Belediging

U kunt worden aangeklaagd voor het beledigen, of het publiekelijk zwartmaken van een persoon. Tevens is het strafbaar om iemand publiekelijk te beschuldigen van een strafbaar feit. Voor al deze feiten kunt u een dagvaarding ontvangen om voor de rechter te verschijnen. Het is dan van groot belang om te worden bijgestaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Deze kan u precies vertellen wat uw rechten zijn en wat voor uw situatie de beste strategie is om te volgen. Ook wanneer u onschuldig bent is het een goed idee om u te laten bijstaan door een strafrechtadvocaat. Vul het contactformulier in als u in contact wilt komen met een strafrechtadvocaat.

Belediging

Hoewel het wetboek van strafrecht in artikel 266 omschrijft wat een belediging is, is de definitie niet heel eenvoudig geformuleerd. Belediging laat zich omschrijven als een opzettelijke uitlating waardoor iemand in een kwaad, ongunstig daglicht is gesteld. Dit kan via woord, schriftelijk of per beeld. Het kan ook een gedraging zijn. Denk aan het opsteken van de middelvinger.

U zult het wellicht niet verwachten maar belediging is opgenomen in het wetboek van strafrecht in de categorie misdrijven!

Soorten belediging

Belediging komt voor in verschillende vormen. In het wetboek van strafrecht is een onderscheid gemaakt tussen drie smaken:

  • Belediging
  • Smaad
  • Laster

Voor alle drie de smaken geldt dat er sprake is van een klachtdelict. Een strafrechtelijke vervolging vindt alleen plaats als het ‘slachtoffer’ daarom verzoekt. Het doen van aangifte bij de politie is een must.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Belediging in het strafrecht

Bij belediging is een onderscheid gemaakt tussen bedoelde en onbedoelde belediging. Het is niet altijd duidelijk voor een persoon wanneer een ander zich beledigd voelt. Voorbeelden van beledigingen zijn schelden of pesten via het internet. In artikel 267 wetboek van strafrecht worden de volgende vormen apart behandeld:

Belediging van:

  • Het openbaar gezag, een openbaar lichaam of een openbare instelling
  • Een ambtenaar in functie
  • Het hoofd of een lid van de regering van een bevriende staat
  • Majesteitsschennis

De maximale straf verschilt per vorm.

Straf voor belediging

Het wetboek van strafrecht kent een maximumstraf voor belediging. Een rechter houdt bij het bepalen van de strafmaat echter altijd rekening met de omstandigheden. Bovendien hebben rechters onderling richtlijnen ontwikkeld waarin de strafmaat in beledigingszaken is afgesproken. Een gewone belediging levert bijvoorbeeld een geldboete van €150,- op.

De maximale straf bedraagt een gevangenisstraf van 3 maanden of geldboete van de tweede categorie. Bij speciale vormen, zoals belediging van een ambtenaar in functie of majesteitsschennis, kan de straf een derde hoger uitvallen. Een goede verdediging kan helpen om een lagere straf te krijgen, of zelfs te worden vrijgesproken.

Strafbeschikking gekregen? Voorkom een strafblad

Let op: een strafblad kan veel problemen geven. Bijvoorbeeld als u tijdens het solliciteren een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig hebt. Er bestaat een grote kans dat uw VOG-aanvraag wordt afgewezen vanwege het strafblad. Meer weten bij welke (lichtere) misdrijven en overtredingen u een strafblad riskeert en wat u er tegen kunt doen? Lees verder op de pagina over strafbeschikkingen.

Contact met strafrechtadvocaat

Als u of uw dierbaren verdacht worden van een vorm van belediging, kunnen onze strafrechtadvocaten u helpen. Dé strafrechtadvocaat is een netwerk van strafrechtadvocaten door heel Nederland. Zo bent u er altijd van verzekerd dat u wordt bijgestaan door een ervaren strafrechtadvocaat uit uw eigen regio. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal de aan u gekoppelde strafrechtadvocaat uiterlijk de volgende werkdag nog contact met u opnemen. Als u liever direct telefonisch contact wilt hebben met één van onze medewerkers kunt u bellen door te klikken op de button.

Minimale kosten

Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging zijn de kosten van een strafrechtadvocaat minimaal. Of u in aanmerking komt voor een toevoeging hangt af van uw inkomen en vermogen. Op de pagina ‘Kosten pro deo advocaat‘ kunt u checken of u aan de voorwaarden voldoet.

Soortgelijke misdrijven

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.

Is een strafrechtadvocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!

Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?

Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349