Horizontale fraude

Fraude betekenis

Fraude omvat een groot gebied. Er vallen heel veel dingen onder. Bijvoorbeeld uitkeringsfraude, belastingfraude, toeslagenfraude, identiteitsfraude, internetfraude, oplichting en examenfraude. Bij fraude is er in ieder geval altijd sprake van bedrog, waardoor de zaken anders voorgesteld worden dan dat ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast moet er bij fraude altijd sprake van opzet zijn. Ook is altijd iemand het haasje en is er iemand die voordeel behaalt. Omdat er zoveel vormen van fraude zijn, zijn er verschillende slachtoffers. Zowel mensen als bedrijven, maar ook de overheid kan slachtoffer zijn. Daarom is er een onderscheid gemaakt in horizontale fraude en verticale fraude.

Verticale en horizontale fraude

Op het gebied van fraude is onderscheid te maken tussen horizontale en verticale fraude. Dit onderscheid is gemaakt op grond van wie het slachtoffer is. Horizontale fraude houdt in dat de fraude gericht is tegen burgers, financiële instellingen of bedrijven. Dit is anders dan de verticale fraude. Verticale fraude is gericht op de overheid. Voorbeelden van verticale fraude zijn belastingfraude en bijstandsfraude. In dit artikel wordt verder ingegaan op de horizontale fraude.

Horizontale fraude

Horizontale fraude houdt in dat de fraude gepleegd wordt tegen een burger, een financiële instelling of een bedrijf. Een voorbeeld hiervan is hypotheekfraude. Bij hypotheekfraude was de fraudeur niet eerlijk over zijn werksituatie tegenover een financiële instelling. Hij heeft bijvoorbeeld een hoger salaris opgegeven waardoor hij onrechtmatig een hogere financiering heeft gekregen.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

WhatsApp fraude

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat via WhatsApp gefraudeerd wordt. Dit is een veel voorkomende vorm van horizontale fraude. Men ontvangt dan een bericht van bijvoorbeeld een familielid, vriend of andere bekende waarin deze persoon vraagt om geld.

Voorbeeld

Laten we een voorbeeld schetsen. Je ontvangt van een onbekend nummer een WhatsApp bericht, waarin iemand zich voordoet als jouw beste vriendin. Zij zegt dat haar telefoon kapot is, waardoor ze een nieuwe telefoon heeft met een nieuw nummer. Echter zegt ze dat ze op deze nieuwe telefoon nog niet op internetbankieren kan en vraagt om wat geld te lenen. Dit is vaak een erg geloofwaardige situatie en veel mensen maken dan ook snel geld over. Vaak volgt er zelfs nog een tweede verzoek indien men hieraan meewerkt. Achteraf blijkt dat dit nummer helemaal niet van jouw beste vriendin was, maar van een totale onbekende die je heeft proberen op te lichten. Deze vorm van fraude kan ook plaatsvinden via andere kanalen, zoals SMS, Snapchat, Instagram of e-mail.

Horizontale fraude strafrecht

Als u verdachte bent van horizontale fraude, is het handig als u in het proces bijgestaan wordt door een strafrechtadvocaat. Deze kan u vanaf het eerste verhoor tot aan een eventuele rechtszaak bijstaan.

Transactievoorstel

Het is mogelijk dat de officier van justitie de zaak afdoet zonder tussenkomst van de rechter. Hierbij ontvangt u dan een uitnodiging voor een OM-zitting of een TOM-zitting. In deze zitting wordt een strafbeschikking of transactievoorstel voorgelegd. Als u dit voorstel accepteert, is de zaak afgedaan. Hierbij heeft u wel 14 dagen tijd om in verzet te gaan. Dit kan aantrekkelijk klinken, maar het kan ook zijn dat u hierdoor slechter uitkomt dan wanneer de zaak door de rechter zou worden beslist. Het is dan ook aan te raden om hierbij juridische hulp in te schakelen.

Hulp van advocaat bij fraude

Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde fraude advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.​

Straffen

In het strafrecht kunnen een boete, taakstraf, maatregel of gevangenisstraf opgelegd worden. De straf die op horizontale fraude staat verschilt van het soort horizontale fraude dat gepleegd is.

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

Meer weten over strafrecht?

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen horizontale fraude

Hoeveel kost een advocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Dit geldt ook voor het adolescentenstrafrecht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Kan fraude melden belastingdienst anoniem?

Ja, anoniem belastingfraude melden kunt u doen door te bellen met het nummer van Meld Misdaad Anoniem.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349