Afdreiging
Wat betekent afdreiging? Afdreiging is een ouderwets woord voor chantage. Deze twee betekenen dus hetzelfde. Wij schreven eerder al over chantage en sextortion, maar in dit artikel vertellen we kort waar de term vandaan komt. We vertellen ook wat het verschil is tussen afpersing en afdreiging.
Waarom afdreiging?
Waarom spreken we niet gewoon over chantage? De wet heeft het over afdreiging en niet over chantage. In artikel 318 Wetboek van Strafrecht (Sr) staat: “Hij die … wordt als schuldig aan afdreiging gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie”. Dus dat ouderwetse woord afdreiging hebben we te danken aan de wet. In het dagelijks leven zeggen mensen meestal gewoon chantage.
Wat is afpersing?
Afpersen is een vorm van diefstal. Maar nu steelt de afperser niet, maar zorgt de afperser ervoor dat iemand bepaalde spullen zelf geeft. Want de afperser dreigt vaak met bijvoorbeeld geweld. Afdreiging, of chantage, is een soort afpersing. Degene die chanteert zegt bijvoorbeeld een geheim te onthullen over iemand, tenzij diegene geld geeft. Dit is meteen het verschil tussen afdreiging en afpersing. Afpersing is met (dreiging van) geweld en chanteren juist zonder. Afpersing en afdreiging zijn beide een misdrijf.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Wanneer sprake van afdreiging?
Iemand die chanteert, zegt een geheim bekend te maken over iemand. Om dat te voorkomen moet diegene bijvoorbeeld geld betalen. Het openbaren van dit geheim kan smaad opleveren. Smaad is het opzettelijk iemand zwartmaken. Het maakt niet uit of het geheim waar is of niet. Smaad is strafbaar als u iemand van iets beschuldigt en het niet makkelijk is om vast te stellen of dit waar is of niet.
Afdreiging = strafbaar!
Afdreiging is strafbaar. Wat betekent het als iets strafbaar is? In het wetboek van trafrecht zijn gedragingen opgenomen die strafbaar zijn. U kunt zich dus strafbaar gedragen. Op het moment dat u iets doet, moet dit gedrag wel al zijn opgenomen in de wet. Het is (gelukkig) niet mogelijk iets achteraf strafbaar te maken. Chantage is een klachtdelict. Dat betekent dat er een aangifte moet zijn voordat het Openbaar Ministerie (OM) actie onderneemt. Als u iemand chanteert kunt u daarvoor celstraf krijgen. Of een boete. Die celstraf is maximaal 4 jaar. De geldboete is maximaal € 87.000.
Wanneer een advocaat?
Chantage is strafbaar. En er staan best hoge straffen op. Als het Openbaar Ministerie (OM) u vervolgt, na aangifte, dan kunt u uzelf verdedigen bij de strafrechter. Hier heeft u geen advocaat voor nodig. Maar toch is het handig wel een strafrechtadvocaat in te schakelen. Dan staat u er niet alleen voor tijdens zitting. In uw eentje tegenover rechter en officier van justitie zitten, is niet prettig. En om de kosten hoeft u het niet te laten. Neem telefonisch contact met ons op via 088 1810 349 of vul het contactformulier in!
Gelijksoortige misdrijven
Meer algemene informatie?
Toegankelijk
vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.