Smaad
Smaad wordt omschreven als het zwartmaken van een persoon door het openbaar maken van feiten, met als doel de reputatie van het slachtoffer te ruïneren. Het wetboek van strafrecht ziet smaad als een misdrijf.
Verschil tussen smaad, belediging en laster
Bij smaad hoeven de beschuldigingen aan het adres van het slachtoffer niet onwaar te zijn. Het openbaar maken van overspel of een afwijkende seksuele voorkeur, of het uitvergroten daarvan, kan als een vorm van smaad worden aangemerkt. Een minder ernstig vergrijp is belediging, bijvoorbeeld het uitschelden van een persoon. Men spreekt van laster als men een persoon probeert te ruïneren door het openbaar maken van een onwaar (strafbaar) feit.
Doe aangifte!
Smaad is een klachtdelict. Als het slachtoffer aangifte doet bij de politie, kunt u hiervoor worden vervolgd. Anders niet.
Het is in dit geval van groot belang om u te laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Deze kan u precies vertellen wat uw rechten zijn en wat in uw situatie de beste strategie is.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Straf voor smaad
In art. 261 van het strafrecht valt te lezen dat de maximale straf voor belediging een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden, of een geldboete van de derde categorie betreft. Als smaad op schrift wordt gepleegd is de maximale straf beduidend hoger, te weten een gevangenisstraf van 1 jaar of een geldboete van de derde categorie.
Contact met een strafrechtadvocaat
Ook als u in uw ogen onschuldig bent, is het bij laster belangrijk een goede verdediging te hebben. Wat voor de één niet als belediging wordt gezien, kan immers door de ander wel zo worden opgevat. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal de aan u gekoppelde strafrechtadvocaat uiterlijk de volgende werkdag telefonisch contact met u opnemen! Of klik op de button om telefonisch contact met ons te zoeken. Als het mogelijk is werkt de strafrechtadvocaat op basis van pro deo. Daar leest u hier meer over.
Soortgelijke misdrijven
Meer algemene informatie?
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.