Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
In het Nederlands recht is de vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht dat wordt beschermd door artikel 7 van de Grondwet en artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Echter, deze vrijheid is niet onbeperkt en kan worden beperkt door andere wettelijke bepalingen, zoals die in het Wetboek van Strafrecht.
Bij de beoordeling of een uitlating strafbaar is, moet een rechter een afweging maken tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en de bescherming tegen belediging. Factoren zoals de context waarin de uitlating is gedaan, de positie van de beledigde (in dit geval een publiek figuur zoals een burgemeester), en de bedoeling van de spreker spelen een belangrijke rol.
Het zeggen van “u bent een schande” tegen een burgemeester kan onder bepaalde omstandigheden strafbaar zijn als belediging. Echter, de definitieve beoordeling hangt af van de specifieke context en omstandigheden van het geval. Het is raadzaam om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen of de zaak aan een rechter voor te leggen voor een definitieve uitspraak.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.