Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
De overhandiging van een dagvaarding aan een verdachte is een belangrijk onderdeel van het strafrechtelijk proces. In Nederland zijn er specifieke procedures die gevolgd moeten worden om ervoor te zorgen dat de verdachte op de hoogte is van de gerechtelijke procedure tegen hem of haar. Hieronder worden de belangrijkste stappen beschreven:
De dagvaarding wordt in de regel persoonlijk aan de verdachte overhandigd door een gerechtsdeurwaarder. Dit wordt “betekening” genoemd. De gerechtsdeurwaarder gaat naar het adres van de verdachte om de dagvaarding in persoon af te geven.
Als de verdachte niet thuis is, kan de dagvaarding ook aan een volwassen huisgenoot worden gegeven. De deurwaarder laat in dat geval een afschrift van de dagvaarding achter op het woonadres van de verdachte.
Indien er niemand aanwezig is om de dagvaarding in ontvangst te nemen, kan de deurwaarder de dagvaarding in een gesloten envelop achterlaten op het adres van de verdachte.
In sommige gevallen kan de dagvaarding ook per aangetekende post worden verstuurd. Dit gebeurt meestal als de verdachte in het buitenland verblijft.
Nadat de dagvaarding is overhandigd of achtergelaten, maakt de gerechtsdeurwaarder een betekeningsrapport op. Dit rapport dient als bewijs dat de verdachte is geïnformeerd over de gerechtelijke procedure en bevat details over de manier waarop de dagvaarding is betekend.
Het is belangrijk dat deze procedure op de juiste manier wordt gevolgd, omdat fouten in de betekening kunnen leiden tot vertragingen in het proces of zelfs tot niet-ontvankelijkheid van de dagvaarding.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.