Stalking
“Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie“.
Stalking strafrecht
Stalking wordt in artikel 285b van het wetboek van strafrecht. Simpel gezegd is stalking het stelselmatig lastigvallen en inbreuk maken op iemands persoonlijke levenssfeer. Uit de zinsnede blijkt dat er aan een aantal voorwaarden moet zijn voldaan om te spreken van stalking. Een greep uit de voorwaarden: inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, stelselmatig en opzettelijk. Er zijn veel verschillende vormen van stalking, van het veelvuldig versturen van berichten tot het voortdurend achtervolgen.
Belaging strafrecht
Stalking is een andere term voor belaging. Belaging is de term die in het wetboek gebruikt wordt.
Klachtdelict
Stalking is een klachtdelict. Dit betekent dat stalking alleen een straf oplevert als het slachtoffer hiervan aangifte doet en verzoekt om de stalker te vervolgen.
Dagvaarding ontvangen vanwege stalking?
Heeft u een dagvaarding ontvangen of een uitnodiging ontvangen om te worden gehoord op het politiebureau?
Vul het contactformulier in en wij brengen u in contact met een ervaren strafrechtadvocaat bij u in de regio. Of neem telefonisch contact met ons op door te klikken op de button onderaan de pagina.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Slachtofferadvocaat
Stalking heeft vaak een grote impact op het leven van slachtoffers. De aantasting in het gevoel van veiligheid is groot. Het is dan ook niet voor niets dat belaging een misdrijf is waarvoor zelfs een gevangenisstraf kan worden opgelegd.
Er moet wel bewezen kunnen worden dat er herhaaldelijk inbreuk is gemaakt op het privéleven van het slachtoffer. Soms lijkt het lastig om bewijs te verzamelen tegen een stalker. Hierover kan een slachtofferadvocaat adviseren, voordat aangifte wordt gedaan. Een slachtofferadvocaat kan in sommige gevallen ook helpen bij het realiseren van een contactverbod, gebiedsverbod of locatieverbod voor de stalker en slachtoffers in contact brengen met de juiste hulpverlenende instanties.
Onze strafrechtadvocaten zijn ook in te schakelen als slachtofferadvocaat. Bij ons bent u aan het juiste adres!
Tijdens het strafproces
Als er aangifte gedaan is tegen de stalker, is het aan de officier van justitie om te beslissen of er vervolging plaatsvindt. Het slachtoffer heeft het recht om op de hoogte te blijven van de strafzaak. Als er een strafzitting komt dan zijn er een aantal belangrijke rechten voor slachtoffers.
Een verzoek om schadevergoeding is mogelijk. Zowel immateriële als materiële schade als gevolg van het misdrijf kan worden verhaald op de dader. De rechtbank behandelt het schadevergoedingsverzoek tegelijk met de strafzaak. Ook kan, indien gewenst, een slachtoffergesprek worden aangevraagd met de officier van justitie, voorafgaand aan de zitting. Tijdens de zitting mogen slachtoffers gebruik maken van het spreekrecht. Zij kunnen spreken over bijvoorbeeld de straf die een verdachte zou moeten krijgen of de gevolgen die het strafbare feit heeft gehad. Een slachtofferadvocaat helpt bij al deze voorbereidingen en gaat met het slachtoffer mee naar de strafzitting.
Geen vervolging
Als de officier van justitie besluit om de stalker niet verder te vervolgen, dan kan een slachtoffer hiertegen beklag indienen. Dit kan met hulp van een strafrechtadvocaat. Het Gerechtshof beoordeelt vervolgens of de officier van justitie terecht de zaak niet heeft vervolgd. Deze procedure heet een art. 12 procedure, meer daarover leest u hier.
Direct hulp nodig?
Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
Hulp van een strafrecht of slachtofferadvocaat
Belaging behoort tot de categorie geweldsmisdrijven. Slachtoffers van belaging hebben daarom in de meeste gevallen recht op kosteloze rechtsbijstand van een gespecialiseerde slachtofferadvocaat. De slachtofferadvocaat vraagt de gefinancierde rechtsbijstand voor het slachtoffer aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Ook een verdachte kan mogelijk een strafrechtadvocaat op basis van pro deo inschakelen! Op onze zusterwebsite leest u meer over de kosten van een pro deo advocaat.
Wij brengen u graag in contact met een gespecialiseerde strafrecht of slachtofferadvocaat. U heeft de mogelijkheid om uw contactgegevens in te vullen via het contactformulier. Wij sturen uw gegevens door naar een advocaat bij u in de regio. Als u liever direct telefonisch contact wilt hebben kunt u op onderstaande button klikken.
Andere geweldsmisdrijven dan stalking
- Mishandeling
- Openlijke geweldpleging
- Dood door schuld
- Poging tot doodslag (en doodslag)
- Moord
- Bedreiging
Geen geweldsmisdrijf maar een vermogensmisdrijf die gepaard kan gaan met stalking:
Meer algemene informatie?
Toegankelijk
Vrijblijvend
Samen
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?
De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat, omdat het afhangt van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van pro deo werkt. U hoeft dan slechts een kleine bijdrage te betalen.
Is een strafrechtadvocaat verplicht?
Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Het strafrecht is zeer ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Onze advocaten beschikken over de juiste kennis en staan u dan ook graag bij!
Heeft een strafrechtadvocaat beroepsgeheim?
Ja, een strafrecht advocaat moet zich houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat de advocaat niet openbaar mag maken wat de cliënt hem of haar vertelt, tenzij dit nodig is om de cliënt te verdedigen.