Laster betekenis
Een persoon die publiekelijke beschuldigen uit over een ander (bijvoorbeeld van een strafbaar feit), terwijl deze persoon weet dat die publiekelijke beschuldigen niet waar zijn, maakt zich schuldig aan laster. Volgens het wetboek van strafrecht is er sprake van een misdrijf. Als u hiervoor wordt aangeklaagd is het van groot belang direct goede juridische bijstand te zoeken. De straffen hierop zijn namelijk veel zwaarder dan voor eenvoudige belediging of smaad. Onze strafrechtadvocaten kunnen u adviseren en bijstaan. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal een ervaren strafrechtadvocaat telefonisch contact met u opnemen. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen door te bellen. Wij zijn bereikbaar op 088-1810 349.
Smaad betekenis
Er is sprake van smaad als iemand door het verspreiden van een negatief bericht een ander zijn naam wil beschadigen. Dit negatieve bericht bevat wel de waarheid. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat iemand vast zat in de gevangenis en een ander dit bericht verspreidt.
Verschil tussen laster en smaad
Beide delicten hebben tot doel een ander zwart te maken. Bij laster gebeurt dit echter door het verkondigen van onwaarheden. Bij smaad hoeft er geen sprake te zijn van onwaarheden. Het openbaar maken van overspel of afwijkende seksuele voorkeur wordt bijvoorbeeld als smaad aangemerkt.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Overeenkomst tussen laster smaad
De persoon die zich schuldig maakt aan deze misdrijven loopt het risico strafrechtelijk vervolgd te worden. De persoon begaat echter ook een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) en kan via de civielrechtelijke weg worden aangesproken door het slachtoffer. De slachtoffer kan bijvoorbeeld een schadevergoeding eisen en een kort geding starten.
Laster strafrecht
De maximale straf voor belediging is opgenomen in het wetboek van Strafvordering. Hierin is bepaald dat de maximale straf een gevangenisstraf van 2 jaar of een geldboete van de vierde categorie is. Deze maximumstraffen vormen echter een richtlijn. Een rechter houdt in elke zaak rekening met de omstandigheden en de verschillende partijen. Een goede strategie is dus belangrijk. Onze ervaren strafrechtadvocaat kunnen u daarbij helpen. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal een strafrechtadvocaat contact met u opnemen. Indien mogelijk doen zij dit op pro deo basis. Via onderstaande button neemt u telefonisch contact met ons op. Wij sturen uw contactgegevens door naar een strafrechtadvocaat bij u in de regio.
Smaad en laster civiele procedure
Het is ook mogelijk om tegen tegen deze delicten een civiele procedure te starten. Hierin kan men dan een verbod op soortgelijke uitingen vorderen. Als er aangifte is gedaan, is er sprake van een strafrechtelijke procedure.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Smaad en laster bewijzen
Het is enkel mogelijk iemand te veroordelen voor smaad en laster als er voldoende bewijs is om aan te tonen dat met opzet de goede naam of de eer van een ander is aangetast.
Strafrechtadvocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de regio die specialist is in strafrecht zaken.
Meer weten over strafrecht?
Lees meer over bijvoorbeeld:
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen laster
Wat is laster?
Men spreekt hiervan als er een leugen wordt verspreid, terwijl deze persoon weet dat dit een leugen is.
Wat is smaad en laster?
Smaad en laster zijn misdrijven. Er wordt bij beide misdrijven geprobeerd iemands reputatie kapot te maken door bepaalde uitlatingen. Bij laster gaat het om onwaarheden. Bij smaad zijn de uitspraken wel waarheid.
Kan men iemand aanklagen wegens laster?
Dit is een misdrijf. Echter wordt dit misdrijf niet zomaar vervolgd. Het is namelijk een klachtdelict. Dit houdt in dat iemand eerst een klacht moet doen bij de OvJ, voordat er vervolgd wordt.
Smaad of laster?
U vraagt zich wellicht af: wat is smaad en laster? De smaad en laster betekenis verschilt. Het verschil ligt in het verspreiden van onwaarheden. Bij laster wordt iemand namelijk zwart gemaakt door het verspreiden van onwaarheden. Dit hoeft bij smaad niet het geval te zijn.
Welke straf krijgt men voor laster?
De straf is vastgelegd in artikel 262 van het wetboek van Strafvordering. Hierin is bepaald dat degene die schuldig wordt bevonden aan laster een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of een geldboete van de vierde opgelegd krijgt.