Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Ja, het is mogelijk om zowel voor openbare geweldpleging als voor poging tot zware mishandeling verdacht te zijn. Beide zijn afzonderlijke strafbare feiten onder het Nederlandse strafrecht, maar ze kunnen in bepaalde situaties overlappen of tegelijkertijd plaatsvinden.
Openbare geweldpleging is geregeld in artikel 141 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel strafbaar stelt het deelnemen aan een openlijke geweldpleging tegen personen of goederen. Het gaat hierbij om gewelddadige handelingen die in het openbaar plaatsvinden en waarbij meerdere daders betrokken zijn.
Poging tot zware mishandeling valt onder de artikelen 45 en 302 van het Wetboek van Strafrecht. Zware mishandeling is het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel aan een ander, en een poging daartoe betekent dat er een begin van uitvoering is geweest van dit misdrijf, zonder dat het letsel daadwerkelijk is veroorzaakt.
In een situatie waarin een persoon betrokken is bij een openbare geweldpleging en daarbij handelingen verricht die gericht zijn op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een ander, kan die persoon voor beide feiten verdacht worden. De rechter zal in zo’n geval beide strafbare feiten afzonderlijk beoordelen en eventueel bestraffen.
Het is belangrijk om te weten dat de juridische beoordeling van beide feiten afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van het geval, zoals de intentie van de dader, het gepleegde geweld, en de context waarin de feiten hebben plaatsgevonden.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.