Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
De vraag of de politie je kan aanklagen voor samenscholing terwijl je daarbij niet aanwezig bent, raakt aan verschillende juridische principes. Hieronder worden de relevante overwegingen uiteengezet.
Samenscholing betreft doorgaans een situatie waarbij meerdere personen samenkomen en daarbij mogelijk de openbare orde verstoren. Dit kan strafbaar zijn onder bepaalde omstandigheden, afhankelijk van de nationale en lokale wetgeving.
Voor strafrechtelijke aansprakelijkheid is het meestal vereist dat de verdachte daadwerkelijk betrokken is bij het strafbare feit. Fysieke aanwezigheid ter plaatse is daarbij een belangrijke factor, maar niet de enige.
Er zijn situaties waarin iemand strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor samenscholing zonder fysieke aanwezigheid, bijvoorbeeld wanneer er bewijs is dat die persoon de samenscholing heeft georganiseerd, aangemoedigd of gefaciliteerd.
De politie moet voldoende bewijs hebben om te kunnen aantonen dat iemand een strafbare rol heeft gespeeld, zelfs als die persoon niet fysiek aanwezig was. Dit kan bijvoorbeeld door middel van communicatie (zoals berichten of telefoongesprekken) of getuigenverklaringen.
In het algemeen is het mogelijk dat iemand wordt aangeklaagd voor samenscholing zonder fysieke aanwezigheid, mits er voldoende bewijs is van betrokkenheid bij het organiseren of uitlokken van de samenscholing. Elke zaak is echter uniek en zal afhankelijk zijn van de specifieke feiten en omstandigheden.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.