Verbod lachgas
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.
Professioneel gebruik blijft toegestaan
De overheid poogt hiermee het recreatieve gebruik van lachgas te beperken en het aanbod ervan terug te brengen. Volledig terugbrengen naar 0 is echter niet mogelijk en ook niet de bedoeling; het professionele gebruik van lachgas voor zowel medische en technische doeleinden, als ook voor toevoeging aan voedingsmiddelen, blijft toegestaan.
Inhoud van het lachgas verbod
De nieuwe wet legt alleen een landelijk verbod op het bezit, de productie en de handel van lachgas. Dit betekent dat het gebruik ervan niet expliciet op landelijk niveau verboden wordt door deze nieuwe wet. Op sommige plekken is het echter al niet meer toegestaan om lachgas te gebruiken op grond van Algemene Plaatselijke Verordeningen. Het verbod op het gebruik van lachgas kan dus door heel Nederland verschillen, maar het bezit, de productie en de handel ervan zijn wel in het hele land verboden.
Gevolgen en gevaren van lachgas
Verkeer
Omdat lachgas een stof is die de rijvaardigheid vermindert, is het op dit moment al strafbaar om hiervan onder invloed te zijn bij deelneming aan het verkeer. In het verkeer kan lachgas heel erg gevaarlijk zijn. Uw waarnemingen en coördinatievermogen worden door lachgas verstoord. Hierdoor is dus niet alleen autorijden onveilig, maar ook elke andere vorm van deelneming aan het verkeer. U brengt hiermee niet alleen uzelf, maar ook anderen in gevaar.
Overlast
Er komen vaak overlastmeldingen binnen die veroorzaakt zijn door lachgas. Deze overlast kan bestaan uit zwerfvuil, geluidsoverlast of ander onwenselijk gedrag. Met de nieuwe wet wordt geprobeerd deze overlast te beperken.
Gezondheidsrisico’s
Langdurig gebruik van lachgas kan nadelige gevolgen hebben op lange termijn. Zo kan er een vitamine B12 tekort ontstaan, wat op zichzelf weer kan zorgen voor tintelingen, gevoelloosheid en in de ergste gevallen zelfs verlamming. Daarnaast kunt u er paniekaanvallen, brandwonden en bevriezingen door krijgen. Ook is lachgas voor sommige mensen erg verslavend.
Redenen van de overheid voor verbod op lachgas
Handhaving door politie
Volgens de Minister van Justitie zal het verbod enorm gaan helpen in de handhaving door de politie. Met de nieuwe wet kan de politie namelijk al optreden indien iemand lachgas niet-beroepsmatig in zijn bezit heeft. Hierdoor wordt er preventief opgetreden en kunnen ongelukken en overlast worden voorkomen.
Gezondheidsrisico’s
Staatssecretaris Van Ooijen is blij dat het verbod eindelijk in werking treedt. Volgens hem gaat het namelijk niet alleen om de veiligheid van gebruikers, maar ook om die van derden.
Legale toepassingen
Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden en als voedingsadditief blijft toegestaan. Omdat vanaf 1 januari 2023 wel een verbod geldt op het bezit, de productie en de handel van lachgas, zal er voor bovengenoemde gebruikers een en ander veranderen. Fabrikanten en groothandelaren moeten een opiumontheffing aanvragen op grond van artikel 6 en 8 van de Opiumwet. Horeca die de kleine lachgas ampullen gebruikt voor bijvoorbeeld slagroomspuiten mag dit blijven doen, maar mag de ampullen niet aan derden verkopen.
Kritiek Raad van State
De Raad van State, de instantie die het kabinet advies geeft over nieuwe wetten, was van mening dat het kabinet niet voldoende heeft onderbouwd waarom lachgas op de Opiumlijst hoort. Ook zou het verschil tussen recreatief en professioneel gebruik niet voldoende duidelijk zijn. Het kabinet is echter van mening dat wegens de grote risico’s van lachgas, het verbod zo snel mogelijk in werking moet treden.
Contact opnemen
Bent u recent opgepakt met lachgas en heeft u een advocaat nodig? Of wilt u meer informatie over het lachgas verbod? Dan kunt u met behulp van het formulier contact opnemen met een van onze kantoren bij u in de buurt. U komt dan in contact met een gespecialiseerde advocaat. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.
Strafrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt is die specialist is in strafrecht zaken.
Veelgestelde vragen over het verbod op lachgas
Wat is lachgas?
Lachgas is een gas dat onzichtbaar is. Het wordt als vloeistof bewaard, maar wanneer men het omhulsel waarin het vastgehouden wordt, openprikt, dan spuit het als gas naar buiten. Lachgas smaakt en proeft zoet. Bij recreatief gebruik kunt u er voor een kort moment lacherig van worden en u heel blij voelen. Ook wordt uw hoofd minder helder en geeft het bijna een gevoel van bewustzijnverlies.
Is lachgas verboden in Nederland?
Per 1 januari 2023 staat lachgas vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen. Er geldt dus een landelijk verbod op het bezit, de productie en de handel ervan.
Wat is lachgas verboden datum?
De verkoop, bezig en import/export van lachgas is per 1 januari 2023 verboden.
Wat zijn de risico’s van recreatief gebruik?
U kunt angstig en verward worden en in paniek raken. Daarnaast kunnen er zich ook lichamelijke klachten voordoen, zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, of tinteling en gevoelloosheid in handen en voeten. Ook is er een kans dat er te weinig zuurstof in je lichaam komt, waardoor u flauw kunt vallen.
Waar is het gebruik van lachgas verboden?
Onder andere in Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Groningen is het op bepaalde plekken al verboden om lachgas te gebruiken volgens de APV. In veel Europese landen mag lachgas ook niet in het openbaar worden aangeboden, omdat het daar als drug gezien wordt.
Kan je een boete krijgen voor het gebruiken van lachgas?
Afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening, kan er een boete van €100,- opgelegd worden voor het openbare gebruik van lachgas. Indien je als bestuurder van een rijtuig lachgas gebruikt, kan de boete oplopen tot €1.000,-.