Oplichting

In dit artikel bespreken wij het misdrijf oplichting. Bent u verdachte in een oplichtingszaak? Dan is een goede verdediging van groot belang. Alle strafrechtadvocaten die aangesloten zijn bij het landelijke samenwerkingsverband De Strafrechtadvocaat kunnen advies en bijstand geven. Het eerste gesprek is bovendien altijd gratis en vrijblijvend. Door het contactformulier in te vullen komt u in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de regio.

Wat is oplichting?

Oplichting is het behalen van een voordeel door een ander persoon te misleiden. Misleiding door bijvoorbeeld het gebruik van een valse naam of valse hoedanigheid. Het voordeel dat wordt behaald is vaak financieel gewin of kwijtschelding van een schuld. Maar ook het verkrijgen van gegevens of een dienst valt onder oplichting.

Bedrog en benadeling

Bedrog en benadeling zijn verwant met oplichting. Een voorbeeld van bedrog is het vervalsen van schilderijen en bedrog bij de verkoop van producten. Benadeling treedt bijvoorbeeld op wanneer personen opzettelijk zijn benadeeld bij een faillissement. Meer weten over een faillissement en het insolventierecht? Lees dan hier verder!

Straf oplichting

Zoals bij iedere strafzaak, kijkt een rechter in geval van oplichting naar de situatie van de verdachte en de aard en zwaarte van het vergrijp. De straf voor oplichten die een rechter in dit geval kan opleggen is een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar of geldboete van de vijfde categorie. Een rechter kan er bij oplichtingszaken voor kiezen om de uitspraak openbaar te maken. Dit houdt in dat de naam van de veroordeelde openbaar wordt gemaakt.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Oplichting in het wetboek

Oplichting wordt besproken in het Nederlands wetboek onder artikel 326 Wetboek van Strafrecht. Hierin staat, simpel uitgelegd, dat het strafbaar is om iemand te misleiden met als doel om hier zelf beter van te worden. De hierboven genoemde straf van 4 jaar of een geldboete kunt u ook terugvinden in dit artikel. Daarnaast wordt de straf met een derde vermeerderd als de oplichting een terroristisch motief had.

Contact met een strafrechtadvocaat

Wordt u verdacht van oplichting? Wilt u vrijblijvend contact met een ervaren strafrechtadvocaat uit uw regio? Onze strafrechtadvocaten kunnen in een eerste, vrijblijvend gesprek aangeven wat zij voor u kunnen betekenen en of u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand. Pas na dit gesprek hoeft u aan te geven of u daadwerkelijk gebruik wilt maken van de diensten van de strafrechtadvocaat. Vul het contact formulier in en uiterlijk de volgende werkdag belt de strafrechtadvocaat u op. U kunt ook telefonisch contact opnemen door ons te bellen op 088 – 1810 349.

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen oplichting

Hoeveel kost een advocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Dit geldt ook voor het adolescentenstrafrecht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Wat is de hoogste straf oplichten?

De maximale straf voor oplichting is een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van de vijfde categorie.

Is oplichting strafbaar?

Ja, oplichting is strafbaar op grond van artikel 326 Wetboek van Strafrecht.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349