Slachtoffer van mishandeling
Mishandeling houdt in: het opzettelijk en wederrechtelijk toebrengen van pijn en/of letsel. Hierbij kan in de eerste plaats worden gedacht aan bijvoorbeeld gedragingen als slaan, schoppen, knijpen, bijten of een combinatie van deze gedragingen. Ten onrechte wordt er vaak vanuit gegaan dat juridisch gezien pas sprake is van mishandeling wanneer het slachtoffer aantoonbare verwondingen heeft opgelopen (bijvoorbeeld een blauw oog). Mishandeling omvat echter meer. Ook het opzettelijk toebrengen van pijn (denk aan een harde duw of een klap met de vlakke hand) kan onder een mishandeling vallen. Uit de rechtspraak volgt bovendien dat ook “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording” mishandeling kan opleveren. De focus ligt hierbij niet specifiek op het veroorzaken van pijn of letsel, maar meer op het veroorzaken van een hevig onprettig gevoel. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de omstandigheid dat u door een willekeurig vreemde wordt bespuugd of in het water wordt geduwd. Deze gedragingen doen wellicht fysiek geen pijn en hebben geen aantoonbaar letsel tot gevolg, maar zorgen wel voor een uiterst onprettig gevoel.
Heeft het zin om aangifte te doen?
Wanneer u wilt dat de dader strafrechtelijk wordt vervolgd, dan kunt u aangifte doen bij de politie. Het is van belang dat uw verhaal en uw belevingen van de gebeurtenis dan correct worden genoteerd in een proces-verbaal van aangifte. Wanneer u twijfelt over het doen van aangifte dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met ons kantoor. Wij kunnen u voorzien van uitgebreid advies en kunnen u bijstaan bij het doen van aangifte.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Kan ik een vordering tot schadevergoeding indienen?
Wij begrijpen dat een mishandeling een grote impact op u kan hebben. In de eerste plaats kan het zo zijn dat u fysiek (ernstig) letsel heeft opgelopen, waardoor u blijvend of tijdelijk niet meer kunt werken of uw hobby kunt uitoefenen. In de tweede plaats kan de mentale impact enorm zijn. Zo kunt u zich onveilig voelen, slapeloze nachten hebben en bent u bang voor verdere escalatie.
Wanneer u aangifte heeft gedaan en de dader wordt vervolgd, dan is het mogelijk om u te voegen als benadeelde partij in de strafzaak en een vordering tot schadevergoeding in te dienen. Onze strafrechtadvocaten zijn gespecialiseerd in het bestuderen en opstellen van deze vorderingen en weten waar de juridische pijnpunten liggen. Kortom, wij kunnen samen met u de vordering opstellen en met een kritisch juridische blik beoordelen welke stukken ter onderbouwing van de vordering kunnen worden toegevoegd.
Neem vrijblijvend contact op!
Bent u slachtoffer geworden van mishandeling? Heeft iemand u pijn en/of letsel toegebracht en wilt u juridisch advies over welke stappen u kunt ondernemen als slachtoffer? Wilt u bijstand bij het doen van aangifte of het opstellen en toelichten van een vordering tot schadevergoeding? Schaap Strafrechtadvocaten beschikt over gespecialiseerde advocaten die rechtsbijstand verlenen aan slachtoffers van geweldsmisdrijven. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.