Onze experts helpen bij al uw vragen
088 181 0349- Binnen 24 uur.
- Gratis en vrijblijvend.
- Specialist uit uw regio.
De vraag of de politie een speekseltest mag afnemen op basis van eerdere veroordelingen voor rijden onder invloed, is juridisch gerelateerd en valt onder het verkeersrecht en strafrecht in Nederland. Hieronder volgt een overzicht van de relevante juridische aspecten:
De politie heeft op grond van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) de bevoegdheid om speekseltesten af te nemen bij bestuurders. Dit is onderdeel van hun taak om de verkeersveiligheid te waarborgen en overtredingen van de verkeersregels op te sporen.
Voor het afnemen van een speekseltest is er doorgaans sprake van een redelijke verdenking dat de bestuurder onder invloed is van alcohol of drugs. Deze verdenking kan voortkomen uit opvallend rijgedrag, fysieke kenmerken van de bestuurder, of andere aanwijzingen van intoxicatie.
Eerdere veroordelingen voor rijden onder invloed kunnen meewegen in de beoordeling door de politie of er sprake is van een redelijke verdenking. Hoewel een eerdere veroordeling op zichzelf niet automatisch een test rechtvaardigt, kan het wel bijdragen aan het besluit om een speekseltest af te nemen als er andere aanwijzingen zijn.
In sommige gevallen kan de politie preventief optreden op basis van bekende risicofactoren of patronen, waaronder eerdere veroordelingen. Het is echter belangrijk dat elk besluit om een speekseltest af te nemen, gebaseerd is op objectieve criteria en redelijke verdenking.
De politie mag een speekseltest afnemen als er een redelijke verdenking is dat een bestuurder onder invloed is, en eerdere veroordelingen kunnen daarbij een rol spelen. Echter, elke situatie moet individueel beoordeeld worden en de politie moet handelen binnen de grenzen van de wet.
U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.