Uitkeringsfraude
Frauderen met uitkering is een veelvoorkomend soort fraude in Nederland. Iemand die fraudeert met uitkeringen op het gebied van de sociale zekerheid ontvangt een (hogere) uitkering maar heeft hier geen recht op. In dit artikel zullen wij u uitleggen wat uitkeringsfraude inhoudt.
Als u of uw partner verdacht wordt van uitkeringsfraude, is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een strafrechtadvocaat die specialist is in fraude. Deze kan u bijstaan bij uw zitting en advies geven of u een eventueel voorstel (een strafbeschikking) van het OM moet accepteren, of juist niet. De bij ons aangesloten strafrechtadvocaten hebben ruime ervaring in dit soort zaken. Met het invullen van het contactformulier komt u in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de regio.
Soorten uitkeringsfraude
Veelvoorkomende soorten van uitkeringsfraude zijn:
- Bijstandsfraude (Werkloosheid);
- WW fraude (Werkloosheid);
- WAO fraude (Arbeidsongeschiktheid );
- WIA fraude (Arbeidsongeschiktheid);
- Anw fraude (Nabestaandenuitkering);
- AKW fraude (Kinderbijslag);
- AOW fraude (Basis pensioen).
Methodes van frauderen
Uitkeringsfraude, oftewel het wederrechtelijk proberen een (hogere) uitkering te ontvangen, kent over het algemeen vier verschillende vormen. Ook komt het regelmatig voor dat men vergeet een melding te doen van een veranderde situatie. Onderstaand de meest voorkomende vormen van uitkeringsfraude:
- Identiteitsfraude: Iemand doet zich, met behulp van een vals identiteitsbewijs, voor als iemand anders (invloed op alle uitkeringen).
- Inkomstenfraude: Iemand geeft inkomsten niet op (invloed op alle uitkeringen).
- Vermogensfraude: Iemand geeft (een deel van) zijn vermogen niet op (invloed op bijstandsuitkering).
- Leefvormfraude: Iemand geeft op geen gezamenlijke huishouding te voeren of zorg van kinderen te hebben (invloed op bijstand, Anw , AOW en AKW).
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Uitkeringsfraude straf
Vaak wordt bij uitkeringsfraude een boete opgelegd. In sommige gevallen echter, bijvoorbeeld wanneer de verdachte geen geld heeft om een boete te betalen, kunnen ook werk- en gevangenisstraffen worden opgelegd. De maximale straffen voor de fraude zijn afhankelijk van het bedrag waarvoor uitkeringsfraude is gepleegd. Dit wordt het benadelingsbedrag genoemd. Bij een veroordeling zal vaak ook een ontnemingsprocedure worden gestart, om naast de straf ook het bedrag terug te vorderen dat teveel is ontvangen. Als de verdachte niet genoeg geld heeft om dit terug te betalen, kan er beslag op goederen en huis worden gelegd. Meer te weten komen over het goederenrecht? Lees dan hier verder!
Contact met strafrechtadvocaat
Als u een dagvaarding heeft ontvangen of onderwerp bent van onderzoek inzake fraude, is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Alle bij Dé strafrechtadvocaat aangesloten advocaten hebben deze ervaring. Bovendien kunnen zij u vaak op pro deo basis bijstaan. Neem contact op via het contactformulier of klik op onderstaande button om telefonisch contact met ons op te nemen.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft fraude.
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen uitkeringsfraude
Hoeveel kost een advocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.
Is een advocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.