Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
Het filmen van iemand zonder zijn of haar toestemming en het vervolgens uitzenden van deze beelden op televisie roept verschillende juridische vragen op. Dit heeft te maken met het recht op privacy en portretrecht. De specifieke regels kunnen variëren afhankelijk van de jurisdictie, maar hier zijn enkele algemene overwegingen.
In veel landen is het recht op privacy wettelijk beschermd. Het filmen van iemand zonder zijn of haar toestemming kan worden beschouwd als een inbreuk op dit recht, vooral als het gebeurt op een plaats waar de persoon een redelijke verwachting van privacy heeft, zoals in zijn of haar eigen huis.
Het portretrecht beschermt het gebruik van iemands afbeelding. In veel jurisdicties is het nodig om toestemming te krijgen van de persoon om zijn of haar beeltenis commercieel te exploiteren, zoals voor uitzending op televisie.
Er kunnen uitzonderingen zijn voor nieuwsprogramma’s waarbij publieke figuren in openbare ruimtes worden gefilmd, vooral als het onderwerp van openbaar belang is. Echter, zelfs in zulke gevallen moeten omroepen zorgvuldig afwegen of het gebruik van de beelden gerechtvaardigd is.
Over het algemeen is het niet toegestaan om iemand zonder toestemming te filmen en deze beelden op televisie uit te zenden, tenzij er specifieke uitzonderingen van toepassing zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met nationale wetgeving en eventuele jurisprudentie die van invloed kan zijn op dergelijke situaties.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.