Slachtoffer diefstal
Diefstal komt in verschillende vormen voor. In het recht wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige diefstal en gekwalificeerde diefstal. Wanneer uitsluitend een eigendom is gestolen, wordt gesproken over eenvoudige diefstal. Dit is strafbaar gesteld in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Soms gaat diefstal gepaard met (dreiging met) geweld of braak, bijvoorbeeld als er sprake is van inbraak of straatroof of een gewapende overval. Soms wordt de diefstal gepleegd met meerdere personen. Er is dan sprake van gekwalificeerde diefstal en de straffen die hiervoor kunnen worden opgelegd zijn hoger dan bij eenvoudige diefstal. Het is vaak een zeer nare ervaring om slachtoffer te zijn van diefstal, met name als het gaat om de zwaardere varianten hiervan. De psychische, lichamelijke en materiële schade is vaak groot. Het is belangrijk om snel aangifte te doen nadat het feit gepleegd is, zodat de kans groter is dat de politie de dader kan opsporen.
Een gespecialiseerde slachtofferadvocaat kan adviseren over het doen van aangifte en via welke weg u eventuele schade vergoed kunt krijgen.
Bijstand van een slachtofferadvocaat tijdens het strafproces
Als er een verdachte bekend is, kan de slachtofferadvocaat u bijstaan tijdens het verdere strafproces na de aangifte. De officier van justitie beslist eerst of een verdachte verder wordt vervolgd. Soms beslist de officier van justitie bij eenvoudige diefstal om zelf een straf op te leggen in de vorm van een strafbeschikking. Dit gebeurt over het algemeen niet bij de zwaardere vormen van diefstal. In deze gevallen dient een verdachte zich vaak te verantwoorden voor de rechtbank.
Als er een strafzitting komt dan bestaan er een aantal belangrijke rechten voor slachtoffers waar zij gebruik van kunnen maken. Er kan worden verzocht om schadevergoeding. Zowel immateriële als materiële schade als gevolg van het misdrijf kan worden verhaald op de dader. Een slachtofferadvocaat kan hierbij helpen. De rechtbank behandelt het schadevergoedingsverzoek tegelijk met de strafzaak. Ook kan, indien gewenst, een slachtoffergesprek worden aangevraagd met de officier van justitie, voorafgaand aan de zitting. Tijdens de zitting mogen slachtoffers van ernstige misdrijven in bepaalde gevallen gebruik maken van het spreekrecht. Zij kunnen bijvoorbeeld iets zeggen over de straf die een verdachte zou moeten krijgen of de gevolgen die het strafbare feit voor hen heeft gehad. Een slachtofferadvocaat kan helpen bij al deze voorbereidingen en mee met het slachtoffer naar de zitting.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Geen vervolging
Als de officier van justitie besluit om de verdachte niet verder te vervolgen dan kan een slachtoffer hiertegen beklag indienen. Dit kan met hulp van een advocaat. Het Gerechtshof beoordeelt of de officier van justitie terecht de zaak niet heeft vervolgd.
Kosten
Slachtoffers van geweldsmisdrijven hebben in beginsel recht op kosteloze rechtsbijstand van een gespecialiseerde slachtofferadvocaat indien er sprake is van ernstig letsel en/of psychische schade. De advocaat vraagt de gefinancierde rechtsbijstand aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit is anders als er sprake is van eenvoudige diefstal en alleen sprake is van vermogensschade. Informeer vrijblijvend wat een slachtofferadvocaat in dat geval voor u kan betekenen.
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.