Inhoud
Wanneer ben je slachtoffer?
De wet zegt: ‘degene die als rechtstreeks gevolg van een strafbaar feit schade of ander nadeel heeft ondervonden. Met het slachtoffer wordt gelijkgesteld de rechtspersoon die als rechtstreeks gevolg van een strafbaar feit vermogensschade of ander nadeel heeft ondervonden’.
Ben ik als nabestaande ook slachtoffer?
Sinds 1 april 2017 bent u ook slachtoffer wanneer uw partner of familielid overlijdt door een misdrijf. Dit betekent dat u altijd, dus ook zonder aangifte, aanspraak maakt op de rechten die een slachtoffer heeft.
Wat zijn mijn rechten?
Het is belangrijk te weten dat je als slachtoffer rechten hebt:
Recht op informatie
Spreekrecht
Recht op slachtoffergesprek
Recht op ondersteuning bij mediation
Recht op een tolk
Recht op informatie
Tijdens het strafproces moet de Officier van Justitie u als slachtoffer op de hoogte houden over het volgende:
De voortgang van het opsporingsonderzoek of het beëindigen daarvan;
Het niet vervolgen van een strafbaar feit
Het inzenden van een proces-verbaal tegen een verdachte
De aanvang en voortzetting van de vervolging, waaronder de uitvaardiging van een strafbeschikking
De verdenking tegen de verdachte
De einduitspraak in de strafzaak tegen de verdachte en
De plaats, de datum en het tijdstip van de terechtzitting
Het instellen of uitblijven van hoger beroep
Belangrijk om te weten: u moet als slachtoffer om deze informatie vragen.
Gelukkig helpt Advocaten voor Slachtoffers hierbij. Wij vragen alle informatie uit het strafdossier namens u op en delen alle informatie op een begrijpelijke manier met u. Zo hoeft u zich niet druk te maken over ingewikkelde zaken, maar blijft u wel op de hoogte van het proces.
Vertaling
Indien u de Nederlandse taal niet (goed) beheerst, vragen wij de Officier van Justitie om een vertaling van het gehele strafdossier.
Slachtoffer Informatie Portaal
Het Openbaar Ministerie biedt een Slachtoffer Informatie Portaal waar u online de status van de strafzaak kunt volgen.
Eigen informatie toevoegen aan strafdossier
Omdat bewijs in ieder strafproces een belangrijke rol speelt, is het mogelijk om eigen informatie toe te voegen aan het strafdossier. Wij kunnen u hiermee helpen, zodat u sterker staat en meer kans maakt op schadevergoeding.
Spreekrecht
Slachtoffers en nabestaanden hebben in veel gevallen spreekrecht. Advocaten voor Slachtoffers helpt u voor en tijdens de zitting om hiervan gebruik te maken. Vooraf bereiden we samen voor wat u wenst te zeggen. Tijdens de zitting springen we bij indien gewenst, of spreken we zelfs namens u wanneer dit nodig is.
Wat mag je zeggen?
Eerder mocht u zich slechts uitlaten over de gevolgen van het misdrijf. Tegenwoordig mag u ook opmerkingen maken over het bewijs, de zwaarte van de straf, of de mate waarin de verdachte strafbaar is. Hiernaast kunt u de rechter verzoeken een contact- en/of locatieverbod op te leggen aan de verdachte.
Schriftelijke slachtofferverklaring
Wanneer u niet zelf of via een vertegenwoordiger uw spreekrecht wilt uitoefenen, kunt u kiezen voor een schriftelijke slachtofferverklaring.
De verklaring kunt u bij ieder misdrijf indienen en kunt u benutten woorden te geven aan uw gevoelens en emoties. Ook kunt u hierin precies benoemen wat er moet gebeuren voordat u zich weer beter voelt.
De schriftelijke verklaring wordt op uw verzoek onderdeel van het strafdossier en hoort bij de officiële processtukken. Hoewel de rechtbank niet verplicht is het stuk voor te lezen, kunt u hierom expliciet verzoeken. Zo kunt u al slachtoffer ook echt uw kant verhaal van het verhaal kwijt.
Slachtoffergesprek
Bij spreekrechtwaardige delicten heeft u recht op een gesprek met de officier van justitie of de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep). Bij andere delicten kan dit op verzoek.
In dit gesprek ontvangt u informatie over de gang van zaken tijdens de zitting, de confrontatie met de verdachte, de bewijzen die zijn aangedragen en zo mogelijk de strafeis.
Het komt ook voor dat een zaak geseponeerd wordt. Dit betekent dat de verdachte niet langer verdacht wordt van het misdrijf. Dit wordt u dan altijd door de Officier van Justitie in een gesprek toegelicht. Advocaten voor Slachtoffers ondersteunt u voor en tijdens dit vaak moeilijke gesprek.
Recht op mediation
In sommige zaken wordt mediation voorgesteld: een gesprek met de verdachte om er onderling, dus zonder inmenging van de rechter, uit te komen. Zo’n gesprek gebeurt op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid en wordt altijd begeleid door een betrouwbare onafhankelijke mediator.
Ook via een mediationtraject kan een schadevergoeding overeengekomen worden. Wij kunnen u tijdens dit traject begeleiden en adviseren.
Recht op een tolk
Wanneer u als slachtoffer de Nederlandse taal niet of niet voldoende beheerst, heeft u altijd recht op een tolk. Het oproepen van een tolk is de verantwoordelijkheid van de Officier van Justitie. Mocht de Officier dit nalaten, dan zorgt Advocaten voor Slachtoffers voor de aanwezigheid van een tolk.
Neem contact op en krijg direct hulp
Wij staan klaar om u bij te staan in in uw proces. Mail, app, of bel ons en we kijken samen hoe wij u kunnen helpen. Altijd goed.