Huisvredebreuk

Huisvredebreuk

Huisvredebreuk is strafbaar gesteld maar wat is het precies? En wanneer maakt u zich er schuldig aan? Wat is de straf die u hiervoor kunt krijgen? Op deze vragen en meer geven wij graag antwoord.

Wat is huisvredebreuk?

”Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie”.

Dit is artikel 138 lid 1 wetboek van strafrecht. Wat een ouderwets taalgebruik! Wat staat er nu eigenlijk? Huisvredebreuk is het binnengaan van een woning, besloten ruimte (zoals een winkel) of erf van een ander zonder dat daarvoor toestemming is gegeven. Volgens de Hoge Raad is er sprake van “binnendringen” als dit tegen de wil van de eigenaar gebeurt. Wederrechtelijk betekent zonder toestemming en rechtvaardiging. Er zijn meer vormen van huisvredebreuk, waarover hierna meer. U kunt altijd aangifte doen van huisvredebreuk bij de politie. Dit kan online of telefonisch.

Binnendringen

Over “binnendringen” zegt lid 2 van artikel 138 wetboek van strafrecht nog het volgende:

“Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die, zonder voorkennis van de rechthebbende en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen”.

Als iemand uw woning binnengaat door inbraak of inklimming (dus via een open raam bijvoorbeeld) is er sprake van binnendringen. Inklimming is meestal een strafverzwarend onderdeel van een ander misdrijf. Als iemand gebruikmaakt van bijvoorbeeld een Post NL outfit om uw woning binnen te komen met een nep-pakket is er ook sprake van binnendringen. Als iemand ’s nachts in uw woning is terwijl u daarvoor geen toestemming hebt gegeven, is er ook sprake van binnendringen. U ziet: iemand die zich schuldig maakt aan woninginbraak, voldoet al snel ook aan de delictsomschrijving van huisvredebreuk. De inbreker kan zich schuldig maken aan huisvredebreuk/inklimming én inbraak.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Welke straf staat er voor huisvredebreuk?

Op huisvredebreuk in de zin van artikel 138 wetboek van strafrecht staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar of een geldboete van € 8.700. Vaak vindt huisvredebreuk plaats in combinatie met een ander strafbare gedraging. Zoals inbraak en beroving of verkrachting. De rechter kan dan verschillende straffen opleggen. Als er sprake is van huisvredebreuk in de zin van kraken, kan de rechter ook een celstraf van maximaal 1 jaar of een geldboete van € 8.700 opleggen.

Computervredebreuk

Er staan zwaardere straffen op het hacken van pc’s of bedrijfsnetwerken bijvoorbeeld. Een ander woord hiervoor is computervredebreuk. Daarvoor staat een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar of een geldboete van € 21.750.

Lokaalvredebreuk

Als u een gebouw van de overheid binnendringt en niet weggaat op verzoek, kunt u maximaal 3 maanden celstraf of een geldboete van € 4.350 krijgen. Een gebouw van de overheid binnendringen heet ook wel lokaalvredebreuk. Zoals u ziet staan er toch best zware straffen op huisvredebreuk. Maar het gaat natuurlijk wel om de maximale straffen. De rechter kan geen hogere, maar wel lagere straffen opleggen.

Huisvredebreuk door verhuurder?

Het komt vaak voor. Een verhuurder die de verhuurde woning binnen wil komen omdat het zijn of haar eigendom is. Ook een verhuurder mag niet ongevraagd de woning binnentreden. U heeft immers recht op uw privacy. De verhuurder mag zich ook geen toegang verschaffen met een sleutel zonder uw toestemming. Doet hij dit wel en staat hij plots in uw woning, dan is er sprake van huisvredebreuk. U kunt hiervan aangifte doen.

Let op: voor aangifte geldt dat u dit zelf moet doen. U kunt hiervoor geen hulp krijgen van een strafrechtadvocaat. Dit is anders als de politie uw aangifte niet in behandeling wil nemen. Neem dan contact op voor de mogelijkheden van een artikel 12 Sv-procedure.

Hulp nodig?

Schakel een strafrechtadvocaat in! Bijvoorbeeld als u verdachte bent van huisvredebreuk. Maar ook als u slachtoffer bent van (o.a.) huisvredebreuk kunt u een strafrechtadvocaat inschakelen. Het gaat dan om een strafrechtadvocaat die slachtoffers bijstaat. De strafrechtadvocaat kan uw verdediging voeren of namens u als slachtoffer spreken tijdens zitting. Zowel de verdachte als het slachtoffer hebben namelijk bepaalde rechten. Daar kan een advocaat u alles over vertellen. Meer weten over het slachtofferrecht? Vind meer over dit onderwerp op de pagina ‘Slachtoffer‘.

Dat geldt ook voor een artikel 12 Sv-procedure als de politie niks met uw aangifte doet. Maar u moet wel eerst zelf aangifte doen!

Ziet u op tegen de kosten? Lees dan deze pagina over kosten van een pro deo-advocaat! Dan zult u merken dat het met de kosten meevalt. U doet uzelf een groot plezier door een strafrechtadvocaat in te schakelen. Deze kan u veel zorgen uit handen nemen. Twijfelt u niet langer? Bel ons door de klikken op de button. Of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag verder!

Soortgelijke misdrijven

Andersoortige misdrijven

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.

Is een strafrechtadvocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!

Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?

Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349