Fraude

Fraude

U heeft het misschien zelf wel eens meegemaakt: een WhatsApp berichtje krijgen van een onbekend nummer, waarin een persoon zich voor doet als een bekende en om geld vraagt. Dit soort bezigheden vallen onder fraude. In dit artikel wordt uitgelegd wat fraude is en waar u het moet melden.

Wat is fraude?

Fraude omvat een groot gebied. Er vallen veel dingen onder. Bijvoorbeeld belastingfraude, uitkeringsfraude, toeslagenfraude, identiteitsfraude, internetfraude, oplichting en examenfraude. Bij fraude is er in ieder geval altijd sprake van bedrog, waardoor de zaken anders voorgesteld worden dan dat ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast moet er bij fraude altijd sprake van opzet zijn. Ook is altijd iemand het haasje en is er iemand die voordeel behaalt. Fraude kan niet alleen door het strafrecht opgelost worden. Daarom werkt het OM samen met andere toezichthouders en brancheorganisaties. In Nederland zijn er namelijk verschillende organisaties die proberen dit te bestrijden en op te sporen, zoals de FIOD.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Horizontale en verticale fraude

Op het gebied van fraude is onderscheid te maken tussen horizontale en verticale fraude. Horizontale fraude houdt in dat de fraude gericht is tegen burgers, financiële instellingen of bedrijven. Dit is anders dan de verticale fraude, die gericht is op de overheid. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van beide soorten fraude. Onder horizontale fraude valt de WhatsApp fraude en onder verticale fraude valt de belastingontduiking.

WhatsApp fraude

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat via WhatsApp gefraudeerd wordt. Men ontvangt dan een bericht van bijvoorbeeld een familielid, vriend of andere bekende waarin deze persoon vraagt om geld.

Voorbeeld 1: Geld lenen door nieuwe telefoon

Laten we een voorbeeld schetsen. U ontvangt van een onbekend nummer een WhatsApp bericht, waarin iemand zich voordoet als jouw beste vriendin. Zij zegt dat haar telefoon kapot is, waardoor ze een nieuwe telefoon heeft met een nieuw nummer. Echter zegt ze dat ze op deze nieuwe telefoon nog niet op internetbankieren kan en vraagt om wat geld te lenen. Dit is vaak een erg geloofwaardige situatie en veel mensen maken dan ook snel geld over. Vaak volgt er zelfs nog een tweede verzoek indien men hieraan meewerkt. Achteraf blijkt dat dit nummer helemaal niet van jouw beste vriendin was, maar van een totale onbekende die u heeft proberen op te lichten.

Voorbeeld 2: Vriend-in-noodfraude

Deze vorm van kan ook plaatsvinden via andere kanalen, zoals SMS, Snapchat, Instagram of e-mail. Men noemt deze vorm ook wel vriend-in-noodfraude. Omdat dit een toenemend probleem is, heeft de politie meerdere malen campagnes gevoerd om mensen bewust te maken van WhatsApp fraude. Als u slachtoffer bent geworden van deze vorm van fraude, kunt u hiervan online aangifte doen bij de politie. Als de verdachte vervolgens aangehouden wordt, komt dit tot een strafzaak bij de rechtbank. U kunt hierbij om schadevergoeding vragen.

Verticale fraude: Belastingfraude

Een andere veel voorkomende vorm van fraude is belastingfraude. Dit is een vorm van verticale fraude. Doordat mensen de belasting ontduiken of de belastingaangifte met opzet verkeer of onvolledig invullen, loopt de Nederlandse Staat per jaar miljarden euro’s mis. Dit terwijl de Staat wel recht heeft op dit geld. Belastingontduiking komt op verschillende manieren voor, hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd:

 • Inkomstenbelasting. Hierbij vult iemand zijn belastingaangifte expres verkeerd in.
 • Vennootschapsbelasting. Hierbij vult een bedrijf expres een verkeerde belastingaangifte in.
 • Omzetbelasting. Hierbij brengt een ondernemer de belasting over de toegevoegde waarde oneerlijk niet in rekening of hij betaalt de te betalen btw niet terug.
 • Erfbelasting. Hierbij maakt een persoon die een erfenis krijgt niet bekend aan de belastingdienst.

Meer weten? Lees verder op deze speciale pagina over het belastingrecht. Juridische hulp nodig bij verticale fraude? Een gespecialiseerde advocaat kan u goed helpen.

Aanpak belastingontduiking

De Rijksoverheid pakt belastingontduiking op de volgende manieren aan:

 • Men kan een vermoeden van belastingontduiking doorgeven bij een meldpunt.
 • De FIOD. Dit is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Zij onderzoeken en vechten tegen belastingontduiking. Zo doen zij onderzoek naar buitenlandse bankrekeningen van Nederlandse inwoners.
 • Bestuurlijke beboeting en vervolging op grond van de wet. Het is voor de Belastingdienst mogelijk een boete te geven. Mocht het een ernstig geval zijn, kan het OM de zaak aan de strafrechter voorleggen.
 • Het uitwisselen van informatie tussen de Belastingdienst en belastingautoriteiten van andere landen.
 • Het hanteren van een strikte inkeerregeling. Dit houdt in dat mensen die verzwegen inkomen in box 2 of 3 hebben dit niet meer zonder boete kunnen melden. Als de belastingdienst hierachter komt, is de boete vaak hoger dan als men het vrijwillig meldt.
 • De bekendmaking van vergrijpboetes. Als een dienstverlener medeplichtig is aan belastingontduiking, kan een inspecteur een boete geven. Indien het een ernstig geval is, kan de Belastingdienst de boete openbaar maken.

Belastingfraude melden

Als u informatie hebt over eventuele belastingfraude, wordt het zeer gewaardeerd als u dit meldt. Betreft het kleinschalige belastingfraude, dan kunt u dit doorgeven aan een belastingkantoor. Denk bij kleinschalige belastingfraude aan verzwegen inkomen uit sparen, beleggen en werkzaamheden of verzwegen winst uit een onderneming of een verzwegen erfenis. De melding kunt u maken door een brief te sturen naar het belastingkantoor in de woonplaats van de persoon waarvan u denkt dat deze belasting ontduikt. Als het gaat om grotere vormen, zoals belastingontduiking, beleggingsfraude, witwassen van geld en handel met voorkennis kunt u dit melden bij de informatiedesk van de FIOD.

-> Lees meer over ondernemingen en het handelsrecht.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Onderdelen in een fraudemelding

Gegevens over de fraude

 • Om welk soort fraude of overtreding gaat het?
 • Wanneer werd dit gepleegd?
 • Wat is er gebeurd volgens u?

Gegevens over de verdachte persoon/organisatie

 • De naam
 • De geboortedatum
 • Het telefoonnummer
 • Het adres
 • De postcode
 • De woonplaats

Het is mogelijk dat er vervolgens contact met u opgenomen wordt om verdere vragen te stellen. Uit het oogpunt van bescherming van de persoonlijke levenssfeer kan u niet geïnformeerd worden over hoe uw melding afgehandeld is.

Belastingdienst fraude melden anoniem

Het melden van fraude hoeft niet in persoon gedaan te worden. U kunt ook fraude anoniem melden. Anoniem melden belastingdienst kunt u doen via het nummer van Meld Misdaad Anoniem. U kunt ook online een anonieme melding van fraude. Na de melding worden dan de gegevens waardoor u herleid kunt worden, zoals bijvoorbeeld het IP-adres, verwijderd. Het is ook mogelijk om een FIOD aangifte anoniem te doen. Dit kan door middel van een anonieme brief.

Hulp van advocaat bij fraude

Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde fraude advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.​

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen fraude

Hoeveel kost een advocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Kan fraude melden belastingdienst anoniem?

Ja, anoniem belastingfraude melden kunt u doen door te bellen met het nummer van Meld Misdaad Anoniem.

Wat is horizontale fraude?

Horizontale fraude is fraude tussen burgers, bedrijven en financiële instanties.

Wat is verticale fraude?

Verticale fraude is gericht op de overheid.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
 • Binnen 24 uur.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Specialist uit uw regio.
 • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
 • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
 • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349