Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Het teruggooien van een fakkel in een voetbalstadion kan inderdaad juridische consequenties hebben, zelfs als dit uit reflex gebeurt. Hier zijn enkele juridische overwegingen:
In Nederland valt openbare geweldpleging onder artikel 141 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel stelt dat iemand die in vereniging met anderen openlijk geweld pleegt tegen personen of goederen, strafbaar is. Het gooien van een fakkel kan worden gezien als een vorm van geweld, zeker als het gevaar oplevert voor de omstanders.
Een mogelijke verdediging kan zijn dat je handelde uit noodweer (zelfverdediging). Artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht stelt dat iemand die een strafbaar feit pleegt ter verdediging van zichzelf of een ander, niet strafbaar is, mits de verdediging proportioneel is. Echter, de proportionaliteit en subsidiariteit van je handelen zullen hierbij kritisch worden beoordeeld. Was het teruggooien van de fakkel de enige en meest redelijke optie om jezelf te beschermen?
Als je kunt bewijzen dat het gooien van de fakkel een onbewuste reflex was en je geen opzet had om schade te veroorzaken, kan dit als een verzachtende omstandigheid worden gezien. Echter, een reflex is vaak moeilijk te bewijzen en de context van de situatie zal hierbij een grote rol spelen.
Hoewel het teruggooien van een fakkel uit reflex begrijpelijk kan zijn, kun je nog steeds aangeklaagd worden voor openbare geweldpleging. De specifieke omstandigheden van het incident, zoals de mate van gevaar voor anderen en je intentie, zullen doorslaggevend zijn in een juridische beoordeling. Het is raadzaam om in een dergelijke situatie onmiddellijk juridische hulp in te roepen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.