Recidive

Recidive is een term die ook wel in het strafrecht wordt gebruikt. Wij vertellen u alles wat u moet weten over recidive! Recidive betekent letterlijk ‘herhaling’. In het strafrecht gebruikt men recidive om te zeggen dat iemand bij herhaling misdaden pleegt. Een persoon die vaak met politie/justitie in aanmerking komt, noemt men een ‘recidivist’. Een andere term is ook wel ‘veelpleger’. Een veelpleger recidiveert erg vaak.

Recidivist … en nu?

Mensen die recidiveren hebben meerdere keren te maken gehad met politie en/of justitie en zijn veroordeeld. Of iemand recidivist is, is van belang binnen het strafrecht. Zo kijkt de rechter hiernaar als hij de op te leggen straf bepaalt. Het maakt nog wel uit of iemand recidiveert in steeds dezelfde strafbare feiten, zoals diefstal. Of in verschillende strafbare feiten. Denk aan een combinatie van verkeersovertredingen en mishandeling bijvoorbeeld.

De gevolgen van recidive

Zoals gezegd is het van belang als u recidivist bent. Wanneer is het belangrijk?

  • Voor het afdoen van een strafbaar feit;
  • Voor het bepalen van voorarrest, zoals de lengte;
  • Voor het bepalen van de strafmaat door de rechter;
  • Voor de tenuitvoerlegging van de straf.

Afdoen strafbaar feit

Dit verdient wel wat verdere uitleg. Wat is ‘afdoen’ van een strafbaar feit bijvoorbeeld? Daarmee bedoelen we de routes die het Openbaar Ministerie/de officier van justitie kan kiezen (OM/OvJ). Zo kan de OvJ de zaak zelf behandelen zonder rechter. Door de strafbeschikking. Maar de OvJ kan uw zaak ook voorleggen aan de rechter.

Voorarrest

Voorarrest betekent dat u wordt vastgehouden voor u echt bent veroordeeld. Recidive kan een reden zijn u langer in voorarrest of voorlopige hechtenis te houden. Bij het bepalen welke straf u krijgt kijkt de rechter ook naar uw strafblad. Als u al eens eerder eenzelfde strafbaar feit hebt gepleegd en bent veroordeeld, kan de rechter dit in uw nadeel meewegen. En tot slot moet u bijvoorbeeld tijdens of na uw gevangenisstraf naar reclassering en aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Direct hulp nodig?

Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.

Neem direct contact op

Veelpleger?

Als iemand erg vaak recidiveert spreken we van een veelpleger. Recidivisten kunnen terecht komen in een Inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Om daar te belanden moet iemand in de afgelopen 5 jaar minstens 3 keer zijn veroordeeld. Het is nu voor de veelpleger onmogelijk om nog een strafbaar feit te plegen. De ISD-maatregel geldt voor maximaal 2 jaar. In de inrichting heeft de veelpleger de mogelijkheid een programma te volgen voor recidivevermindering.

Hulp nodig?

Wilt u nog wat meer weten over gearresteerd worden? Ook al is het misschien niet de eerste keer, het is belangrijk dat u uw rechten kent! Kijk snel op deze pagina.

Als recidivist heeft u natuurlijk ook recht op een advocaat! Wil de OvJ u vervolgen voor een strafbaar feit en is dat niet de eerste keer? Kunt u wel wat hulp gebruiken? Bel ons op 088 1810 349. Of vul het contactformulier in door op onderstaande knop te klikken. Wij koppelen u dan aan een ervaren strafrechtadvocaat!

1

Toegankelijk

2

Vrijblijvend

3

Samen

Veelgestelde vragen recidive

Wat is recidive?

In het strafrecht wordt recidive gebruikt om te zeggen dat iemand bij herhaling misdaden pleegt. Een persoon die dus vaker met politie en justitie te maken heeft, wordt een recidivist genoemd. Een andere term hiervoor is veelpleger.

Wat betekent recidive?

Recidive betekent herhaling van strafbaar gedrag.

Wat is een recidivist?

Iemand die steeds dezelfde fouten begaat, noemt men een recidivist.

 

Ontvang direct hulp

U wordt vandaag gratis en vrijblijvend teruggebeld door een ervaren strafrechtadvocaat.


Vragen?

Onze experts helpen bij al uw vragen

088 181 0349
  • Binnen 24 uur.
  • Gratis en vrijblijvend.
  • Specialist uit uw regio.
  • Expertise in bemiddeling van gespecialiseerde pro deo advocaten.
  • Toegankelijke juridische bijstand voor cliënten met beperkte financiële middelen.
  • Gegarandeerde kwaliteit en tevredenheid door zorgvuldige selectie en matching van advocaten.
logo

Neem direct contact op

Contactformulier 088 181 0349