Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
In de situatie die je beschrijft, heb je aangegeven dat je bestolen en bedreigd bent. Uit frustratie en emotie heb je vervolgens gezegd dat je suggestieve berichten die door de dader zijn verstuurd, naar zijn vrouw zou doorsturen als hij het rechtmatige bedrag niet terugbetaalt. Om te beoordelen of dit juridisch gezien afdreiging is, moeten we kijken naar de relevante wetgeving en juridische definities.
Afdreiging, ook wel chantage genoemd, is in het Nederlands Wetboek van Strafrecht geregeld in artikel 317. Volgens de wet pleegt iemand afdreiging als hij een ander, met het oogmerk om zichzelf of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door bedreiging met smaad of smaadschrift dwingt tot de afgifte van enig goed, het aangaan van een schuld of het tenietdoen van een inschuld.
Hoewel je reactie voortkomt uit een emotionele toestand en een rechtmatige frustratie over de onrechtmatige daad tegen jou, kan je dreigement juridisch gezien worden beschouwd als afdreiging. Dit komt omdat je dreigt met het openbaar maken van informatie (suggestieve berichten) om de ander te dwingen tot een bepaalde handeling (het terugbetalen van het rechtmatige bedrag). Dit valt onder de definitie van afdreiging zoals beschreven in artikel 317 van het Wetboek van Strafrecht.
Ja, in juridische termen kan je handeling als afdreiging worden gezien, ondanks de omstandigheden van de diefstal en bedreiging waar je slachtoffer van bent. Het is belangrijk om te onthouden dat twee onrechtmatige daden elkaar niet rechtvaardigen. Het is raadzaam om juridische stappen te ondernemen via de juiste kanalen, zoals het doen van aangifte bij de politie, in plaats van zelf recht in eigen hand te nemen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.