Brandstichting

Brandstichting

Als u of uw kind wordt verdacht van brandstichting, is het van groot belang om goede juridische bijstand te zoeken. Onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten kunnen u in dit geval bijstaan. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal de aan u gekoppelde strafrechtadvocaat uiterlijk de volgende werkdag telefonisch contact met u opnemen.

Soorten brandstichting

In de wet is een onderscheid gemaakt tussen:

Opzettelijke brandstichting

Het stichten van brand is een vorm van vernieling. Er is sprake van opzettelijke brandstichting als een persoon de brand bewust heeft aangestoken. Ook wanneer een persoon accepteert dat het door zijn handelen aannemelijk wordt dat er brand ontstaat, kan dit als opzettelijk worden gezien. Voorbeelden zijn:

 • Verzekering oplichten
 • Een misdrijf camoufleren
 • Moord door brandstichting
 • Pyromanie
 • Politieke en religieuze brandstichtingen

Brandstichting door schuld

Als de verdachte de brand per ongeluk heeft veroorzaakt door simpelweg onvoorzichtigheid of nalatigheid, geldt dit als brandstichting door schuld. Voorbeelden zijn:

 • Brand door kortsluiting of overbelasting in hennepkwekerij
 • Onvoldoende veiligheidsmaatregelen bij een bedrijf

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Straffen

Elke misdaad kent een maximumstraf, maar omdat een rechter in elke zaak rekening houdt met de omstandigheden van het geval, is het opleggen van een straf maatwerk. Een goede verdediging kan uw straf dan ook aanzienlijk beperken, of zelfs in zijn geheel doen laten schrappen.

Wettelijke maximale hoogte

De maximale hoogte van de straf die staat op het stichten van brand verschilt per soort. Voor opzettelijke brandstichting geldt een maximale straf van 12 jaar gevangenisstraf. Als iemand in levensgevaar is gebracht is de straf 15 jaar. Bij een dodelijk slachtoffer kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.

Als er sprake is van brandstichting door schuld, dan bedragen de maximale straffen respectievelijk zes maanden, 1 jaar (levensgevaar) en 2 jaar (dodelijk slachtoffer) gevangenisstraf.

Brandstichting strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrechtzaken. Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging, werkt de strafrechtadvocaat op pro deo basis (lees meer op onze zusterwebsite ‘Kosten pro deo advocaat‘). Neem contact met ons op door ons formulier in te vullen of bel ons op 088 – 1810 349. U kunt ook gebruik maken van onderstaande button.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Soortgelijke misdrijven

Andersoortige misdrijven

Veelgestelde vragen over brandstichting

Is brandstichting strafbaar?

Ja, het opzettelijk stichten van brand is strafbaar, maar ook brandstichting door simpelweg onvoorzichtigheid of nalatigheid kan bestraft worden.

Wat zijn de gevolgen van brandstichting?

Voor het opzettelijk brandstichten kunt u maximaal 12 jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie krijgen. Voor brandstichting door schuld bedraagt de maximale straf een gevangenisstraf van 6 maanden of een geldboete van de vierde categorie. Indien er zich echter strafverzwarende omstandigheden voordoen, zoals het in gevaar brengen of het overlijden van een betrokkene, dan kan de gevangenisstraf flink oplopen.

Wat is brandstichting?

Opzettelijke brandstichting (art. 157 Sr) is vernieling door middel van brand, waarbij de persoon ofwel de brand bewust heeft aangestoken, of zodanig gehandeld heeft dat aanmerkelijk is dat er brand ontstaat. Brandstichting door schuld (art. 158 Sr) houdt in dat de brand ontstaan is door onvoorzichtigheid of nalatigheid.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
 • Binnen 24 uur.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Specialist uit uw regio.
 • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
 • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
 • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349