Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Bij de vraag of er sprake is van verjaring met betrekking tot een bijstandsuitkering en cryptovaluta, spelen verschillende juridische aspecten een rol. Verjaring betekent dat een bepaald recht of vordering na verloop van tijd niet meer afdwingbaar is. In Nederland zijn er specifieke regels omtrent de verjaring van vorderingen en fraude met betrekking tot sociale uitkeringen.
De mogelijkheid voor een gemeente om onterecht ontvangen bijstand terug te vorderen verjaart na een bepaalde periode. Volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is de verjaringstermijn voor vorderingen in het algemeen vijf jaar, te rekenen vanaf de dag volgend op die waarop de vordering opeisbaar is geworden. Echter, deze termijn kan worden gestuit, bijvoorbeeld door een schriftelijke aanmaning, waardoor de verjaring wordt onderbroken en opnieuw begint te lopen.
Als er sprake is van fraude, kan de verjaringstermijn langer zijn. Fraudevorderingen in het kader van de Participatiewet kunnen een langere verjaringstermijn hebben, afhankelijk van de omstandigheden en de mate van opzet of grove schuld.
Voor wat betreft cryptovaluta, is het belangrijk te begrijpen dat deze als vermogen worden beschouwd. Als de waarde van cryptovaluta niet correct is opgegeven bij de aanvraag of herbeoordeling van bijstand, kan dit aanleiding geven tot terugvordering of zelfs fraudeonderzoek.
De ontdekking van vermogen dat niet is opgegeven, zoals cryptovaluta, kan leiden tot een herzieningsbesluit en eventueel terugvordering. Net als bij andere vormen van vermogen kan de verjaringstermijn worden beïnvloed door de vraag of er sprake is van opzettelijke misleiding of fraude.
In het geval van de bijstand en cryptovaluta van 7 jaar geleden en 6 jaar geleden, zou de precieze juridische situatie afhangen van factoren zoals of de verjaring is gestuit, de aanwezigheid van fraude, en het moment waarop de gemeente kennis kreeg van niet opgegeven vermogen. Het is aan te raden om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen om een gedetailleerde beoordeling van de specifieke omstandigheden te krijgen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.