Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
In Nederland kan een gedragsaanwijzing worden opgelegd door de officier van justitie in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Een gedragsaanwijzing is een maatregel die een verdachte kan worden opgelegd om bepaalde gedragingen te verbieden of te gebieden, zoals een contactverbod of een gebiedsverbod.
Een gedragsaanwijzing kan voor een bepaalde periode worden opgelegd en kan, indien nodig, worden verlengd. De verlenging van een gedragsaanwijzing gebeurt doorgaans in overleg met de rechter, vooral wanneer de situatie dat vereist.
Een strafbeschikking is een besluit van de officier van justitie waarin een straf wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn of een taakstraf. Het is een manier om relatief eenvoudige strafzaken snel af te handelen.
Ja, het is mogelijk om bij een verlenging van een gedragsaanwijzing nog steeds een strafbeschikking te krijgen. De twee maatregelen zijn niet wederzijds exclusief en kunnen in dezelfde zaak worden toegepast. De gedragsaanwijzing is gericht op het voorkomen van bepaald gedrag, terwijl de strafbeschikking een strafrechtelijke afdoening van een misdrijf betreft.
De beslissing om een strafbeschikking op te leggen kan afhankelijk zijn van de ernst van het strafbare feit, de omstandigheden van de zaak, en de noodzaak om het gedrag van de verdachte te blijven reguleren met een gedragsaanwijzing.
Als u te maken heeft met een dergelijke situatie, is het raadzaam juridisch advies in te winnen om uw rechten en mogelijke stappen te begrijpen.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.