Inbraak

Een inbraak valt onder gekwalificeerde diefstal, omdat er naast de diefstal (wegnemen van het eigendom van een ander) tevens sprake is van het betreden van een niet-openbare ruimte. De straffen voor gekwalificeerde diefstal zijn hoger dan voor eenvoudige diefstal. Wanneer u verdachte bent van gekwalificeerd diefstal is het dus verstandig om u goed te laten informeren door een ervaren strafrechtadvocaat. Onderaan de pagina vindt u een meer informatie als u in contact wilt komen met een strafrechtadvocaat.

Verschil insluiping – inklimming – inbraak

In de wet zijn verschillende benamingen gegeven aan de manier waarop een niet-openbare ruimte kan worden betreden. Voor inbraak staat een hogere straf dan voor insluiping.

Insluiping

Er is sprake van insluiping als een persoon een van de ingangen gebruikt om het niet-openbare gebouw of terrein te betreden.

Inklimming

Bij inklimming maakt de persoon gebruik van een ongebruikelijke ingang, zoals bijvoorbeeld een open raam op de 1e etage.

Inbraak

Hierbij wordt een ingang geforceerd, bijvoorbeeld door een slot kapot te maken.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Straffen

Omdat inbraak veel voorkomt, gelden er ook voor dit vergrijp oriëntatiepunten voor rechters.

Bij een eerste veroordeling wegens inbraak van een woning, geldt als richtlijn een straf van 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Als de persoon vaker is opgepakt voor dit vergrijp en er dus sprake is van recidive, is de richtlijn 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Andere factoren die strafverzwarend kunnen werken treden op als de inbraak plaatsvindt terwijl er andere personen aanwezig zijn, er veel schade bij de inbraak is gemaakt, er meerdere daders zijn en er wordt samengewerkt, of als de inbraak door omstandigheden voor extra gevaar zorgt (zoals bij een bejaardenhuis of ziekenhuis).

Contact met een ervaren strafrechtadvocaat

Neem vandaag nog contact op met onze ervaren strafrechtadvocaten, zodat zij u kunnen helpen uw straf te beperken. Dé strafrechtadvocaat is een samenwerkingsverband van verschillende advocatenkantoren door Nederland. U wordt dus altijd bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in uw eigen regio. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op te door te klikken op de button!

​Pro deo basis

De strafrechtadvocaat kan mogelijk op pro deo basis voor u aan de slag. Dus dan U hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten. Lees hier meer over de kosten van een pro deo advocaat en bekijk of u in aanmerking komt voor zo’n advocaat.

Soortgelijke misdrijven

Andersoortige misdrijven

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen over inbraak

Hoe moet ik een inbraak melden?

Het is erg vervelend als er bij u is ingebroken. In principe komt de politie daarna bij u thuis. Om de inbraak te melden moet u bellen naar 0900-8844.

Wat doet de politie na een inbraak?

De politie neemt uw aangifte op en probeert de sporen veilig te stellen. Als het nodig is, voert de politie ook nog een buurtonderzoek uit.

Wat is bewijs van diefstal?

Bewijs van diefstal kunnen zijn bijvoorbeeld getuigenverklaringen, camerabeelden of vingerafdrukken.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349