Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
In Nederland mag de politie iemand alleen aanhouden als daar een wettelijke grond voor is. Deze gronden zijn opgenomen in het Wetboek van Strafvordering. Een aanhouding zonder reden is in principe niet toegestaan en kan worden aangemerkt als onrechtmatig.
Als iemand kort na vrijlating opnieuw wordt aangehouden, moet er opnieuw een rechtmatige grond voor die aanhouding zijn. Dit betekent dat er een redelijke verdenking moet zijn dat de persoon betrokken is bij een strafbaar feit of dat er andere juridische redenen zijn voor de aanhouding, zoals het niet naleven van voorwaarden van een voorwaardelijke vrijlating.
Indien iemand meent onrechtmatig te zijn aangehouden, kan deze persoon een klacht indienen bij de politie of het Openbaar Ministerie. Daarnaast kan men een procedure starten bij de rechter, bijvoorbeeld door middel van een verzoek tot schadevergoeding vanwege onrechtmatige aanhouding.
Het is aan te raden om in het geval van een vermeend onrechtmatige aanhouding juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan helpen bij het beoordelen van de rechtmatigheid van de aanhouding en bij het ondernemen van eventuele juridische stappen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.