Drugsbezit

Het is in beginsel niet toegestaan om drugs te bezitten, eveneens als het handelen in drugs. Als u wordt aangehouden met een kleine hoeveelheid drugs, gaat de wet er vanuit dat deze drugs bedoeld zijn voor eigen gebruik. Wanneer u meer drugs in uw bezit heeft, is er sprake van een zogenaamde dealerindicatie en kunt u een dagvaarding ontvangen. In dit geval zal het OM ook gaan onderzoeken of er geen sprake is van drugshandel.

Opiumwet straffen

In de Opiumwet staan twee lijsten, waarop verschillende verdovende middelen zijn opgenomen. Als een drug op een van deze lijsten staat, is het in principe verboden. Op lijst I staan harddrugs, zoals cocaïne, heroïne en morfine. Op lijst II staan softdrugs. Hierbij kunt u denken aan hasj, paddo’s en oxazepam.

Opgepakt met drugs straf

Niet alleen het bezitten of het handelen in drugs is strafbaar. Het is ook strafbaar om drugs te maken, het zijn van een drugskoerier, het gratis weggeven van drugs, het naar het buitenland brengen van drugs en het naar Nederland brengen van drugs.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Bezit harddrugs straf

Per geval zal de rechter oordelen over de straf. Daardoor is niet op voorhand te bepalen welke straf u zult krijgen voor drugsbezit of drugshandel. Er zijn echter wel maximumstraffen voor verschillende delicten.

Lijst I

Op drugsbezit of drugshandel van drugs die in lijst I staan, staat een gevangenisstraf van zes maanden tot twaalf jaar. De lagere gevangenisstraf geldt voor delicten die niet zo zwaar zijn of delicten die zonder opzet gepleegd zijn. De hoogste straf geldt voor het exporteren of importeren van drugs, waarbij opzet vereist is.

Lijst II

De drugs uit lijst II zijn softdrugs. De straffen die hierop staan, zijn dan ook lager dan de straffen die staan op lijst I. De maximumstraf is één maand tot zes jaar in de gevangenis. Ook hier weer zijn de straffen afhankelijk van het delict dat gepleegd wordt. Een lage straf wordt opgelegd indien de delicten zonder opzet zijn gepleegd of niet zo zwaar zijn. Een hogere straf staat bijvoorbeeld op het bezit van grote hoeveelheden drugs of bedrijfsmatig met drugs bezig zijn.

Uitzonderingen

Het is niet altijd verboden om drugs van een van deze lijsten te bezitten of om in te handelen. Bepaalde soorten drugs hebben namelijk een medische werking (zoals morfine). Sommige van dit soort drugs zijn toegestaan in het kader van (dier)geneeskunde. Hier zijn echter wel strenge regels op van toepassing.

De rechter

Een rechter houdt in iedere zaak rekening met zowel de verdachte als de situatie en kan op basis hiervan een lagere of juist hogere straf opleggen.

Gedoogbeleid

In Nederland geldt er voor sommige drugs een gedoogbeleid. Dit houdt in dat het bezit wel strafbaar is, maar dat u niet door het OM vervolgd kan worden. Het is bijvoorbeeld gedoogd om een kleine hoeveelheid van maximaal 5 gram cannabis te hebben. Tevens mag men maximaal 5 cannabisplanten hebben. Hierbij mag er echter geen sprake zijn van bedrijfsmatig handelen. Het is ook gedoogd dat een coffeeshop kleine hoeveelheden verkoopt. Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen reclame maken.

Hoeveel harddrugs mag je bij je hebben?

 • Hasj, Wiet (5 gram);
 • Cocaïne (0,5 gram);
 • Heroïne (0,5 gram);
 • XTC (1 pil);
 • GHB (5 ml);
 • Hennepteelt (5 planten).

Dit gaat dus om de gebruikershoeveelheid drugs.

Contact met een strafrechtadvocaat

Omdat de Strafrechtadvocaat een landelijk netwerk is van strafrechtadvocaten, wordt u altijd bijgestaan door een advocaat uit uw eigen regio. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal de aan u gekoppelde advocaat uiterlijk de werkdag nog telefonisch contact met u opnemen. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen, wij zijn bereikbaar op 088 1810 349.

Op basis van pro deo

De strafrechtadvocaten die bij ons zijn aangesloten werken ook op pro deo basis. Pro deo betekent dat de strafrechtadvocaat wordt betaald door de overheid en u dus niets kost. Op onze zusterwebsite Pro Deo advocaten vindt u meer informatie en kunt u bekijken of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat (Kosten pro deo advocaat).

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over drugsbezit?

Lees meer over bijvoorbeeld:

1

Toegankelijkl

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen drugsbezit

Welke straf staat er op drugsbezit en hoe lang zit men vast voor drugsbezit?

In Nederland is het handelen, importeren en exporteren van drugs verboden. Er staat hier een boete op van hoogstens €82.000,- en een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar.

Is xtc harddrugs of is xtc softdrugs?

XTC is geen softdrug, maar een harddrug. Dit is door de overheid bepaald.

Wat is softdrugs?

Of iets een harddrug of softdrug is, wordt bepaald door de overheid. Een softdrug wordt over het algemeen aangemerkt als een drug met een kleiner risico. Drugs pillen als XTC zijn over het algemeen harddrugs.

Hoeveel xtc mag je hebben?

De gebruikershoeveelheid van xtc is 1 pil. Als u dit bij u heeft, kan de politie dit in beslag nemen maar u kunt geen boete krijgen.

Hoeveel pillen mag je op zak hebben?

U vraagt zich misschien af: ‘Hoeveel harddrugs mag je bij je hebben of hoeveel drugs mag je op zak hebben?’ Men mag een gebruikershoeveelheid op zak hebben. Dit houdt in dat u maximaal 5 gram softdrugs op zak mag, en maximaal een halve gram harddrugs. Daarnaast mag u 1 xtc pil en 5 ml GHB op zak hebben.

Welke pillen drug zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten drugs in de vorm van pillen. Een deel van deze drug worden ook als medicatie aangemerkt, zoals bijvoorbeeld zware pijnstillers.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
 • Binnen 24 uur.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Specialist uit uw regio.
 • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
 • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
 • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349