Slachtoffer huiselijk geweld
Er is sprake van huiselijk geweld wanner en geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kan bijvoorbeeld zijn een partner, ex- partner, gezinsleden, huisvrienden en familieleden (ook kinderen).
Het woord huiselijk, verwijst naar de relatie tussen de pleger en het slachtoffer. Er is meestal sprake van een bepaalde verhouding binnen de huiselijk kring, een sort van machtsverhouding. Het slachtoffer is vaak afhankelijk van de dader. Het gaat bij het geweld om psychisch, seksueel en lichamelijk geweld.
Soorten van huiselijk geweld
- Partnergeweld (mishandeling en stalking)
- Kindermishandeling
- Eergerelateerd geweld
- Ouderenmishandeling
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
De slachtoffers van huiselijk geweld
Vaak zijn vrouwen en kinderen het slachtoffer van huiselijk geweld. Zij vormen samen de grootste groep. Maar ook kunnen mannen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Eigenlijk komt het in alle lagen van bevolking voor. Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar dit is niet altijd het geval. Soms kunnen mensen de zorg voor hun naasten of cliënten niet meer aan. In zo’n situatie kan hun gedrag ontsporen met mishandeling tot gevolg.
Aangifte doen!
Van belang is om aangifte te doen van huiselijk geweld. Als slachtoffer advocaat staan we u bij het doen van de aangifte bij. Het is van belang om te weten dat de politie in huiselijk geweld situaties Veilig Thuis inschakelt om te kijken naar de leefsituatie en veiligheid voor thuiswonende kinderen.
Daarnaast is het (vaak) zo dat er een Huisverbod volgt voor de verdachte. Dit betreft een tijdelijk huisverbod dat wordt opgelegd door de burgemeester. De verdachte die het huisverbod opgelegd krijgt die kan daar bezwaar tegen maken. De bedoeling is een soort van ‘time out’ te creëren.
Wij kunnen u informeren en bijstand verlenen in dit hele proces wat u meemaakt wanneer u slachtoffer bent geworden van huiselijk geweld.
Indien er een strafzaak volgt en de verdachte wordt vervolgd dan kunt u ook een (immateriële) schadevergoeding indienen. Ook daar ondersteunen wij u bij.
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.