Duurt tbs lang?

Duurt tbs lang?

Strafrechtadvocaten kunnen u alles vertellen over de duur van een tbs-behandeling, die per geval verschilt. Daarvoor kunt u direct contact opnemen.

Behandeling tbs-kliniek

Over het algemeen heeft een behandeling in een tbs-kliniek een duur van ongeveer acht jaar. Er wordt voordat de behandeling gestart wordt geen einddatum afgesproken, omdat er steeds gekeken wordt of er verlengd moet worden. Dat gebeurt elke twee jaar tijdens een zogenoemde verlengingszitting. Een patiënt is daarbij aanwezig en hij mag een strafrechtadvocaat meenemen. Elke keer kan de maatregel met twee jaar verlengd worden.

Verlof

Voordat een tbs-patiënt weer vrijkomt, wordt er verlof verleend om te kijken hoe dat gaat. Op die manier kan iemand veilig terugkeren in de maatschappij.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Contact opnemen

Heeft u een advocaat nodig om u tijdens een verlengingszitting te begeleiden? Of wilt u meer informatie over de duur van een tbs-behandeling? Dan kunt u met behulp van het formulier contact opnemen met een van onze kantoren bij u in de buurt. U komt dan in contact met een gespecialiseerde advocaat. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt is die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over tbs?

Lees meer over bijvoorbeeld:

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen tbs

Wat betekent tbs en wat houdt het in?

Tbs betekent terbeschikkingstelling met dwangverpleging en het is de zwaarste maatregel als onderdeel van een straf. Deze behandeling richt zich op een veilige terugkeer van daders in onze samenleving. De rechter beslist of een dader tbs krijgt bij een ernstig misdrijf, gevaar voor herhaling en een psychische stoornis.

Hoe lang duurt tbs?

De behandeling in een tbs-kliniek duurt gemiddeld 7 tot 8 jaar, maar in principe is er voorafgaand niet een einddatum bekend. Eens in de twee jaar vindt er een zogenoemde verlengingszitting plaats en deze gaat over het al dan niet verlengen van tbs.

Wat gebeurt er als je tbs krijgt?

De tbs’er wordt verplicht verpleegd en krijgt bovendien de optie om behandeld te worden voor zijn of haar stoornis; deze behandeling is vrijwillig. De achterliggende gedachte hiervan is dat een behandeling alleen nut heeft als de betreffende persoon zelf ook behandeld wil worden. Het heeft immers geen zin als iemand gedwongen behandeld wordt.

Kan je levenslang tbs krijgen?

Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Bovendien krijgt de tbs’er een behandeling die zich richt op de terugkeer in de samenleving, maar deze is niet verplicht. De tbs is 2 jaar en na deze 2 jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds 1 of 2 jaar.

Is tbs na gevangenisstraf?

Tbs valt onder de zogenoemde vrijheidsbenemende maatregelen. De tbs-gestelde zit eerst altijd een mogelijk opgelegde gevangenisstraf uit, welke bedoeld is als vergelding.

Welke mensen krijgen tbs?

Een dader die een misdrijf gepleegd heeft waarop ten minste 4 jaar gevangenisstraf staat of een misdrijf dat speciaal in de wet genoemd wordt, kan tbs opgelegd krijgen. Hierbij dient de dader aan een psychose, verstandelijke beperking of een persoonlijkheidsstoornis te hebben geleden ten tijde van het begaan van het misdrijf.

Kan iemand tbs weigeren?

Als daders weigeren om zich te laten onderzoeken, dan is het vaak niet mogelijk om tbs op te leggen.

Wie betaalt tbs?

Meestal betaalt het het ministerie van Justitie en Veiligheid de kosten van forensische behandeling. Voor intensieve behandeling en beveiligde intensieve zorg is het mogelijk om terecht te kunnen bij de zorgverzekeraar.

Hoeveel tbs-ers zijn er in Nederland?

In 2021 waren er gemiddeld 1.490 tbs-patiënten.

Kan je van tbs afkomen?

Het is mogelijk dat de rechter de tbs met 1 of 2 jaar verlengt. Hierbij laat de rechter zich bij zijn of haar beslissing adviseren door de reclassering en in sommige gevallen ook door onafhankelijke deskundigen. Tbs met voorwaarden kan maximaal 9 jaar duren.

Kan een tbs'er in hoger beroep tegen verlenging?

Ja, het is voor elke verlenging mogelijk om in hoger beroep te gaan als tbs’er.

Waar zitten tbs klinieken?

Er zijn vier niet-justitiële inrichtingen/forensisch psychiatrische klinieken, drie rijksinstellingen en vijf particuliere instellingen. De niet-justitiële inrichtingen zijn:

  • FPK De Meren (Amsterdam)
  • Hoeve Boschoord (Boschoord)
  • GZ Eindhoven (Eindhoven)
  • GGZ Drenthe (Assen)

Hoe ziet een tbs behandeling eruit?

In de tbs-kliniek is het voor de patiënt toegestaan om bezoek te ontvangen op zijn of haar kamer. Er mag ook gerookt worden op de kamer en er is natuurlijk een douche en toilet. Om 15:30 uur gaan de tbs’ers weer op hun kamer tot 07:15 uur; dit is voor de nachtrust bedoeld.

Hoeveel vrouwen in tbs?

Ongeveer 6 procent van alle tbs-patiënten is vrouw. Dit komt onder andere doordat persoonlijkheidsstoornissen zich bij vrouwen op een andere wijze uiten dan bij mannen. Vrouwen zijn eerder geneigd om hun problemen op zichzelf te richten in plaats van op een ander iemand.

Wat kost een tbs-behandeling per dag?

Per dag kost een tbs-behandeling in een forensisch psychiatrisch centrum ongeveer €465.

Hoe vaak wordt er tbs opgelegd?

Jaarlijks wordt er rond de 200 keer tbs opgelegd door de rechter. Op dit moment zijn er rond de 1600 tbs’er in de tbs kliniek en hiervan is 90% man.

Waarom krijgen tbs'ers verlof?

Bij tbs vormt het verlof een belangrijke stap voor resocialisatie: het terugkeren van de tbs’er in de maatschappij. Een tbs’er gaat pas met verlof als er genoeg vooruitgang is in de behandeling en de kans dat het delict herhaald wordt voldoende gedaald is.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349