Verduistering

Verduisteren betekenis

Wat is verduistering? Hiervan is sprake als een eigendom, dat al in het bezit was van de verdachte, niet wordt teruggegeven aan de eigenaar. Meestal heeft de verduisteraar het eigendom bijvoorbeeld geleend of gehuurd. Een voorbeeld is gehuurd gereedschap of een huurauto die niet wordt teruggebracht. Verduistering is een misdrijf!

Verschil met diefstal

Als het eigendom nog niet rechtmatig in het bezit was van de verdachte is er geen sprake van verduistering, maar van diefstal.

Straf voor verduistering

De rechter bepaalt per zaak wat een redelijke straf is. Dit is afhankelijk van zowel de situatie als de verdachte in kwestie. De maximumstraf, zoals vastgelegd in artikel 321 van het wetboek van strafrecht, betreft 3 jaar gevangenisstraf en een geldboete van de vijfde categorie (in 2023 is dit € 90.000).

Strafverzwarende omstandigheden

De straf kan 1 jaar hoger uitvallen als er sprake is van verduistering in dienstbetrekking. Hiervan is sprake als men eigendommen van de werkgever verduistert. Iemand die voor de wet is aangewezen als bewaarder van eigendommen (zoals een voogd of curator) en deze verduistert kan een maximale straf opgelegd krijgen van 5 jaar. De persoon loopt hierbij een groot risico! De werkgever zet de persoon uit zijn of haar beroep.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Poging tot verduistering

In het strafrecht is ook poging tot verduistering strafbaar gesteld. De maximumstraf die hier op staat is 2/3 van de maximumstraf die op het delict verduistering staat. Om te spreken van poging tot verduistering, is het vereist dat er al wel begonnen is met het uitvoeren van de verduistering. Als dit niet het geval is, is er ook geen sprake van strafbaarheid.

Recidive

Er zijn twee manieren waarop recidive van toepassing is. Allereerst indien er meerdere malen iets wordt verduisterd. Ten tweede wanneer iemand reeds is veroordeeld en opnieuw het delict verduistering pleegt.

Afzonderlijke handeling

Als het gaat om het eerste geval, moet er gekeken worden of de feiten afzonderlijk als één voortgezette handeling gezien moeten worden. Als ze namelijk apart kunnen worden gezien, kan de maximumstraf met 1/3 verhoogd worden.

Reeds veroordeeld

Indien iemand al veroordeeld is voor verduistering, valt de straf ook hoger uit. Zo kan een onvoorwaardelijke straf omgezet worden naar een voorwaardelijke straf. Bovendien kan er een nieuwe straf bovenop komen. Indien de recidive binnen 5 jaar heeft plaatsgevonden, wordt de maximumstraf met 1/3 verhoogd.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Contact met een ervaren strafrechtadvocaat

Wanneer u uw contactgegevens achterlaat via het formulier, zal een ervaren strafrechtadvocaat uit uw eigen provincie zo snel mogelijk contact met u opnemen. In een eerste, vrijblijvend gesprek zal de strafrechtadvocaat duidelijk maken wat deze voor u kan betekenen. Ook kan de strafrechtadvocaat u direct vertellen of u in aanmerking komt voor bijstand op pro deo basis. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088 1810 349. U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen via onderstaande button.

Strafrechtadvocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over verduistering?

Lees meer over bijvoorbeeld:

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen verduistering

Wat is verduisteren?

Met verduistering bedoelt men het zich opzettelijk, in strijd met de wet, toe-eigenen van een goed dat van iemand anders is. Om te spreken van verduistering, moet persoon die verduistert het goed al in handen hebben.

Is verduisteren strafbaar?

Verduisteren is strafbaar gesteld in de wet. De maximale straf die op verduistering staat is een geldboete van de vijfde categorie of een gevangenisstraf van drie jaar.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349