Belastingfraude

Belastingfraude

Een ander woord voor belastingfraude is belastingontduiking. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Soms is een beschuldiging van belastingfraude niet terecht… Denk aan de Toeslagenaffaire. De Staat moet door belastingfraude jaarlijks echter miljarden missen. De overheid neemt daarom maatregelen hiertegen. Maar hoe zit het juridisch met fraude? Is er verschil tussen verticale en horizontale fraude? Wat zijn de gevolgen van belastingfraude? En hoe schakelt u een fraude advocaat in? Wij leggen het u graag uit.

Wat is belastingfraude?

Fraude is een soort bedrog. Fraude met belastingen betekent dat iemand expres verkeerde informatie geeft om hier voordeel van te hebben. Denk aan een belastingvoordeel. Diegene maakt misbruik van de belastingregelingen en gebruikt deze op een verkeerde manier.

Soorten?

Er zijn meerdere vormen van belastingfraude. En die fraude kan zich voordoen bij alle verschillende soorten van belastingen ontduiken. Belastingfraude voorbeelden zijn:

  • Het verzwijgen van inkomsten
  • Onterecht toeslagen aanvragen met vervalste gegevens
  • Aftrekposten opvoeren of verhogen terwijl hier geen recht op is
  • Verzwijgen van vermogen in box 3

De FIOD

De FIOD, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Zij speurt naar financiële fraudeurs en belastingfraude. En doet dit zowel groot- als kleinschalig. Zij doen onderzoek belastingfraude, dus fraude door witwassen van crimineel geld op grote schaal. Of 1 ondernemer die omzetbelasting terugvraagt met vervalste facturen. Naast de FIOD is er ook het Anti Money Laundering Centre (AMLC). Deze organisaties pakken samen het witwassen aan.

Belastingfraude melden?

De FIOD krijgt fraudemeldingen binnen. Van Belastingdienst, politie of een oplettende en bezorgde burger bijvoorbeeld. Dit doet de FIOD zowel groot- als kleinschalig. Vervolgens bekijkt de FIOD of ze wat met de melding kan. Zo ja, dan zal ze deze verder onderzoeken. Maar soms komt de FIOD ook iets op het spoor door eigen onderzoek. De FIOD maakt gebruik van ‘informanten’. Dit zijn mensen van wie de identiteit niet bekend is, zelfs niet bij de rechter die een belastingfraude zaak behandelt. Maar die informanten geven de FIOD informatie die het nodig heeft.

Het onderzoek

De FIOD bespreekt de verkregen feiten en gegevens met het Openbaar Ministerie (OM) en iemand van een toezichthouder. Zoals de Belastingdienst, of de Nederlandsche Bank. Samen beslissen ze of ze gaan vervolgen of niet. Daarbij besluit het OM of het OM strafrechtelijk vervolgt of dat de toezichthouder een boete oplegt. Bij een strafrechtelijke vervolging zal de FIOD verder onderzoek doen. Met opsporingsmiddelen zoals telefoontaps en het observeren van verdachte(n). Het OM moet hiervoor toestemming geven. Een verhoor van de verdachte is altijd een vast onderdeel van het onderzoek. Mocht het OM dan inderdaad willen vervolgen, brengt het de zaak voor de strafrechter. De rechter bepaalt uiteindelijk of iemand schuldig is en welke straf daar dan bij hoort.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Straf

Op belastingfraude staan serieuze straffen. Niet alleen kunt u een celstraf, taakstraf en/of boete krijgen. De Belastingdienst kan u een navordering opleggen. Of u het voordeel van de belastingfraude afnemen. De maximale gevangenisstraf is 6 jaar. Als iemand bijvoorbeeld geen aangifte doet kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen. Een vergrijpboete is mogelijk als iemand met de fraude een bepaald drempelbedrag niet haalt. Maar wel opzettelijk geen of een onjuiste aangifte heeft ingediend bijvoorbeeld. Het drempelbedrag voor een persoon is € 10.000. Voor een bedrijf € 15.000. De Belastingdienst kan een strafbeschikking opleggen, de Fiscale Strafbeschikking (FSB).

Strafblad

Is u een FSB opgelegd? Als de fraude een misdrijf is, komt dit op uw strafblad. Een overtreding komt niet op uw strafblad. Er is sprake van een misdrijf als er een gevangenisstraf staat voor de fraude of als er sprake is van opzet. U moet nooit zomaar betalen. Want dan kan de fraude op uw strafblad komen. En dit zonder tussenkomst van de rechter. Pas hier dus mee op en raadpleeg een strafrechtadvocaat. Een veroordeling voor belastingfraude door de rechter komt op uw strafblad. Zelfs bij een overtreding!

Een strafblad kan grote gevolgen hebben als u een verklaring omtrent gedrag wilt aanvragen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees verder op onze pagina ‘VOG en strafblad‘.

Wat kunt u nu doen?

Stel: de Belastingdienst handelt het vermoeden van fraude af. En zij legt een FSB op. U bent het niet eens met de FSB. Wat moet u doen? U kunt in verzet. Dit verzet tekent u niet aan bij de Belastingdienst, maar bij het OM. En dit moet heel snel. Namelijk binnen 2 week. Doet u dit niet? Dan is de FSB definitief. En zult u aan de FSB moeten voldoen. Als u betaalt kunt u niet meer in verzet. Denk hier dus goed om! Soms geldt een termijn van 6 week. Dat is als de boete niet hoger is dan € 340 en de overtreding is begaan (max.) 4 maand voor toezending van de FSB. En bij de rechter kunt u natuurlijk gewoon uzelf verdedigen.

Wat doet het OM met uw verzet?

Er zijn meerdere mogelijkheden. Als het OM bij de FSB die u is opgelegd blijft, moet het OM de zaak aan de rechter voorleggen. Deze buigt zich er dan over. De officier van justitie kan de FSB aanpassen. Denk aan de hoogte van de boete. Als de officier het helemaal eens is met uw verzet, kan hij de FSB intrekken.

Wanneer een belastingadvocaat nemen?

U hebt voor uw verdediging bij de rechter of voor uw verzet niet verplicht een belastingadvocaat nodig. Maar erg handig is het wel. De belastingadvocaat is specialist in fraude en kan u adviseren over of u gebruik moet maken van uw zwijgrecht bijvoorbeeld. Voor verzet kunt u een pro deo-advocaat krijgen voor advies.

Gaat het echt om een strafrechtelijke zaak bij de rechter?

Dan kan de pro deo advocaat u voor, tijdens en na de zitting bijstaan. Benieuwd naar de kosten? Lees hier meer!

Direct juridische hulp

Wij adviseren u in een zo vroeg mogelijk stadium een strafrechtadvocaat in te schakelen. Zoals gezegd staan er serieuze straffen op belastingfraude. En het kan zelfs gevolgen hebben voor uw strafblad. Bel ons op 088 1810 349 voor een strafrechtadvocaat! Of klik op de button hieronder.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen over belastingfraude

Welke dienst houdt zich bezig met belastingfraude?

De opsporingsdienst FIOD van de Belastingdienst.

Wat is de straf voor belastingfraude?

Voor belastingfraude kan een maximale gevangenisstraf van zes jaren, taakstraf of geldboete worden opgelegd. Ook kan uw behaalde voordeel uit de fraude worden ontnomen of kan de fiscus u een navordering opleggen.

Waar kan ik de belastingfraude anoniem melden?

Dit kunt u melden bij Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dit is een team aangesloten bij de FIOD. Zij verzamelen informatie over fiscale misdrijven. U hoeft zich geen zorgen te maken over uw identiteit, uw persoonsgegevens blijven geheim.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349