Poging tot doodslag
In het strafrecht zijn sommige dingen niet alleen strafbaar als het de verdachte lukt een misdrijf te plegen. Vaak is een “poging tot” ook strafbaar. Zoals bijvoorbeeld de poging tot doodslag. In dit artikel bespreken we de poging tot doodslag. Wat is een poging? En wanneer is iets doodslag? Wanneer is iemand hieraan schuldig? Ook vertellen we meer over de straffen die op poging tot doodslag staan. Als u verdachte bent van poging tot doodslag, kunt u zelf uw verdediging voeren in de rechtszaal. Maar dit raden wij u af. Daarover later meer.
De poging in het strafrecht
In het wetboek van strafrecht (Sr) is van alles vastgelegd. Dat moet ook wel. Iets is pas strafbaar als het op het moment van plegen strafbaar was gesteld. Er kan dus niet achteraf een wetsartikel worden gemaakt waarin iets strafbaar is gesteld. Zo is ook de strafbaarheid van een poging vastgelegd. En wel in artikel 45 Sr:
Artikel 45
- Poging tot misdrijf is strafbaar, wanneer het voornemen van de dader zich door een begin van uitvoering heeft geopenbaard.
- Het maximum van de hoofdstraffen op het misdrijf gesteld wordt bij poging met een derde verminderd.
- Geldt het een misdrijf waarop levenslange gevangenisstraf is gesteld, dan wordt gevangenisstraf opgelegd van ten hoogste twintig jaren.
- De bijkomende straffen zijn voor poging dezelfde als voor het voltooide misdrijf.
Vaak zijn wetten best lastig leesbaar. Daarom leggen wij u uit wat hier zoal staat. Het moet gaan om een poging tot een misdrijf. Wat is een poging? En wat een misdrijf? Een poging is eigenlijk dat iemand iets probeert. Een misdrijf is een strafbaar feit dat zwaarder is dan een overtreding. Er staan ook hogere straffen op. Een poging tot een overtreding is niet strafbaar. Alleen een poging tot een misdrijf, zoals doodslag of moord. Een poging tot misdrijf is strafbaar als de dader zijn plan is gaan uitvoeren. De poging moet zijn gericht op het afmaken van het misdrijf. Dus de dader moet echt de wil hebben gehad zijn misdrijf af te maken. De maximumstraf die staat voor een misdrijf wordt voor een poging met een derde verminderd. Gaat het om een levenslange gevangenisstraf, dan kan maximaal 20 jaar cel worden opgelegd.
Meer weten over de term misdrijf?
Onderaan de pagina vindt u meer informatie over misdrijven in zijn algemeenheid maar ook over de soorten misdrijven die bestaan.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Doodslag
Er is een verschil tussen moord en doodslag. Zowel bij doodslag als bij moord wordt iemand om het leven gebracht. In het geval van moord is dat op basis van voorbedachten rade (een plan). Bij doodslag wordt iemand van het leven beroofd zonder dat de dader dit vooraf had bedacht. Voorbedachten rade betekent dat iemand vooraf het plan heeft iemand te vermoorden en op dit plan kon terugkomen, maar vervolgens toch doorging met de moord. Doodslag gebeurt in een opwelling.
Poging tot doodslag of zware mishandeling?
Soms vervolgt het Openbaar Ministerie u voor zowel poging tot doodslag als zware mishandeling. Ernstige mishandeling wordt dan gezien als een poging iemand te doden. Is de rechter het niet eens met de kwalificatie poging tot doodslag, dan kan iemand alsnog worden veroordeeld voor zware mishandeling.
Poging tot doodslag
Een poging tot doodslag is een van de ernstigere misdrijven. Er staan vaak vrij lange celstraffen op. In artikel 287 Sr is doodslag strafbaar gesteld. Om van doodslag te kunnen spreken moet de dader een ander opzettelijk doden. Een ander woord voor opzet is ook wel expres. Maar het gaat hier om de strafrechtelijke betekenis van opzet. Opzet in het strafrecht is willens en wetens iets doen. Dus de dader heeft de bedoeling iemand te doden, wil dit ook en is daarbij ook bewust van zijn daad. Opzet moet worden bewezen. Voor poging tot doodslag moet de dader dus opzettelijk een poging doen iemand te doden.
Hoe wordt er gestraft?
Het Openbaar Ministerie heeft een richtlijn opgesteld. Daarin staat welke straf er kan worden gevorderd. Maar de rechter gaat er uiteindelijk over welke straf iemand krijgt. Toch geeft de richtlijn een goed beeld van de gevorderde straffen voor poging tot doodslag. Als basisdelict stelt het Openbaar Ministerie vast dat het moet gaan om poging tot doodslag, alleen gepleegd. Er zijn bepaalde gedragingen opgenomen die kwalificeren als poging tot doodslag:
- Schoppen tegen het hoofd
- Verdrinken/wurgen
- Slachtoffer ergens in/voor/af duwen
- Met een auto opzettelijk inrijden op een persoon
- Steken met mes of vergelijkbaar voorwerp
- Gebruik slagwapen of zwaar voorwerp
- Schieten met een vuurwapen in de richting van een persoon
Er staan straffen voor die variëren van 12 maand tot 10 jaar. Daarbij wordt ook gekeken naar de gevolgen van de poging tot doodslag. Van licht letsel tot zwaar lichamelijk letsel of zelfs blijvende ernstige lichamelijke gevolgen en invaliditeit/hulpbehoevendheid. Er zijn ook strafverzwarende omstandigheden opgenomen in de richtlijn:
- Meerdere slachtoffers
- Slachtoffer is een ambtenaar, gezagsfunctionaris of journalist
- Evenement of voetbalgerelateerd
- Alcohol/drugs en (uitgaans)geweld
- Discriminatoire aspecten;
- Agressie in het verkeer
- Confrontatie opgezocht door verdachte
- Medeplegen
- Voorwerp van te voren meegenomen door verdachte (maar geen voorbedachten rade)
- (Ernstige) recidive
Strafrechtadvocaat?
Als het OM u vervolgt voor poging tot doodslag kunt u zelf uw verdediging voeren. Een advocaat is niet verplicht. Maar wel aan te raden! Een advocaat weet veel van het strafrecht. En dus ook of en wat er te doen valt tegen de aanklacht. De strafrechtadvocaat is opgewassen tegen de officier van justitie. Zo staat u er niet alleen voor. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat de strafrechtadvocaat checkt of alles volgens het boekje is gegaan in het politieonderzoek. De strafrechtadvocaat kan voor u alles naar voren brengen wat ook maar kan helpen in uw verdediging.
Ook als u slachtoffer bent van een poging tot doodslag kunt u een advocaat inschakelen. Lees ook ons artikel over slachtofferhulp! Een slachtofferadvocaat is op de hoogte van al uw rechten. Ook kan de advocaat fungeren als aanspreekpunt voor het OM. Een slachtofferadvocaat betekent iemand inschakelen die er echt alleen is voor uw belangen.
Maakt u zich zorgen over de kosten? Dan kunnen wij u geruststellen. Een advocaat hoeft niet duur te zijn. U kunt hier meer lezen over de kosten. Wilt u een strafrechtadvocaat inschakelen? Of eerst nog eventuele vragen met de strafrechtadvocaat bespreken? Dan kunt u ons bellen op 088 1810 349 of het contactformulier invullen.
Andere geweldsmisdrijven
Meer algemene informatie?
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.