Stalking

Iedereen kent natuurlijk al die nieuwsberichten over bekende Nederlanders die slachtoffer zijn van stalking. Maar ook niet bekende Nederlanders krijgen soms te maken met mensen die hen maar niet met rust willen laten. Wist u dat dit type van belagen het vaakst voorkomt bij ex-geliefden?

Slachtoffer van stalking?

Als u voor langere tijd opzettelijk en stelselmatig wordt lastigvallen, dan wordt u gestalkt. Deze vervelende manier van iemand dwangmatig blijven volgen, richt grote schade aan bij het slachtoffer. Is het u overkomen? Op deze pagina kunt u terecht voor informatie voor slachtoffers. Als u wilt, kan een gespecialiseerde slachtofferadvocaat u bijstaan in uw rechtszaak.

Verdachte van stalking?

Wanneer u verdachte bent, is het van groot belang dat u een goede verdediging heeft. Onze strafrechtadvocaten kunnen u bijstaan tijdens uw verhoor bij de politie en zitting bij de rechter. Vanwege hun ruime ervaring met dit soort zaken kunnen ze u van een passend advies voorzien. Vul het contactformulier in en u wordt uiterlijk de volgende werkdag teruggebeld door een strafrechtadvocaat bij u in de regio.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Wat is stalking?

“Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.”

Een hele mond vol. De wet omschrijft deze ‘wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk’ als een misdrijf. Om van belaging te spreken moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn:

  • Er is sprake van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer
  • Die inbreuk is opzettelijk en wederrechtelijk
  • Die inbreuk vindt stelselmatig plaats
  • Het doel is om iemand te dwingen iets (niet) te doen, iets te dulden of iemand bang te maken

Voorbeelden

Stalking kan allerlei vormen aannemen. De meeste bekende uitingsvormen zijn: het achtervolgen van het slachtoffer, veelvuldig contact zoeken via de telefoon (opbellen, whatsappen etc.) of bedreigingen uiten. Hiervoor is al aangegeven dat deze vorm van hinderlijk (achter)volgen flinke schade kan aanrichten bij het slachtoffer. De straffen zijn dan ook niet mals!

Soms is er naast het belagen ook sprake van andere misdrijven zoals mishandeling, laster, vandalisme.

De straffen

De wet behandelt stalking als een misdrijf en vanwege de zware impact van het misdrijf op het slachtoffer zijn de straffen fors. Als het wordt bewezen kan een rechter maximaal 3 jaar gevangenisstraf, of een geldboete van de vierde categorie opleggen. Als er ook nog andere misdrijven zijn gepleegd, of er sprake is van recidive, kan de straf veel hoger uitvallen (artikel 285b strafrecht).

Schakel een gespecialiseerde advocaat in

Als u verdacht wordt van stalking is het zaak om zo spoedig mogelijk een advocaat in te schakelen. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het contactformulier, zal een ervaren strafrechtadvocaat uit uw regio uiterlijk de volgende werkdag nog vrijblijvend contact met u opnemen, uitleggen hoe de procedure werkt en vertellen wat hij of zij voor u kan betekenen. Wilt u niet wachten? Druk op onderstaande button en u neemt telefonisch contact met ons op.

Meer weten over stalking

Leer meer over bijvoorbeeld:

1

Toegankelijk

2

vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen stalking

Kan ik aangifte doen van stalking?

U kunt bij de politie aangifte doen van stalking. Als u wilt dat de verdachte wordt onderzocht en vervolgd moet u aangifte hebben gedaan. Stalking is namelijk een klachtdelict.

Wat doet de politie tegen stalking?

De politie legt uw informatie over de stalking vast en zij beoordelen de inhoud van uw melding. Het is erg belangrijk dat u bewijs vergaart. Als er voldoende bewijs is vergaard maakt de politie samen met u een plan om te stalker te laten stoppen.

Is stalking hetzelfde als belaging?

In het Wetboek van Strafrecht gaat u de term stalking niet terugvinden. De wet spreekt van belaging in plaats van stalking.

Wat zijn de gevolgen van stalking?

In sommige gevallen ziet stalking er onschuldig uit. Toch is stalking voor het slachtoffer psychisch als lichamelijk belastend. Een slachtoffer voelt zich onveilig in zijn/haar eigen huis en durft niet meer naar buiten te gaan. Het is niet voor niks dat Slachtofferhulp Nederland zich uitspreekt over de gevolgen van stalking voor het slachtoffer.

Wat kunnen hulpverleners doen voor een stalker?

Stalking kan ook gevolgen hebben voor de stalker. De obsessie voor het slachtoffer kan zulke grote vormen aannemen dat de gezondheid van de stalker er onder te lijden heeft. Een stalker kan contact opnemen met de huisarts en vragen naar een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpverlening.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349