Gearresteerd: en nu?

Gearresteerd: en nu?

Wat gebeurt er als u bent gearresteerd? Hoe lang mag de politie u vasthouden en wat zijn uw rechten? In het onderstaande vindt u een overzicht van alle procedures en bijbehorende termijnen. Onze strafrechtadvocaten weten precies hoe de procedure van aanhouding verloopt. Zij helpen u dan ook graag door dit proces heen.

Procedure aanhouding politie

Aanhouding door politie

Als u wordt verdacht van een strafbaar feit, is het mogelijk dat de politie u aanhoudt. Als u bent gearresteerd als verdachte, wordt u overgebracht naar het politiebureau. Vervolgens vinden op het politiebureau verhoren plaats.

Maximaal 9 uur hechtenis op het politiebureau

De uren tussen middernacht en 09.00 uur ‘s ochtends tellen niet mee, waardoor de politie u in totaal dus maximaal 18 uur lang in hechtenis kan houden. Overigens kan de politie u ’s nachts wel verhoren. Tijdens het verhoor heeft u het recht om te zwijgen. Dit recht is soms belangrijk tijdens de eerste verhoren, omdat u niet weet welke bewijzen de politie in handen heeft.

Gearresteerd? Recht op een strafrechtadvocaat!

Voor het verhoor heeft de verdachte recht om met een strafrechtadvocaat te praten. Tevens bestaat het recht op aanwezigheid van een strafrechtadvocaattijdens het verhoor. Bent u op zoek naar een strafrechtadvocaat omdat bijvoorbeeld een familielid is gearresteerd? Vul dan het contactformulier in op deze website en een ervaren strafrechtadvocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Inverzekeringstelling

Maximaal 3 x 24 uur hechtenis op het politiebureau

Wanneer de politie na de eerste verhoren aanleiding ziet om verder onderzoek te doen, is de hulpofficier van justitie bevoegd een bevel tot inverzekeringstelling geven. Tijdens de eerste drie dagen van uw inverzekeringstelling bespreekt de politie uw zaak met de officier van justitie. De officier kan vervolgens besluiten dat u in het belang van het onderzoek moet worden voorgeleid bij de rechter commissaris, of dat u het onderzoek in vrijheid mag afwachten.

Voorgeleiding rechter commissaris

Maximaal 3 x 24 uur hechtenis op het politiebureau

Als de officier van justitie aangeeft dat u bij de rechter commissaris voorgeleid wordt, moet dit uiterlijk na 3 dagen en 18 uur gebeuren. Bij deze voorgeleiding wordt u bijgestaan door een strafrechtadvocaat. De rechter commissaris bepaalt of u nog langer in zekering moet worden gehouden, of dat u op vrije voeten moet worden gesteld. Het is mogelijk de inverzekeringstelling met maximaal 3 dagen te verlengen.

Beslissing officier van justitie

Tijdens de inverzekeringstelling kan de officier van justitie op grond van het politiedossier twee dingen besluiten. De eerste mogelijkheid is een vrijheidstelling. De andere mogelijkheid is een “vordering inbewaringstelling’. Dit vraagt de officier bij de rechter-commissaris aan. Als de rechter commissaris het eens is met het verzoek van de officier, geeft de rechter een ‘bevel tot bewaring’ af. U blijft dan in voorlopige hechtenis.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Voorlopige hechtenis: bewaring

Maximaal 14 dagen hechtenis in het huis van bewaring

Voorlopige hechtenis komt niet vaak voor en is alleen mogelijk wanneer er tegen de verdachte ernstige bezwaren bestaan. Ook moet voor het misdrijf waar men van wordt verdacht een wettelijke straf van vier of meer jaar gelden. Daarnaast is er een aantal uitzonderingen op deze regels, waardoor een verdachte alsnog in voorlopige hechtenis geplaatst wordt.

Voorlopige hechtenis: gevangenhouding

Maximaal 90 dagen hechtenis in het huis van bewaring

Als de officier van justitie aangeeft dat een verdachte in voorlopige hechtenis blijft, dan vraagt hij een ‘vordering tot gevangenhouding’ aan. U wordt dan voorgeleid aan de rechters van de raadkamer. Ook bij deze voorgeleiding is een strafrechtadvocaat aanwezig. De rechters van de raadkamer bepalen of u nog langer in zekering blijft, of dat u naar huis mag. Het bevel tot gevanghouding is niet verlengbaar. Het beëindigen van de voorlopige hechtenis kan op 3 manieren:

  1. Opgeheven: U mag in vrijheid de inhoudelijke behandeling van uw zaak afwachten.
  2. Schorsing: U mag in vrijheid de inhoudelijke behandeling van uw zaak afwachten, maar onder bepaalde voorwaarden. Als u zich niet aan deze voorwaarden houdt, wordt u opnieuw vastgezet.
  3. Hoger beroep: U mag binnen 3 dagen nadat de rechter een beslissing over de voorlopige hechtenis genomen heeft, hoger beroep instellen.

Volgende stappen

Op het moment dat u onherroepelijk bent vrijgesproken, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding. Als het strafrechtelijk onderzoek verder gaat zal u thuis of in het huis van bewaring een dagvaarding ontvangen. Hierin staat wanneer u voor de rechter moet verschijnen. Lees hier verder over een dagvaarding.

Zoek hulp van een strafrechtadvocaat als u bent gearresteerd

Het inschakelen van een strafrechtadvocaat bij een verdachtmaking is aan te raden. De strafrechtadvocaat staat de verdachte bij tijdens het verhoor op het politiebureau en bij de rechter commissaris. De strafrechtadvocaten die bij ons zijn aangesloten zijn specialisten en werken op pro deo basis. Of u in aanmerking komt voor een pro deo strafrechtadvocaat is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten. Een strafrechtadvocaat bij u in de regio neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Strafrechtadvocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten staan u graag bij om u te assisteren tijdens de procedure na de arrestatie. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Zwolle, Lelystad, Enschede, Leeuwarden, Groningen, Assen en nog veel meer. We zijn telefonisch bereikbaar via 088 – 1810 349.

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen gearresteerd

Wat gebeurt er als je bent aangehouden door politie?

Als de politie u heeft gearresteerd, moet u vervolgens mee naar het politiebureau. Op het politiebureau vinden verhoren plaats door de politie. Dag en nacht bij elkaar opgeteld, mag u maximaal 18 uur worden vastgehouden. Na de verhoren wordt bepaald of u weer naar huis mag of langer vast gehouden wordt.

Hoe lang mag de politie je vasthouden?

In eerste instantie mag de politie u 9 uur vasthouden op het politiebureau. Hierbij telt de tijd tussen 0:00 uur en 9:00 uur niet. Daarna mag de termijn verlengd worden met maximaal 3 dagen om verder onderzoek te doen. Dit heet de inverzekeringstelling. Deze termijn mag verlengd worden met nogmaals 3 dagen. Nadat deze termijn ook is afgelopen, begint de voorlopige hechtenis. U wordt dan waarschijnlijk naar een huis van bewaring geplaats

Mag je bellen als je bent opgepakt door politie?

Als u bent gearresteerd, krijgt u vaak beperkingen opgelegd.. Bijvoorbeeld dat u niet mag bellen met vrienden of familie. U heeft wel altijd recht op een advocaat. Wij raden u ten zeerste aan gebruik te maken van een advocaat, zodat u niet zomaar een verklaring aflegt aan de politie. Heeft u een zoon of dochter die aangehouden is? Dan mag u uw kind wel de hele dag bellen en bezoeken, tenzij er een verhoor plaatsvindt

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349