Soorten misdrijven

Soorten misdrijven

Op onze algemene pagina over misdrijven staat wat een misdrijf is en welke misdrijven er zijn. Op deze pagina wordt nader ingegaan op de soorten criminaliteit die onder het begrip ‘misdrijf’ vallen. Het is te veel om alle soorten misdrijven hieronder te omschrijven. Nederland kent namelijk meer dan 50 soorten misdrijven.

Eerste onderscheid soorten misdrijven

Eerst dient nog opgemerkt te worden dat er twee smaken bestaan qua misdrijven:

  1. Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
  2. Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)

Waarom is dit onderscheid van belang? Dit heeft alles te maken met de justitiële documentatie (strafblad). De justitiële gegevens van lichte misdrijven worden na 20 jaar verwijderd terwijl de gegevens van een zware misdrijf pas na 30 jaar worden verwijderd. Deze justitiële documentatie hangt nauw samen met de verklaring omtrent gedrag (VOG). Over de VOG leest u meer op de pagina ‘Verklaring omtrent gedrag‘.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Strafbare feiten lijst soorten misdrijven

1. Vermogensmisdrijven

Eén van de meest voorkomende misdrijven in Nederland zijn de vermogensmisdrijven. Bij het plegen van vermogensmisdrijven denkt u wellicht aan de doorgewinterde crimineel maar relatief gezien worden minderjarigen vaak verdacht van het plegen van vermogensmisdrijven. Waarom minderjarigen? Diefstal valt onder de categorie vermogensmisdrijven. Kort door de bocht levert het stelen van een fiets na een avond stappen een misdrijf op.

2. Drugsmisdrijven

De categorie drugsmisdrijven vindt men niet terug in het Wetboek van Strafrecht. Wanneer het gaat over drugs moet de Opiumwet worden geraadpleegd. Alle strafbare feiten die met drugs te maken hebben, vind je terug in de Opiumwet. Uit deze wet blijkt bijvoorbeeld dat het aanwezig hebben van amfetamine of xtc op een festival een drugsdelict oplevert. Goed om te weten is dat een niet-opzettelijke gedraging wordt gezien als een overtreding.

3. Verkeersmisdrijven

Verkeersmisdrijven zijn ook veel voorkomend in Nederland. Wanneer een gedraging in het verkeer een misdrijf oplevert, staat omschreven in de Wegenverkeerswet 1994. Rijden onder invloed en doorrijden na een verkeersongeval zijn het meest voorkomend.

Rijbewijs kwijt door:

4. Geweldsmisdrijven

Geweldsmisdrijven zijn veelvuldig in het nieuws. Dagelijks verschijnt er een nieuwsbericht over een geweldsmisdrijf. De meest bekende geweldsmisdrijven zijn mishandeling, doodslag en moord.

Bovenstaande misdrijven leveren (ernstige) lichamelijk letsel op bij het slachtoffer. Maar ‘lichamelijke’ letsel is niet een vereiste om te spreken van een geweldsmisdrijf. Bedreiging en stalking vallen ook onder misdrijven. Wel is er een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat bijvoorbeeld bedreiging is aan te merken als een misdrijf. Wilt u weten welke voorwaarden? Lees dan snel verder op de pagina’s hieronder weergegeven.

5. Overige soorten misdrijven

Een strafrechtadvocaat biedt hulp bij alle soorten misdrijven

Bent u verdachte van een misdrijf? Bent u slachtoffer van een misdrijf? Wacht niet te lang en schakel een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in. De advocaten die bij ons zijn aangesloten zijn breed inzetbaar en werken bovendien op basis van pro deo. U hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten. Tevens hebben wij strafrechtadvocaten beschikbaar door heel Nederland. Er is altijd een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de regio! Vul het contactformulier in of neem contact op door op de button te klikken. Wij brengen u in contact met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Strafrechtadvocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Zwolle, Lelystad, Enschede, Leeuwarden, Groningen, Assen en nog veel meer. We zijn telefonisch bereikbaar via 088 – 1810 349.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen soorten misdrijven

Welke soorten vermogensmisdrijven zijn er?

Vermogensdiefstallen komen in Nederland vaak voor. Voorbeelden van vermogensmisdrijven zijn winkeldiefstal, inbraak, belastingfraude of uitkeringsfraude.

Wanneer is er sprake van een misdrijf?

In de wet staat of een strafbaar feit een overtreding of een misdrijf is. Misdrijven worden zwaarder gestraft dan overtredingen.

Hoe hoog is de straf voor een misdrijf?

De rechter kan een gevangenisstraf, een taakstraf of een boete opleggen. In de wet staat per misdrijf aangegeven wat de maximale straf is.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349