U heeft het misschien zelf wel eens meegemaakt: een WhatsApp berichtje krijgen van een onbekend nummer, waarin een persoon zich voor doet als een bekende en om geld vraagt. Dit soort bezigheden vallen onder fraude. In dit artikel wordt uitgelegd wat fraude is en waar je het moet melden.
Inhoud
Fraude
Fraude omvat een groot gebied. Er vallen heel veel dingen onder. Bijvoorbeeld belastingfraude, uitkeringsfraude, toeslagenfraude, identiteitsfraude, internetfraude, oplichting en examenfraude. Bij fraude is er in ieder geval altijd sprake van bedrog, waardoor de zaken anders voorgesteld worden dan dat ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast moet er bij fraude altijd sprake van opzet zijn. Ook is altijd iemand het haasje en is er iemand die voordeel behaalt. Fraude kan niet alleen door het strafrecht opgelost worden. Daarom werkt het OM samen met andere toezichthouders en brancheorganisaties. In Nederland zijn er namelijk verschillende organisaties die proberen fraude te bestrijden en op te sporen, zoals de FIOD.
Horizontale en verticale fraude
Op het gebied van fraude is onderscheid te maken tussen horizontale en verticale fraude. Horizontale fraude houdt in dat de fraude gericht is tegen burgers, financiële instellingen of bedrijven. Dit is anders dan de verticale fraude, die gericht is op de overheid. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van beide soorten fraude. Onder horizontale fraude valt de WhatsApp fraude en onder verticale fraude valt de belastingontduiking.
WhatsApp fraude
De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat via WhatsApp gefraudeerd wordt. Men ontvangt dan een bericht van bijvoorbeeld een familielid, vriend of andere bekende waarin deze persoon vraagt om geld.
Voorbeeld 1: Geld lenen door nieuwe telefoon
Laten we een voorbeeld schetsen. Je ontvangt van een onbekend nummer een WhatsApp bericht, waarin iemand zich voordoet als jouw beste vriendin. Zij zegt dat haar telefoon kapot is, waardoor ze een nieuwe telefoon heeft met een nieuw nummer. Echter zegt ze dat ze op deze nieuwe telefoon nog niet op internetbankieren kan en vraagt om wat geld te lenen. Dit is vaak een erg geloofwaardige situatie en veel mensen maken dan ook snel geld over. Vaak volgt er zelfs nog een tweede verzoek indien men hieraan meewerkt. Achteraf blijkt dat dit nummer helemaal niet van jouw beste vriendin was, maar van een totale onbekende die je heeft proberen op te lichten.
Voorbeeld 2: Vriend-in-noodfraude
Deze vorm van fraude kan ook plaatsvinden via andere kanalen, zoals SMS, Snapchat, Instagram of e-mail. Men noemt deze vorm ook wel vriend-in-noodfraude. Omdat dit een toenemend probleem is, heeft de politie meerdere malen campagnes gevoerd om mensen bewust te maken van WhatsApp fraude. Als u slachtoffer bent geworden van deze vorm van fraude, kunt u hiervan online aangifte doen bij de politie. Als de verdachte vervolgens aangehouden wordt, komt dit tot een strafzaak bij de rechtbank. U kunt hierbij om schadevergoeding vragen.
Verticale fraude: Belastingfraude
Een andere veel voorkomende vorm van fraude is belastingfraude. Dit is een vorm van verticale fraude. Doordat mensen de belasting ontduiken of de belastingaangifte met opzet verkeer of onvolledig invullen, loopt de Nederlandse Staat per jaar miljarden euro’s mis. Dit terwijl de Staat wel recht heeft op dit geld. Belastingontduiking komt op verschillende manieren voor, hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd:
- Inkomstenbelasting. Hierbij vult iemand zijn belastingaangifte expres verkeerd in.
- Vennootschapsbelasting. Hierbij vult een bedrijf expres een verkeerde belastingaangifte in.
- Omzetbelasting. Hierbij brengt een ondernemer de belasting over de toegevoegde waarde oneerlijk niet in rekening of hij betaalt de te betalen btw niet terug.
- Erfbelasting. Hierbij maakt een persoon die een erfenis krijgt niet bekend aan de belastingdienst.
Meer weten? Lees verder op deze speciale pagina over het belastingrecht. Juridische hulp nodig bij verticale fraude? Een gespecialiseerde advocaat kan u goed helpen.
Aanpak belastingontduiking
De Rijksoverheid pakt belastingontduiking op de volgende manieren aan:
- Men kan een vermoeden van belastingontduiking doorgeven bij een meldpunt.
- De FIOD. Dit is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Zij onderzoeken en vechten tegen belastingontduiking. Zo doen zij onderzoek naar buitenlandse bankrekeningen van Nederlandse inwoners.
- Bestuurlijke beboeting en vervolging op grond van de wet. Het is voor de Belastingdienst mogelijk een boete te geven. Mocht het een ernstig geval zijn, kan het OM de zaak aan de strafrechter voorleggen.
- Het uitwisselen van informatie tussen de Belastingdienst en belastingautoriteiten van andere landen.
- Het hanteren van een strikte inkeerregeling. Dit houdt in dat mensen die verzwegen inkomen in box 2 of 3 hebben dit niet meer zonder boete kunnen melden. Als de belastingdienst hierachter komt, is de boete vaak hoger dan als men het vrijwillig meldt.
- De bekendmaking van vergrijpboetes. Als een dienstverlener medeplichtig is aan belastingontduiking, kan een inspecteur een boete geven. Indien het een ernstig geval is, kan de Belastingdienst de boete openbaar maken.
Belastingfraude melden
Als u informatie hebt over eventuele belastingfraude, wordt het zeer gewaardeerd als u dit meldt. Betreft het kleinschalige belastingfraude, dan kunt u dit doorgeven aan een belastingkantoor. Denk bij kleinschalige belastingfraude aan verzwegen inkomen uit sparen, beleggen en werkzaamheden of verzwegen winst uit een onderneming of een verzwegen erfenis. De melding kunt u maken door een brief te sturen naar het belastingkantoor in de woonplaats van de persoon waarvan u denkt dat deze belasting ontduikt. Als het gaat om grotere vormen, zoals belastingontduiking, beleggingsfraude, witwassen van geld en handel met voorkennis kunt u dit melden bij de informatiedesk van de FIOD.
-> Lees meer over ondernemingen en het handelsrecht.
Onderdelen in een fraudemelding
Gegevens over de fraude
- Om welk soort fraude of overtreding gaat het?
- Wanneer werd dit gepleegd?
- Wat is er gebeurd volgens u?
Gegevens over de verdachte persoon/organisatie
- De naam
- De geboortedatum
- Het telefoonnummer
- Het adres
- De postcode
- De woonplaats
Het is mogelijk dat er vervolgens contact met u opgenomen wordt om verdere vragen te stellen. Uit het oogpunt van bescherming van de persoonlijke levenssfeer kan u niet geïnformeerd worden over hoe uw melding afgehandeld is.
Het is ook mogelijk om een anonieme melding te doen.
Hulp van advocaat bij fraude
Wanneer u het contactformulier op deze pagina invult, neemt een gespecialiseerde fraude advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.