Sextortion
In ons artikel over chantage hebben we het al over afpersen of dreigen met naaktbeelden. Nu gaan we hier dieper op in. Sextortion komt namelijk veel voor!
Wat is sextortion?
Extortion in het Engels is afpersen. Samen met het woord sex is het woord sextortion ontstaan. Het betekent afpersen of chanteren met naaktfoto’s of filmpjes. Seksuele afpersing dus. Bijvoorbeeld beelden die zijn gemaakt met een webcam. En wat wil de afperser er dan mee doen?
Vaak moet het slachtoffer geld overmaken omdat de beelden anders worden geplaatst op social media. Of doorgestuurd naar vrienden en familie.Dan is er sprake van financiële afpersing, financial sextortion. De afperser kan de beelden bijvoorbeeld ook manipuleren. Naar iets wat strafbaar is, zoals seks met een minderjarige. Het slachtoffer wil natuurlijk absoluut voorkomen dat zulke beelden online komen.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Grote vangst
In 2019 hebben slachtoffers in totaal ongeveer honderdduizend euro betaald aan afpersers. Zij dreigden naaktfoto’s openbaar te maken. De politie heeft daarvoor een groep tieners opgepakt. De politie schat dat zij mogelijk ongeveer honderd slachtoffers hebben gemaakt.
Wat deden deze tieners? Zij deden zich voor als vrouw via social media. Als het gesprek dan een seksueel getinte inhoud kreeg vroegen zij het mannelijke slachtoffer een naaktfoto te sturen. En daarmee dreigden ze het slachtoffer. Vele slachtoffers maakten geld over naar deze tieners.
Maar wat is het precies? En wat kunt u er tegen doen?
Doen wat de afperser zegt?
Nee, dat is niet aan te raden. Het is namelijk niet zeker dat de chantage met naaktbeelden dan stopt. Misschien gaat de afperser nog wel veel verder. Zodra u doet wat de afperser wil, ziet hij of zij zijn kans schoon. En wil nog meer geld of andere dingen van u hebben.
Wat kunt u dan wel het beste doen?
Een open deur, maar wel belangrijk. Zorg dat u niet zomaar pikante beelden van uzelf deelt met vreemden of zelfs met mensen die u wel kent. Stel u verbreekt een relatie en iemand wil wraak. Dan kan diegene u zomaar chanteren met de beelden. Zorg ervoor dat u de chanteur blokkeert op alle kanalen.
Eerst moet u zoveel mogelijk materiaal verzamelen over degene die u chanteert met naaktbeelden. Denk aan sms-berichten, Whatsapp-berichten, e-mails, bankrekeningnummers en een telefoonnummer bijvoorbeeld. Als u veel bewijsmateriaal verzamelt is de kans groter dat de afperser wordt gepakt door de politie. Wanneer u uzelf tegenkomt op het internet, neem dan contact op met de beheerder van de website. U kunt dan het verzoek doen het beeldmateriaal van de site af te halen.
Vervolgens kunt u aangifte doen bij de politie over chantage. U kunt dan ook de politie vragen de verdachte te vervolgen voor chantage (artikel 318 Wetboek van Strafrecht).
Juridische hulp
Slachtoffer van sextortion?
Wilt u graag worden bijgestaan door een slachtofferadvocaat? Dat kan! U kunt eenvoudig contact opnemen met door op deze pagina het formulier in te vullen. Dan gaat een advocaat kijken wat hij of zij voor u kan doen. U kunt zich door een advocaat erg gesteund voelen.
Verdacht van sextortion?
Maar ook als u wordt verdacht van chanteren, bent u hier aan het juiste adres. Onze ervaren strafrechtadvocaten kunnen u bijstaan. Ook u kunt contact opnemen via 088 – 1810 349 of het formulier op deze website invullen!
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Wat is sextortion?
Bij sextortion wordt er afgeperst met naaktbeelden.
Moet je luisteren naar de chanteur?
Nee, je moet nooit luisteren naar de chanteur.
Wat moet je doen tegen sextortion?
Zorg ervoor dat je bewijsmateriaal verzameld van de afpersing. Neem vervolgens contact op met de politie.
Wat kost een advocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.
Is een advocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Dit geldt ook voor het adolescentenstrafrecht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.