent wegens winkeldiefstal, dan wordt u vervolgd. U krijgt dat een taakstraf, geldboete of gevangenisstraf opgelegd. Als u voor de eerste keer vervolgd wordt voor een eenvoudige diefstal, krijgt u meestal een boete en soms een voorwaardelijke vrijheidsstraf.

Krijg ik een boete voor winkeldiefstal?

Ja, u kan een boete ontvangen wegens winkeldiefstal. Dit hoogte van de boete ligt tussen de 200 en 1200 euro. Hierdoor krijgt u een strafblad.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349