Dood door schuld

Dood door schuld

Er is sprake van dood door schuld als iemand verwijtbaar schuld heeft aan de dood van een ander. Dit kan bijvoorbeeld door onvoorzichtigheid of roekeloosheid. Voor dood door schuld is dus enkel verwijtbaarheid nodig. Opzet is niet vereist. Als u hiervan verdachte bent, is het van groot belang te worden bijgestaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Neem contact op via het contactformulier voor bijstand door een strafrechtadvocaat bij u in de regio.

Dood door schuld in het verkeer

Bij dood door schuld komt het relatief vaak voor dat een persoon wordt aangeklaagd wegens een fataal verkeersongeluk. Ook hier zal moeten worden bewezen of de verdachte verwijtbaar heeft gehandeld en dus daadwerkelijk schuld heeft aan de dood van het slachtoffer.

Verschil met doodslag

Doodslag houdt in dat iemand een ander opzettelijk van het leven berooft. Hierbij is er geen voorbedachte rade.

Verschil met moord

Moord is het zwaarste misdrijf dat begaan kan worden. Er is sprake van moord wanneer iemand opzettelijk van het leven wordt beroofd en dat dit ook met voorbedachten rade gebeurt.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

De straf volgens het wetboek van strafrecht

In artikel 307 wetboek van strafrecht is het volgende omschreven:

  1. Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.
  2. Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Hoogte van de straf

Zoals bij elk misdrijf, kent ook dood door schuld een in de wet opgenomen maximale straf. Deze maximale straf bedraagt 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van de vierde categorie (€19.500,-). Indien de dood is veroorzaakt door roekeloosheid, is de maximale straf vier jaar en een geldboete van de vierde categorie. Het verschil in straf is aanzienlijk met doodslag. Omdat hier opzet in het spel is, bedraagt de maximale straf vijftien jaar en een boete uit de zesde categorie.

Strafverzwarende omstandigheden

Bepaalde omstandigheden kunnen in een bepaalde zaak leiden tot een hogere straf. Als iemand bijvoorbeeld onzorgvuldig is geweest en een ander daardoor om het leven is gekomen, is de straf waarschijnlijk hoger.

Poging tot dood door schuld

Bij veel misdrijven kan het ook zo zijn dat je gestraft wordt voor poging tot het plegen van het misdrijf. Dit is echter niet mogelijk bij dood door schuld, aangezien er dan sprake zou moeten zijn van opzet. Als er sprake is van opzet, spreekt men immers van doodslag of moord.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Contact met een strafrechtadvocaat

Wanneer u verdacht wordt van dood door schuld, is het belangrijk om u goed voor te bereiden op verhoren en zittingen. Een strafrechtadvocaat kan u daarbij helpen. Een ervaren strafrechtadvocaat heeft vaker personen bijgestaan in dit soort zaken en weet dus wat u kunt verwachten. Wilt u juridische bijstand ontvangen door een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten, vul dan het contactformulier in. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn te bereiken op 088 1810 349. Onze strafrechtadvocaten werken indien mogelijk ook op pro deo basis. Dit betekent dat u niet bang hoeft te zijn voor hoge kosten!

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

Meer weten over dood door schuld?

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen dood door schuld

Wat is de straf bij dood door schuld?

Dood door schuld is strafbaar volgens artikel 307 wetboek van Strafrecht. De straf die uit dit artikel volgt is een geldboete van de vierde categorie of een gevangenisstraf van hoogstens twee jaren.

Wat is erger moord of doodslag?

Er is sprake van moord wanneer iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd wordt. Als iemand wel opzettelijk, maar niet met voorbedachten rade van het leven berooft wordt, spreekt men van doodslag. De straf voor moord is hoger dan de straf voor doodslag.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349