Joyriding

Joyriding is het rijden in een motorvoertuig (auto, scootmobiel etc.) zonder toestemming van de eigenaar. Dit wordt meestal gedaan door jongeren die niet in het bezit zijn van een rijbewijs of personen die hun rijbewijs kwijt zijn.

Ernstige gevolgen

Vaak gebruikt een bekende een voertuig uit de directe omgeving (zoals de auto van de ouders). Joyriding kan ernstige gevolgen hebben en is derhalve strafbaar. Personen moeten bij een aanhouding wegens joy riding dan ook voor de rechter verschijnen.

Wilt u meer lezen over joyriding? Dan kunt u op deze pagina klikken.

Contact opnemen

Een goede verdediging is bij elk misdrijf van belang. Als u zichzelf of uw kind wilt aangeven, is het een goed idee om eerst contact op te nemen met één van onze strafrechtadvocaten. Zo garandeert u dat u of uw kind wordt bijgestaan door een ervaren strafrechtadvocaat en u goed bent voorbereid op het politieverhoor.

Joyriden boete

Bij het bepalen van de straf zal de rechter rekening houden met de omstandigheden. Als er schade is toegebracht aan het voertuig of er een ongeluk is veroorzaakt, zal de straf hoger uitvallen dan wanneer dit niet het geval is. Een minderjarige zal vaak een taakstraf opgelegd krijgen, geen gevangenisstraf.

Joyriden boete en maximale straf

De maximale straf die kan worden opgelegd voor joyrijden is vastgelegd in de wegenverkeerswet artikel 176 lid 2 en betreft een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of een geldboete van de derde categorie.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Hulp van een strafrechtadvocaat

De Strafrechtadvocaat is een netwerk van strafrechtadvocaten verspreid over het gehele land. Als u uw gegevens achterlaat op het contactformulier zal een strafrechtadvocaat uiterlijk de volgende werkdag telefonisch contact met u opnemen. Dit eerste contact is vrijblijvend. Het is ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.

Strafrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt is die specialist is in strafrecht zaken.

Meer weten over gerelateerde onderwerpen?

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen joyriding

Wat is joyriding?

Joyriding betekent een rit met een gestolen voertuig, omwille van het plezier. Iemand kiest ervoor om voor een korte tijd en zonder expliciete toestemming van de eigenaar, een voertuig te besturen. In veel gevallen zelfs zonder een rijbewijs.

Wat is boete joyriden?

De straf voor joyriden is maximaal 6 maanden gevangenisstraf of een geldboete van de derde categorie.

Is Joyrijden strafbaar?

Joyriden is strafbaar gesteld in artikel 11 van de Wegenverkeerswet. Dit artikel stelt het volgende: “het is verboden opzettelijk wederrechtelijk een aan een ander toebehorend motorrijtuig op de weg te gebruiken.”

Wie is aansprakelijk bij joyriding?

De joyrider is in beginsel zelf aansprakelijk voor de schade die hij veroorzaakt aan derden. Hieronder valt ook het voertuig waarin hij heeft gereden.

Is joyriding een overtreding of een misdrijf?

De wetgever stelt dat joyriding een misdrijf is. In de meeste gevallen zal er een strafbeschikking opgelegd worden.

Wat is verschil tussen joyriding en diefstal?

De omschrijving van joyriding lijkt veel op die van diefstal: in allebei gevallen is de verdachte er namelijk zonder toestemming van de eigenaar met diens voertuig vandoor gegaan. Het verschil zit hem in de vraag wat de verdachte met het motorvoertuig wilde doen. We noemen het joyriden als de verdachte het voertuig slechts tijdelijk wilde ‘lenen’ om er een ritje mee te maken. Als de intentie is om het voertuig na eenmalig gebruik weer terug te brengen ontbreekt dan is er sprake van diefstal. Men zegt dan dat de verdachte zich het voertuig ’toe wilde eigenen’ (in feite het eigendom wilde overnemen), bijvoorbeeld om het dan weer door te verkopen aan iemand anders.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349