Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Wat is een katvanger?

Een katvanger is op papier de eigenaar van een bankrekening, bedrijf, een voertuig of iets anders. Feitelijk gezien hebben zij niet de leiding. Door deze constructie is het voor justitiële autoriteiten moeilijker om de daadwerkelijke eigenaar te vinden.

Naam uitlenen of handelen in opdracht

De katvanger leent dus enkel zijn naam uit of handelt in opdracht van een ander persoon, welke de betreffende zaak voor illegale activiteiten benut. In sommige gevallen krijgt een katvanger een bepaalde vergoeding. Echter, het kan ook voorvallen dat een persoon door middel van bedreiging, chantage of oplichting zijn naam uitleent.

Kale kippen

Katvangers zijn vaak zogenoemde kale kippen. Denk aan daklozen, personen die schulden hebben, verslaafden of personen die niet doorhebben welk risico ze nemen doordat ze als katvanger te werk gaan.

Persoon die gebruikmaakt van katvanger

De persoon die gebruikmaakt van de katvanger ontfermt zich over het feit dat hijzelf niet te traceren is. Door gebruik te maken van niet-traceerbare betalingskanalen (bijvoorbeeld bij een geldopname een geleende pinpas van een geldezel benutten) of door te communiceren met gratis e-mailadressen en prepaid- of wegwerptelefoons.

Verschil katvanger en stroman

Er is wel degelijk een klein verschil tussen een katvanger en een stroman. De stroman is degene die handelt onder zijn eigen naam, maar dient als een zogenoemd werktuig van een ander persoon. Ook de katvanger handelt, net zoals de stroman, onder zijn eigen naam. Het verschil is dat de stroman wel degelijk het eigendom van een bepaald pand heeft, maar daar niet feitelijk beschikkingsbevoegd over is. Daarentegen werkt de katvanger in sommige gevallen vrijwillig mee door de vergoeding die er tegenover staat. Maar in sommige gevallen wordt hij ook onder druk gezet om mee te doen. Voorbeelden zijn dat een verschuldigde hypotheek helemaal niet betaald wordt, een pand illegaal onderverhuurd wordt of er in het betreffende pand een hennepkwekerij is.

Fraude met voertuigen

Het kenteken dient men te registreren bij de RDW. In dit geval is het kenteken op de naam van een katvanger geregistreerd, maar diegene is niet de daadwerkelijke gebruiker van het voertuig. In sommige gevallen is het betreffende voertuig niet verzekerd, zijn boetes en belastingen niet betaald en soms benut men het voertuig voor het plegen van strafbare feiten. Omdat het betreffende voertuig op naam van de katvanger staat, is de daadwerkelijke gebruiker moeilijk te vinden.

Financiële fraude

Men kan katvangers ook inzetten bij verschillende vormen van zogenoemde financiële fraude. Denk aan katvangers die hun bankrekening te leen geven. Dit kunnen bijvoorbeeld scholieren zijn die gevraagd worden om tegen een vergoeding hun pinpas uit te lenen. Ook kunnen de criminelen hen vragen dat zij zelf geld van hun bankrekening opnemen en afgeven aan criminelen.

Money mule

Een variant op het hierboven genoemde is de money mule. Deze persoon stuurt tegen een kleine vergoeding goederen of gelden door en zo vermindert hij de traceerbaarheid.

Katvanger gevolgen

Vele stromannen en katvangers denken dat de kans dat ze gepakt worden, erg laag is. Verder stellen de meesten dat ze niets te verliezen hebben, terwijl sommigen zich juist helemaal niet bewust zijn van het risico dat ze nemen. Maar als iemand optreedt als katvanger of stroman, kan dit grote strafrechtelijke en financiële gevolgen hebben voor diegene. Dit hangt echter af van het precieze geval.

Geldezel straf

Men kan met zekerheid stellen dat een katvanger strafbaar is. Hij is immers schuldig aan een strafbaar feit, namelijk witwassen. De rechter kan in dat geval een taakstraf, celstraf of geldboete opleggen.

Andere gevolgen

Naast dat de rechter u mogelijk vervolgt voor het strafbare feit witwassen, zijn er ook andere gevolgen mogelijk. Als het witwassen via een bepaalde bankrekening is voorgevallen, dan neemt de betreffende bank u in het zogenaamde incidentenregister op. Op deze wijze kan de bank bekijken welke personen niet te vertrouwen zijn. Het is dan niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een spaarrekening of geldrekening te openen bij de betreffende bank. Verder kan het ook lastig zijn om een hypotheek aan te vragen of een mobiel abonnement af te sluiten.

Hoe te voorkomen om geldezel te worden?

Zorg ervoor dat u nooit uw pincode of pinpas aan een ander persoon geeft. U dient uw bankpas direct te blokkeren als u uw pinpas verloren bent of kwijt bent geraakt. Zo kunt u voorkomen dat criminelen uw pinpas gebruiken voor zogenoemde criminele doeleinden. Verder is het aan te raden om voorzichtig te zijn met personen die u niet kent, maar die van u geld willen lenen of u vragen om geld naar hen over te maken of te storten.

Als u het vermoeden heeft dat u slachtoffer bent van oplichting, dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen.

Gebruikt als katvanger? Neem contact op!

Ben u ingezet als katvanger of geldezel? Bent u in aanraking gekomen met de politie? Vul het contactformulier in. Wij bellen u zo snel mogelijk terug om u bij te staan met uw zaak. Zelf bellen kan ook, wij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 088 – 1810 349.

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over strafrecht?

Lees meer over bijvoorbeeld:

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen katvanger

Wat is de betekenis van een katvanger?

Een katvanger is een persoon die door een crimineel geronseld wordt om de betaalpas en de pincode aan hen te geven.

Is katvanger strafbaar?

Katvanger is strafbaar. U deelt namelijk actief mee aan het witwassen van geld.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349