Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
In Nederland is het erfrecht vastgelegd in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer iemand geen wettelijk recht heeft op een erfenis, zijn er over het algemeen beperkte mogelijkheden om alsnog aanspraak te maken op de nalatenschap. Er zijn echter enkele uitzonderingen en juridische mogelijkheden die overwogen kunnen worden:
Als de overledene een testament heeft opgesteld waarin de persoon in kwestie als erfgenaam is benoemd, ontstaat er een testamentair recht op de erfenis. Dit betekent dat de wensen van de erflater, zoals vastgelegd in het testament, gerespecteerd moeten worden, tenzij het testament op juridische gronden ongeldig wordt verklaard.
Kinderen van de overledene hebben recht op hun legitieme portie, wat een deel van de erfenis is waarop zij wettelijk aanspraak kunnen maken, ongeacht de inhoud van het testament. Dit geldt echter alleen voor directe afstammelingen en niet voor andere familieleden of derden.
Als er tijdens het leven van de erflater schenkingen zijn gedaan die de wettelijke rechten van andere erfgenamen schaden, kunnen deze mogelijk worden teruggevorderd of verrekend met de erfenis.
In sommige gevallen kan er een gerechtelijke procedure worden gestart om de geldigheid van een testament aan te vechten, bijvoorbeeld op grond van dwaling, bedrog of onrechtmatige beïnvloeding. Dit kan een complexe en langdurige weg zijn, die juridische bijstand vereist.
Het is belangrijk om te vermelden dat elke situatie uniek is en dat juridisch advies van een gespecialiseerd erfrechtadvocaat noodzakelijk kan zijn om de kansen op succes in een specifieke casus te beoordelen. Het afdwingen van een erfenis waar geen recht op bestaat, is doorgaans moeilijk en hangt sterk af van de specifieke omstandigheden en beschikbare bewijsmiddelen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.