Strafrechtadvocaten kunnen u alles vertellen over de duur van een tbs-behandeling, die per geval verschilt. Daarvoor kunt u direct contact opnemen.
Behandeling tbs-kliniek
Over het algemeen heeft een behandeling in een tbs-kliniek een duur van ongeveer acht jaar. Er wordt voordat de behandeling gestart wordt geen einddatum afgesproken, omdat er steeds gekeken wordt of er verlengd moet worden. Dat gebeurt elke twee jaar tijdens een zogenoemde verlengingszitting. Een patiënt is daarbij aanwezig en hij mag een strafrechtadvocaat meenemen. Elke keer kan de maatregel met twee jaar verlengd worden.
Verlof
Voordat een tbs-patiënt weer vrijkomt, wordt er verlof verleend om te kijken hoe dat gaat. Op die manier kan iemand veilig terugkeren in de maatschappij.
Contact opnemen
Heeft u een advocaat nodig om u tijdens een verlengingszitting te begeleiden? Of wilt u meer informatie over de duur van een tbs-behandeling? Dan kunt u met behulp van het formulier contact opnemen met een van onze kantoren bij u in de buurt. U komt dan in contact met een gespecialiseerde advocaat. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.
Strafrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt is die specialist is in strafrecht zaken.
Meer weten over tbs?
Lees meer over bijvoorbeeld:
- Wordt tbs vaak opgelegd?;
- Kunnen jongeren ook tbs krijgen;
- Hoe zit het met tbs en verlof;
- Soorten misdrijven;
- Wat betekent tbs;
- Strafrechtelijke procedures.
Veelgestelde vragen tbs
Wat betekent tbs en wat houdt het in?
Tbs betekent terbeschikkingstelling met dwangverpleging en het is de zwaarste maatregel als onderdeel van een straf. Deze behandeling richt zich op een veilige terugkeer van daders in onze samenleving. De rechter beslist of een dader tbs krijgt bij een ernstig misdrijf, gevaar voor herhaling en een psychische stoornis.
Hoe lang duurt tbs?
De behandeling in een tbs-kliniek duurt gemiddeld 7 tot 8 jaar, maar in principe is er voorafgaand niet een einddatum bekend. Eens in de twee jaar vindt er een zogenoemde verlengingszitting plaats en deze gaat over het al dan niet verlengen van tbs.
Wat gebeurt er als je tbs krijgt?
De tbs’er wordt verplicht verpleegd en krijgt bovendien de optie om behandeld te worden voor zijn of haar stoornis; deze behandeling is vrijwillig. De achterliggende gedachte hiervan is dat een behandeling alleen nut heeft als de betreffende persoon zelf ook behandeld wil worden. Het heeft immers geen zin als iemand gedwongen behandeld wordt.
Kan je levenslang tbs krijgen?
Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Bovendien krijgt de tbs’er een behandeling die zich richt op de terugkeer in de samenleving, maar deze is niet verplicht. De tbs is 2 jaar en na deze 2 jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds 1 of 2 jaar.
Is tbs na gevangenisstraf?
Tbs valt onder de zogenoemde vrijheidsbenemende maatregelen. De tbs-gestelde zit eerst altijd een mogelijk opgelegde gevangenisstraf uit, welke bedoeld is als vergelding.
Welke mensen krijgen tbs?
Een dader die een misdrijf gepleegd heeft waarop ten minste 4 jaar gevangenisstraf staat of een misdrijf dat speciaal in de wet genoemd wordt, kan tbs opgelegd krijgen. Hierbij dient de dader aan een psychose, verstandelijke beperking of een persoonlijkheidsstoornis te hebben geleden ten tijde van het begaan van het misdrijf.
Kan iemand tbs weigeren?
Als daders weigeren om zich te laten onderzoeken, dan is het vaak niet mogelijk om tbs op te leggen.
Wie betaalt tbs?
Meestal betaalt het het ministerie van Justitie en Veiligheid de kosten van forensische behandeling. Voor intensieve behandeling en beveiligde intensieve zorg is het mogelijk om terecht te kunnen bij de zorgverzekeraar.
Hoeveel tbs-ers zijn er in Nederland?
In 2021 waren er gemiddeld 1.490 tbs-patiënten.
Kan je van tbs afkomen?
Het is mogelijk dat de rechter de tbs met 1 of 2 jaar verlengt. Hierbij laat de rechter zich bij zijn of haar beslissing adviseren door de reclassering en in sommige gevallen ook door onafhankelijke deskundigen. Tbs met voorwaarden kan maximaal 9 jaar duren.
Kan een tbs’er in hoger beroep tegen verlenging?
Ja, het is voor elke verlenging mogelijk om in hoger beroep te gaan als tbs’er.
Waar zitten tbs klinieken?
Er zijn vier niet-justitiële inrichtingen/forensisch psychiatrische klinieken, drie rijksinstellingen en vijf particuliere instellingen. De niet-justitiële inrichtingen zijn:
- FPK De Meren (Amsterdam)
- Hoeve Boschoord (Boschoord)
- GZ Eindhoven (Eindhoven)
- GGZ Drenthe (Assen)
Hoe ziet een tbs behandeling eruit?
In de tbs-kliniek is het voor de patiënt toegestaan om bezoek te ontvangen op zijn of haar kamer. Er mag ook gerookt worden op de kamer en er is natuurlijk een douche en toilet. Om 15:30 uur gaan de tbs’ers weer op hun kamer tot 07:15 uur; dit is voor de nachtrust bedoeld.
Hoeveel vrouwen in tbs?
Ongeveer 6 procent van alle tbs-patiënten is vrouw. Dit komt onder andere doordat persoonlijkheidsstoornissen zich bij vrouwen op een andere wijze uiten dan bij mannen. Vrouwen zijn eerder geneigd om hun problemen op zichzelf te richten in plaats van op een ander iemand.
Wat kost een tbs-behandeling per dag?
Per dag kost een tbs-behandeling in een forensisch psychiatrisch centrum ongeveer €465.
Hoe vaak wordt er tbs opgelegd?
Jaarlijks wordt er rond de 200 keer tbs opgelegd door de rechter. Op dit moment zijn er rond de 1600 tbs’er in de tbs kliniek en hiervan is 90% man.
Waarom krijgen tbs’ers verlof?
Bij tbs vormt het verlof een belangrijke stap voor resocialisatie: het terugkeren van de tbs’er in de maatschappij. Een tbs’er gaat pas met verlof als er genoeg vooruitgang is in de behandeling en de kans dat het delict herhaald wordt voldoende gedaald is.