Mensensmokkel

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Wat is mensensmokkel?

Mensensmokkel is het illegaal vervoeren/begeleiden van mensen naar een ander land. Illegaal betekent in strijd met de wet. Bijvoorbeeld van Nigeria naar een Europees land, zoals Italië. Of Nederland. Daarvoor vragen de smokkelaars (veel) geld. Bij mensensmokkel kunnen veel verschillende personen betrokken zijn. Met allemaal een andere taak. Denk aan het geven van onderdak of vervoer tijdens de reis, het verzorgen van valse documenten (zoals paspoorten) en de opvang in het land van bestemming. Deze personen handelen in een organisatie.

Mensensmokkel is strafbaar

Net noemden we al dat mensensmokkel illegaal is. Het is in strijd met de wet. De Nederlandse overheid heeft mensensmokkel strafbaar gemaakt. Nederland is natuurlijk niet de enige. Er zijn veel landen aangesloten bij het Protocol van New York tegen de smokkel van migranten over land, over de zee en in de lucht. Migranten zijn mensen die in een ander land gaan wonen. Met het Protocol is afgesproken dat mensensmokkel wordt tegengegaan.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

In Nederland

In artikel 197a Wetboek van Strafrecht (Sr) is mensensmokkel strafbaar gesteld. Als u iemand:

 • helpt in Nederland te komen
 • of door Nederland laat reizen
 • terwijl u weet dat de toegang tot of doorreis in Nederland voor de persoon die u helpt verboden is

Straffen

Voor mensensmokkel kunt u een celstraf van maximaal 4 jaar of een geldboete van de 5e categorie krijgen. Dat is ook het geval als u middelen (zoals valse paspoorten) of informatie geeft die iemand helpt toegang te krijgen tot Nederland. Die straf geldt ook als u toegang geeft tot:

 • Een land van Europese Unie
 • IJsland
 • Noorwegen
 • Of een land dat is aangesloten bij het Protocol

Verschil mensenhandel en mensensmokkel?

Een andere veelgehoorde term is mensenhandel. Is dat dan hetzelfde als mensensmokkel? De woorden lijken wel wat op elkaar. Maar het is niet hetzelfde. Het zijn allebei misdrijven, dat wel. Bij mensenhandel gaat het om uitbuiting van mensen. Vaak vrouwen, die terechtkomen in de prostitutie. Die vrouwen worden uit het Oostblok bijvoorbeeld gehaald om hier in de prostitutie te werken. Zonder of tegen (heel) lage betaling en onder bedreiging van geweld bijvoorbeeld. Op die manier worden de vrouw uitgebuit.

Richtlijn OM

Het OM heeft een richtlijn. In die richtlijn staat wanneer het OM welke straf eist in geval van mensensmokkel. Maar het gaat om een richtlijn. Het is niet gezegd dat het OM altijd handelt naar die richtlijn. Soms zal de officier van justitie maatwerk moeten leveren. Dit staat ook in de richtlijn.

Hulp nodig?

Verdenkt het OM u van (betrokkenheid bij) mensensmokkel? Dan kunt u uzelf verdedigen bij de strafrechter. Verstandiger is het inschakelen van een strafrechtadvocaat. De advocaat denkt met u mee over uw zwijgrecht bijvoorbeeld. En uw verdere verdediging ter zitting. De advocaat neemt het op tegen de officier van justitie. Dat is vaak een stuk prettiger dan alleen tegenover de rechter en officier van justitie zitten! U hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten. Lees er hier alles over! En bel snel met 088 1810 349 of vul het contactformulier in.

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht of Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

Artikelen

Strafrecht

Tbs, wat betekent dat?

Als u te maken krijgt met de term tbs (terbeschikkingstelling) heeft u wellicht baat bij een gesprek met een strafrechtadvocaat. Zo komt u snel meer te weten over de betekenis op uw persoonlijke situatie. Dit is een maatregel die wordt opgelegd aan veroordeelden die voor een deel of helemaal ontoerekeningsvatbaar verklaard zijn, bijvoorbeeld doordat ze lijden aan een psychiatrische stoornis. Het gevaar voor recidive is bij veroordeelden ook hoog. Soms wordt het ook gecombineerd met een gevangenisstraf, namelijk als een misdaad een veroordeelde wel voor een deel aangerekend kan worden. Tbs kan opgelegd worden met bevel tot verpleging maar ook onder voorwaarden. In het eerste geval wordt een veroordeelde in een tbs-kliniek opgenomen. Wilt u weten wat tbs betekent voor een afzonderlijke of persoonlijke situatie? Door het formulier op te sturen komt u snel in contact met een strafrechtadvocaat bij u in de buurt.

Strafrecht

Katvanger

Katvanger, money mule en geldezel zijn allemaal woorden voor personen die door criminelen aangetrokken worden om onder andere hun pincode of pinpas af te geven. In sommige gevallen krijgen die personen daar betaald voor. Over het algemeen verkeren dergelijke katvangers in financiële problemen en daarom geven zij hun handtekening en naam tegen een betaling af. Maar kan een rechter een katvanger strafrechtelijk vervolgen? En welke vormen zijn er? Op deze pagina leest u hier meer over.

Strafrecht

Levenslang, wat houdt dat in Nederland in?

Straffen in Nederland bestaan in verschillende gradaties. Na een arrestatie is er soms is er sprake van een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Een strafrechtadvocaat informeert u graag over uw mogelijkheden en perspectieven bij de verschillende straffen. In dit blog behandelen wij in het bijzonder levenslang in Nederland.

Strafrecht

Betekent een verkeersovertreding een strafblad?

Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn voor een strafblad als u een verkeersovertreding heeft gemaakt. Strafbare feiten in het verkeer worden meestal afgehandeld met een boete. Onder het strafrecht vallen wel zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor een strafbeschikking gegeven wordt. Hierdoor krijgt u een strafblad. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een ernstige verkeersovertreding gemaakt heeft of deze overtreding herhaalt.

Strafrecht

Mensensmokkel

Het is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Iedereen kent de beelden wel van vluchtelingen in kleine bootjes gepropt, dobberend op de oceaan. Of de nieuwsberichten over doden achterin een vrachtwagen. Vaak zit hier mensensmokkel achter. Wat is mensensmokkel precies? Wij vertellen u er graag meer over!

Strafrecht

Wanneer mag mijn telefoon worden afgetapt?

Ook wanneer u verdacht wordt van een misdrijf, heeft u rechten die de politie moet waarborgen. Deze rechten, en regels om deze veilig te stellen, zijn opgenomen in de wet. Zo mag niet zomaar uw telefoon worden afgetapt. Onze strafrechtadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u beschermd blijft en uw rechten niet geschonden worden, ook en júist als u verdachte bent in een zaak.

Strafrecht

Inbeslagname

In bepaalde situaties kan en mag de politie voorwerpen van u in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit als uw voorwerp in beslag is genomen. Na het lezen van dit artikel weet u alles over inbeslagname en wat u hiertegen kunt doen!

Strafrecht

Adolescentenstrafrecht; wat houdt het in?

Vanaf 1 april 2014 is er de wet adolescentenstrafrecht. Deze vorm van jeugdstrafrecht geldt voor jongeren van 16 tot 23 jaar. De achterliggende gedachte is dat het adolescentenstrafrecht de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht soepeler laat verlopen.

Strafrecht

Lachgas verboden per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nationaal lachgasverbod. Lachgas staat vanaf deze datum op lijst II van de Opiumwet, wat inhoudt dat het bezit en de verkoop ervan in beginsel verboden zijn. Ook is het dan niet meer toegestaan om het middel binnen of buiten Nederlands grondgebied te brengen.

Strafrecht

Kritiek op strafbeschikking

Sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie (OM) in feite op de stoel van de rechter zitten. Het OM kan namelijk zelf straffen opleggen om de rechters te ontlasten. Dit is de strafbeschikking. Zie ook ons artikel over de strafbeschikking! Er is veel kritiek geweest op de strafbeschikking door het OM. Een van de kritiekpunten was dat dat de officier van justitie strenger strafte dan de rechter.

Veelgestelde vragen mensensmokkel

Hoeveel kost een advocaat?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Wat is het verschil tussen mensenhandel en mensensmokkel?

Bij mensensmokkel worden mensen illegaal van land A naar land B verplaatst. Bij mensenhandel worden mensen verplaatst, en vervolgens uitgebuit.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
 • Binnen 24 uur.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Specialist uit uw regio.
 • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
 • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
 • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349