Slachtofferrechten: vind hier uw advocaat!

Slachtofferrechten: vind hier uw advocaat!

Als u slachtoffer bent van een strafbaar feit, dan heeft u recht op een aantal zaken. Zo heeft u bijvoorbeeld spreekrecht en recht op een tolk. In dit artikel bespreken wij de slachtofferrechten.

Wanneer bent u slachtoffer?

De wet zegt: ‘degene die als rechtstreeks gevolg van een strafbaar feit schade of ander nadeel heeft ondervonden. Met het slachtoffer wordt gelijkgesteld de rechtspersoon die als rechtstreeks gevolg van een strafbaar feit vermogensschade of ander nadeel heeft ondervonden’.

Ben ik als nabestaande ook slachtoffer?

Sinds 1 april 2017 bent u ook slachtoffer wanneer uw partner of familielid overlijdt door een misdrijf. Dit betekent dat u altijd, dus ook zonder aangifte, aanspraak maakt op de rechten die een slachtoffer heeft.

Wat zijn mijn slachtofferrechten?

Het is belangrijk te weten dat u als slachtoffer rechten hebt:

 • Recht op informatie;
 • Spreekrecht;
 • Recht op slachtoffergesprek;
 • Recht op ondersteuning bij mediation;
 • Recht op een schadevergoeding;
 • Recht op een tolk.

Bent u slachtoffer? Dan helpen onze slachtofferadvocaten u graag!

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Recht op informatie

Tijdens het strafproces moet de Officier van Justitie u als slachtoffer op de hoogte houden over het volgende:

 • De voortgang van het opsporingsonderzoek of het beëindigen daarvan;
 • Het niet vervolgen van een strafbaar feit;
 • Het inzenden van een proces-verbaal tegen een verdachte;
 • De aanvang en voortzetting van de vervolging, waaronder de uitvaardiging van een strafbeschikking;
 • De verdenking tegen de verdachte;
 • De einduitspraak in de strafzaak tegen de verdachte en;
 • De plaats, de datum en het tijdstip van de terechtzitting;
 • Het instellen of uitblijven van hoger beroep.

Belangrijk om te weten: u moet als slachtoffer om deze informatie vragen. Gelukkig helpt Advocaten voor Slachtoffers hierbij. Wij vragen alle informatie uit het strafdossier namens u op en delen alle informatie op een begrijpelijke manier met u. Zo hoeft u zich niet druk te maken over ingewikkelde zaken, maar blijft u wel op de hoogte van het proces.

Vertaling

Indien u de Nederlandse taal niet (goed) beheerst, vragen wij de Officier van Justitie om een vertaling van het gehele strafdossier.

Slachtoffer Informatie Portaal

Het Openbaar Ministerie biedt een Slachtoffer Informatie Portaal waar u online de status van de strafzaak kunt volgen.

Eigen informatie toevoegen aan strafdossier

Omdat bewijs in ieder strafproces een belangrijke rol speelt, is het mogelijk om eigen informatie toe te voegen aan het strafdossier. Wij kunnen u hiermee helpen, zodat u sterker staat en meer kans maakt op schadevergoeding.

Spreekrecht

Slachtoffers en nabestaanden hebben in veel gevallen spreekrecht. Advocaten voor Slachtoffers helpt u voor en tijdens de zitting om hiervan gebruik te maken. Vooraf bereiden we samen voor wat u wenst te zeggen. Tijdens de zitting springen we bij indien gewenst, of spreken we zelfs namens u wanneer dit nodig is.

Wat mag u zeggen?

Eerder mocht u zich slechts uitlaten over de gevolgen van het misdrijf. Tegenwoordig mag u ook opmerkingen maken over het bewijs, de zwaarte van de straf, of de mate waarin de verdachte strafbaar is. Hiernaast kunt u de rechter verzoeken een contact- en/of locatieverbod op te leggen aan de verdachte.

Schriftelijke slachtofferverklaring

Wanneer u niet zelf of via een vertegenwoordiger uw spreekrecht wilt uitoefenen, kunt u kiezen voor een schriftelijke slachtofferverklaring. De verklaring kunt u bij ieder misdrijf indienen en kunt u benutten woorden te geven aan uw gevoelens en emoties. Ook kunt u hierin precies benoemen wat er moet gebeuren voordat u zich weer beter voelt.

De schriftelijke verklaring wordt op uw verzoek onderdeel van het strafdossier en hoort bij de officiële processtukken. Hoewel de rechtbank niet verplicht is het stuk voor te lezen, kunt u hierom expliciet verzoeken. Zo kunt u al slachtoffer ook echt uw kant verhaal van het verhaal kwijt.

Slachtoffergesprek

Bij spreekrechtwaardige delicten heeft u recht op een gesprek met de officier van justitie of de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep). Bij andere delicten kan dit op verzoek. In dit gesprek ontvangt u informatie over de gang van zaken tijdens de zitting, de confrontatie met de verdachte, de bewijzen die zijn aangedragen en zo mogelijk de strafeis.

Het komt ook voor dat een zaak geseponeerd wordt. Dit betekent dat de verdachte niet langer verdacht wordt van het misdrijf. Dit wordt u dan altijd door de Officier van Justitie in een gesprek toegelicht. Advocaten voor Slachtoffers ondersteunt u voor en tijdens dit vaak moeilijke gesprek.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Recht op mediation

In sommige zaken wordt mediation voorgesteld: een gesprek met de verdachte om er onderling, dus zonder inmenging van de rechter, uit te komen. Zo’n gesprek gebeurt op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid en wordt altijd begeleid door een betrouwbare onafhankelijke mediator. Lees hier verder als u meer wilt weten over mediation of een mediation advocaat in wilt schakelen.

Ook via een mediationtraject kan een schadevergoeding overeengekomen worden. Wij kunnen u tijdens dit traject begeleiden en adviseren.

Recht op een tolk

Wanneer u als slachtoffer de Nederlandse taal niet of niet voldoende beheerst, heeft u altijd recht op een tolk. Het oproepen van een tolk is de verantwoordelijkheid van de Officier van Justitie. Mocht de Officier dit nalaten, dan zorgt Advocaten voor Slachtoffers voor de aanwezigheid van een tolk.

Contact opnemen

Onze slachtofferrechten advocaten staan u graag bij! Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810 349.

Pro deo advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft strafrecht.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen slachtofferrechten

Hoeveel kost een advocaat slachtofferrechten?

De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt per advocaat. Vaak hangt het af van de grootte van het kantoor, het aantal jaren werkervaring en de expertise van de advocaat. Bij onze advocaten heeft u eerst altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen de advocaten u meer vertellen over de kosten en kijken naar de mogelijkheid voor toevoeging. Dit betekent dat de advocaat op basis van toevoeging werkt. De overheid betaalt de advocaat dan.

Is een advocaat verplicht?

Bij het strafrecht is een advocaat niet verplicht. Toch is het niet onverstandig om wel een advocaat in de arm te nemen. Het strafrecht is erg ingewikkeld en vergt veel kennis van zaken. Alleen advocaten beschikken over deze kennis.

Wat zijn de slachtofferrechten?

Als slachtoffer hebt u spreekrecht, recht op een tolk, informatierecht, recht op hulp bij mediation, recht op een schadevergoeding en recht op een slachtoffergesprek.

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
 • Binnen 24 uur.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Specialist uit uw regio.
 • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
 • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
 • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349