Fraude omvat een groot gebied. Er vallen heel veel dingen onder. Bijvoorbeeld uitkeringsfraude, belastingfraude, toeslagenfraude, identiteitsfraude, internetfraude, oplichting en examenfraude. Bij fraude is er in ieder geval altijd sprake van bedrog, waardoor de zaken anders voorgesteld worden dan dat ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast moet er bij fraude altijd sprake van opzet zijn. Ook is altijd iemand het haasje en is er iemand die voordeel behaald. Omdat er zoveel vormen van fraude zijn, zijn er verschillende slachtoffers. Zowel mensen als bedrijven, maar ook de overheid kan slachtoffer zijn. Daarom is er een onderscheid gemaakt in horizontale fraude en verticale fraude.
Inhoud
Horizontale en verticale fraude
Op het gebied van fraude is onderscheid te maken tussen horizontale en verticale fraude. Dit onderscheid is gemaakt op grond van wie het slachtoffer is. Horizontale fraude houdt in dat de fraude gericht is tegen burgers, financiële instellingen of bedrijven. Dit is anders dan de verticale fraude. Verticale fraude is gericht op de overheid. Voorbeelden van verticale fraude zijn belastingfraude en bijstandsfraude. In dit artikel wordt verder ingegaan op de horizontale fraude.
Horizontale fraude
Horizontale fraude houdt in dat de fraude gepleegd wordt tegen een burger, een financiële instelling of een bedrijf. Een voorbeeld hiervan is hypotheekfraude. Bij hypotheekfraude was de fraudeur niet eerlijk over zijn werksituatie tegenover een financiële instelling. Hij heeft bijvoorbeeld een hoger salaris opgegeven waardoor hij onrechtmatig een hogere financiering heeft gekregen. Een veel voorkomende vorm van horizontale fraude is WhatsApp fraude. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van deze fraude.
WhatsApp fraude
De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat via WhatsApp gefraudeerd wordt. Men ontvangt dan een bericht van bijvoorbeeld een familielid, vriend of andere bekende waarin deze persoon vraagt om geld.
Voorbeeld
Laten we een voorbeeld schetsen. Je ontvangt van een onbekend nummer een WhatsApp bericht, waarin iemand zich voordoet als jouw beste vriendin. Zij zegt dat haar telefoon kapot is, waardoor ze een nieuwe telefoon heeft met een nieuw nummer. Echter zegt ze dat ze op deze nieuwe telefoon nog niet op internetbankieren kan en vraagt om wat geld te lenen. Dit is vaak een erg geloofwaardige situatie en veel mensen maken dan ook snel geld over. Vaak volgt er zelfs nog een tweede verzoek indien men hieraan meewerkt. Achteraf blijkt dat dit nummer helemaal niet van jouw beste vriendin was, maar van een totale onbekende die je heeft proberen op te lichten. Deze vorm van fraude kan ook plaatsvinden via andere kanalen, zoals SMS, Snapchat, Instagram of e-mail.
Vriend-in-noodfraude
Men noemt deze vorm van fraude ook wel vriend-in-noodfraude. Omdat dit een toenemend probleem is, heeft de politie meerdere malen campagnes gevoerd om mensen bewust te maken van WhatsApp fraude. Als u slachtoffer bent geworden van deze vorm van fraude, kunt u hiervan online aangifte doen bij de politie. Als de verdachte vervolgens aangehouden wordt, komt dit tot een strafzaak bij de rechtbank. U kunt hierbij om schadevergoeding vragen.
Strafrechtadvocaat
Als u verdachte bent van horizontale fraude, is het handig als u in het proces bijgestaan wordt door een strafrechtadvocaat. Deze kan u vanaf het eerste verhoor tot aan een eventuele rechtszaak bijstaan.
Het is mogelijk dat de officier van justitie de zaak afdoet zonder tussenkomst van de rechter. Hierbij ontvangt u dan een uitnodiging voor een OM-zitting of een TOM-zitting. In deze zitting wordt een strafbeschikking of transactievoorstel voorgelegd. Als u dit voorstel accepteert, is de zaak afgedaan. Hierbij heeft u wel 14 dagen tijd om in verzet te gaan.
Door acceptatie komt de zaak dus niet voor de rechter. Dit klinkt erg aantrekkelijk, maar u moet hierbij wel oppassen. Het accepteren van het transactievoorstel of de strafbeschikking kan namelijk ook negatieve gevolgen hebben. Een officier van justitie is namelijk geen onafhankelijke partij zoals de rechter. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat de straf die de officier van justitie oplegt hoger is dan de straf waartoe de rechter zou beslissen. Mede hierom is het handig om bijgestaan te worden door een strafrechtadvocaat, die u begeleidt en bijstaat om de juiste beslissingen te nemen.
Straffen
In het strafrecht kunnen een boete, taakstraf, maatregel of gevangenisstraf opgelegd worden. De straf die op horizontale fraude staat verschilt van het soort horizontale fraude dat gepleegd is.
Direct juridische hulp?
Mocht u nog vragen hebben of hulp willen, kunt u het contactformulier op deze pagina invullen. Een gespecialiseerde fraude advocaat neemt dan contact met u op. Zelf contact opnemen kan natuurlijk ook. Dit kan via 088 – 1810 349.