Lachgas verboden per 1 januari 2023

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Verbod lachgas

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Professioneel gebruik blijft toegestaan

De overheid poogt hiermee het recreatieve gebruik van lachgas te beperken en het aanbod ervan terug te brengen. Volledig terugbrengen naar 0 is echter niet mogelijk en ook niet de bedoeling; het professionele gebruik van lachgas voor zowel medische en technische doeleinden, als ook voor toevoeging aan voedingsmiddelen, blijft toegestaan.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Inhoud van het lachgas verbod

De nieuwe wet legt alleen een landelijk verbod op het bezit, de productie en de handel van lachgas. Dit betekent dat het gebruik ervan niet expliciet op landelijk niveau verboden wordt door deze nieuwe wet. Op sommige plekken is het echter al niet meer toegestaan om lachgas te gebruiken op grond van Algemene Plaatselijke Verordeningen. Het verbod op het gebruik van lachgas kan dus door heel Nederland verschillen, maar het bezit, de productie en de handel ervan zijn wel in het hele land verboden.

Gevolgen en gevaren van lachgas

Verkeer

Omdat lachgas een stof is die de rijvaardigheid vermindert, is het op dit moment al strafbaar om hiervan onder invloed te zijn bij deelneming aan het verkeer. In het verkeer kan lachgas heel erg gevaarlijk zijn. Uw waarnemingen en coördinatievermogen worden door lachgas verstoord. Hierdoor is dus niet alleen autorijden onveilig, maar ook elke andere vorm van deelneming aan het verkeer. U brengt hiermee niet alleen uzelf, maar ook anderen in gevaar.

Overlast

Er komen vaak overlastmeldingen binnen die veroorzaakt zijn door lachgas. Deze overlast kan bestaan uit zwerfvuil, geluidsoverlast of ander onwenselijk gedrag. Met de nieuwe wet wordt geprobeerd deze overlast te beperken.

Gezondheidsrisico’s

Langdurig gebruik van lachgas kan nadelige gevolgen hebben op lange termijn. Zo kan er een vitamine B12 tekort ontstaan, wat op zichzelf weer kan zorgen voor tintelingen, gevoelloosheid en in de ergste gevallen zelfs verlamming. Daarnaast kunt u er paniekaanvallen, brandwonden en bevriezingen door krijgen. Ook is lachgas voor sommige mensen erg verslavend.​

Redenen van de overheid voor verbod op lachgas

Handhaving door politie

Volgens de Minister van Justitie zal het verbod enorm gaan helpen in de handhaving door de politie. Met de nieuwe wet kan de politie namelijk al optreden indien iemand lachgas niet-beroepsmatig in zijn bezit heeft. Hierdoor wordt er preventief opgetreden en kunnen ongelukken en overlast worden voorkomen.

Gezondheidsrisico’s

Staatssecretaris Van Ooijen is blij dat het verbod eindelijk in werking treedt. Volgens hem gaat het namelijk niet alleen om de veiligheid van gebruikers, maar ook om die van derden.

Legale toepassingen

Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden en als voedingsadditief blijft toegestaan. Omdat vanaf 1 januari 2023 wel een verbod geldt op het bezit, de productie en de handel van lachgas, zal er voor bovengenoemde gebruikers een en ander veranderen. Fabrikanten en groothandelaren moeten een opiumontheffing aanvragen op grond van artikel 6 en 8 van de Opiumwet. Horeca die de kleine lachgas ampullen gebruikt voor bijvoorbeeld slagroomspuiten mag dit blijven doen, maar mag de ampullen niet aan derden verkopen.

Kritiek Raad van State

De Raad van State, de instantie die het kabinet advies geeft over nieuwe wetten, was van mening dat het kabinet niet voldoende heeft onderbouwd waarom lachgas op de Opiumlijst hoort. Ook zou het verschil tussen recreatief en professioneel gebruik niet voldoende duidelijk zijn. Het kabinet is echter van mening dat wegens de grote risico’s van lachgas, het verbod zo snel mogelijk in werking moet treden.

Contact opnemen

Bent u recent opgepakt met lachgas en heeft u een advocaat nodig? Of wilt u meer informatie over het lachgas verbod? Dan kunt u met behulp van het formulier contact opnemen met een van onze kantoren bij u in de buurt. U komt dan in contact met een gespecialiseerde advocaat. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt is die specialist is in strafrecht zaken.

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen over het verbod op lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas is een gas dat onzichtbaar is. Het wordt als vloeistof bewaard, maar wanneer men het omhulsel waarin het vastgehouden wordt, openprikt, dan spuit het als gas naar buiten. Lachgas smaakt en proeft zoet. Bij recreatief gebruik kunt u er voor een kort moment lacherig van worden en u heel blij voelen. Ook wordt uw hoofd minder helder en geeft het bijna een gevoel van bewustzijnverlies.

Is lachgas verboden in Nederland?

Per 1 januari 2023 staat lachgas vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen. Er geldt dus een landelijk verbod op het bezit, de productie en de handel ervan.

Wat zijn de risico’s van recreatief gebruik?

U kunt angstig en verward worden en in paniek raken. Daarnaast kunnen er zich ook lichamelijke klachten voordoen, zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, of tinteling en gevoelloosheid in handen en voeten. Ook is er een kans dat er te weinig zuurstof in je lichaam komt, waardoor u flauw kunt vallen.

Waar is het gebruik van lachgas verboden?

Onder andere in Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Groningen is het op bepaalde plekken al verboden om lachgas te gebruiken volgens de APV. In veel Europese landen mag lachgas ook niet in het openbaar worden aangeboden, omdat het daar als drug gezien wordt.

Kan je een boete krijgen voor het gebruiken van lachgas?

Afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening, kan er een boete van €100,- opgelegd worden voor het openbare gebruik van lachgas. Indien je als bestuurder van een rijtuig lachgas gebruikt, kan de boete oplopen tot €1.000,-.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349