Bedreiging
Heeft u een dagvaarding ontvangen omdat u verdacht wordt van bedreiging? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een ervaren strafrechtadvocaat. Tijdig overleg met een strafrechtadvocaat over de beste strategie is van groot belang. Zulke juridische hulp kan het verschil betekenen tussen vrijspraak of (een zware) straf. Laat uw gegevens achter op het contactformulier. Een gespecialiseerde strafrechtadvocaat neemt vervolgens vrijblijvend contact met u op. U hoort snel van hem/haar, want uiterlijk de volgende werkdag ontvangt u al een reactie.
Verschillende soorten bedreiging
In het wetboek van strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten bedreigingen:
- Mondelinge bedreiging
- Schriftelijke bedreiging
- Bedreiging met een terroristisch misdrijf
Maar wanneer is een mondelinge bedreiging een misdrijf? Het moet gaan om bedreiging met geweld, moord, mishandeling of brandstichting. Dit geldt ook voor een schriftelijke bedreiging (e-mail, sms, Whatsapp etc.).
In het geval een bedreiging gepaard gaat met algemene uitlatingen, dan is er geen sprake van een misdrijf.
Straffen
De maximale straffen voor bedreigingen staan vermeld in artikel 285 in het wetboek van strafrecht. Deze straffen vormen echter een richtlijn. De rechter houdt in elke zitting rekening met het aanwezige bewijsmateriaal, uw persoonlijke omstandigheden en de omstandigheden waarin het mogelijke strafbare feit is gepleegd. Een goede voorbereiding kan een groot verschil maken in de uitkomst van de zaak.
Straffen bij mondelinge bedreiging via telefoon
De maximale gevangenisstraf bij mondelinge bedreiging is 2 jaar gevangenisstraf, of een geldboete van de vierde categorie.
Straffen bij schriftelijke bedreiging
Voor schriftelijke bedreiging liggen de straffen iets hoger: 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie.
Straffen bij terroristische bedreiging
Voor bedreiging met een terroristisch misdrijf kan maximaal 6 jaar gevangenisstraf, of een geldboete van de vijfde categorie (€ 76.000) worden opgelegd.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Strafbeschikking gekregen? Voorkom een strafblad
Let op: een strafblad kan veel problemen geven. Bijvoorbeeld als u tijdens het solliciteren een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig hebt. Er bestaat een grote kans dat uw VOG-aanvraag wordt afgewezen vanwege het strafblad. Meer weten bij welke (lichtere) misdrijven en overtredingen u een strafblad riskeert en wat u er tegen kunt doen? Lees verder op de pagina over strafbeschikkingen.
Strafbeschikking en VOG
Is uw aanvraag VOG afgewezen? Bekijk dan de tips van onze VOG advocaten hoe u succesvol bezwaar maakt. Heeft u een voornemen tot afwijzing van uw VOG-aanvraag ontvangen? Dien dan een zienswijze in. Met ons voorbeeld van een zienswijze kunt u hier eenvoudig zelf actie in ondernemen.
Contact met een ervaren strafrechtadvocaat
Neem vandaag nog contact op met onze ervaren strafrechtadvocaten, zodat zij u kunnen helpen uw straf te beperken. Dé strafrechtadvocaat is een samenwerkingsverband van verschillende advocatenkantoren door Nederland. U wordt dus altijd bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in uw eigen regio. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op te door te klikken op de button!
Pro deo basis
De strafrechtadvocaat kan mogelijk op pro deo basis voor u aan de slag. U hoeft dus niet bang te zijn voor hoge kosten. Lees hier meer over de kosten van een pro deo advocaat en bekijk of u in aanmerking komt voor zo’n advocaat.
Meer weten over geweldsmisdrijven?
- Strafrechtelijke procedures
- Artikel 12 procedure
- Recidive
- Mishandeling
- Openlijke geweldpleging
- Dood door schuld
- Poging tot doodslag (en doodslag)
Geen geweldsmisdrijf maar een vermogensmisdrijf dat gepaard kan gaan met bedreiging:
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen over bedreiging
Wat doe je tegen bedreiging?
Heeft u te maken met mondelinge of schriftelijke bedreiging? Wees dan niet bang en onderneem actie! Bewaar het bewijs wat u heeft tegen de bedreiger en meldt het bij de politie. Op de website van de politie vindt u meer informatie.
Kan ik verdere actie ondernemen als de politie niets doet?
Wij horen vaak dat de politie niets doet met een aangifte bedreiging. Hoe zo een procedure aangifte bedreiging gaat leest u hier verder. In zo’n geval kunt u via een artikel 12 procedure een klacht indienen bij het Gerechtshof. Een advocaat-generaal bekijkt uw klacht en neemt een standpunt in. Er kan besloten worden dat de politie verder onderzoek moet doen. Of de OvJ krijgt alsnog de opdracht om de zaak verder te onderzoeken.
Wat zijn de gevolgen van bedreiging?
Slachtoffer zijn van bedreiging is niet niks en kan vergaande gevolgen hebben. Vaak ontwikkelen slachtoffers psychische klachten en voelen ze zich onveilig. Onderschat de gevolgen niet en schakel bijvoorbeeld hulp in van Slachtofferhulp.
Hoeveel straf voor bedreiging?
Hierboven is aangegeven welke gevangenisstraf opgelegd kan worden bij bedreiging. In de meeste gevallen zal het niet zover komen en zal bij een veroordeling een geldboete of taakstraf worden opgelegd. Omdat er verschillende vormen van bedreiging zijn, kan er geen eenduidig antwoord worden gegeven op de vraag. Bij het tonen van een slag- of stootwapen bij bedreiging wordt een taakstraf opgelegd van 40 uur. Op de website van het Openbaar Ministerie vindt u meer informatie.
Zijn er ook vormen van bedreiging niet strafbaar?
Er zijn veel soorten vormen van bedreiging en niet elke vorm is strafbaar. Bijvoorbeeld bedreiging met diefstal of bedreiging met stalking zijn niet strafbaar.